lauantai 26. huhtikuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 79 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Heräsin lauantai-päikkäreiltä jokin aika sitten ja avasin television. Kävin kanavat läpi ja pysähdyin Foxille. Ohjelmatietojen mukaan menossa oli  National Geographcin 'Historian salaisuudet' -sarjan osa, jonka aiheena oli puhkipuhuttu "Roswellin tapaus".

Ohjelmasta oli vain 5-10 minuuttia enää jäljellä, mutta  - kuinkas muutenkaan - tämäkin ohjelma löytyi tuubista.

      *     *    *

Rosswellin lentävät lautaset ja aluksista löytyneet alienit ovat ruokkineet vuodesta 1947 lähtien loputtomasti ihmisten mielikuvitusta kaikkialla maailmassa. Ja synnyttäneet mm. tuottoisan populaarikulttuurin bisneksen. Nuortenkirjoihin perustuvaa "Roswell" -TV-sarjaa tehtiin 3. tuotantokautta vuosina 1999-2002. Vuonna 1982 Steven Spielberg teki suosikkielokuvan "E.T (Extra-Terrestrial)" ym.

Tällaiset ohjelmat, jotka juurta jaksain selittävät mistä kaikessa oli kyse, eivät vaikuta Roswell-uskovaisiin ja UFO-tutkijoihin. Uskovaiset haluavat uskoa, että meidän ulkopuoleltamme, sieltä jostain, tulee koko ajan olioita, jotka ovat kiinnostuneita meistä - ja ehkä haluavat pelastaa meidät ennen muuta meiltä itseltämme, mikä tietysti on kannatettava ajatus.

Amerikkalaisista 25 % uskoo, että USA:n hallitus ei halua kertoa kansalaisille löytämistään avaruusolioista. Suomen suurin puolue Kokoomus jäisi vaaleissa näiden uskovaisten jalkoihin 20 %:n kannatuksellaan. Tämä uusi puolue kannattaisi luonnollisesti täydellistä aseistariisuntaa, mikä kerralla tasapainottaisi Suomen talouden.

      *     *    *

Jokainen vähänkin asiaan vihkiytynyt tai jotain siitä kuullut, tietää että lentolautasissa oli kyse valtavista ilmapalloista, joita heti 2. maailmansodan jälkeen, Kylmän sodan alkaessa, lähetettiin ilmakehän yläkerroksiin. Niiden avulla oli tarkoitus mm. pystyä ennakoimaan Neuvostoliiton mahdolliset suunnitelmat ydinsodan aloittamiseksi tms. Aika oli hyvin paranoidista.

Tuohon aikaan ei taivaalla vielä liikkunut ensimmäistäkään satelliittia, joten supervaltojen täytyi kehitellä muunlaisia ratkaisuja toistensa tarkkailuun. Neuvostoliitto laukaisi Sputnikinsa vasta 10 vuotta myöhemmin vuonna 1957 taivaalle, minkä  jälkeen kaiken avaruuteen liittyvän kehitys olikin sitten huikean nopeaa.

    *      *      *

Uutinen taivaalla New Mexicon Roswellin nähdyistä UFO:ista vuonna 1947 oli USA:n historian suurimpia uutisskuuppeja. Kaikki lehdet kirjoittivat tapauksesta ja radioasemat pauhasivat Roswellia. TV oli vielä tuolloin harvinaisuus.

Vaikka harhaiset uutiset kumottiin tuoreeltaan, tämä lietsoi vain tapaukseen liittyvää hysteriaa. Ihmiset raportoivat ympäri osavaltiota satoja vastaanvanlaisia havaintoja muutamien viikkojen aikana. Ihmisten mielissä, yleisessä mielipiteessä, vakiintui nopeasti käsitys siitä, että USA:n sotilashallinnolla oli jotain salailtavaa asian suhteen, mikä uskomus on monilla vielä tänäkin päivänä 60 vuoden jälkeen tapauksesta.

Tapaukseen liittyvää epävarmuutta ovat ruokkineet ihmisten vakavina pitämät tutkijat. William L. Moore & Charles Berlitz julkaisivat v. 1980 klassisen tutkimuksensa "The Roswell Incident: The Classic Study of UFO", mikä on pitänyt yllä uskoa maahan pudonneista lentävistä lautasista, alieneista ja niihin liittyvistä salaisista tutkimuksista.

Ajatuksena oli mm. että jossain arkistojen käytköissä täytyy olla "X-faileja", joista armeijan valheet selviävät, kunhan tiedot vain saadaan julkisuuteen. Todistajina kirjoittajat ovat käyttäneet mm. entisiä upseereita, jotka ovat antaneet UFO-teoriaa tukevia silminnäkijälausuntoja.

    *      *      *

Tänä päivänä Roswellin pikkukaupunki on maailman UFO-pääkaupunki, jolle kaikki alieneihin liittyvä on tuottoisaa matkailu- ym. bisnestä. Uuteen Meksikoon virtaa vuosittain satojatuhansia ihmisiä vain nähdäkseen paikan artefakteineen, kaiken sen mistä UFO-hysteria sai alkunsa.

Jotkut saapuvat paikalle vuosittain kuin pyhiinvaeltajat, ja uskovat löytävänsä autiomaasta edes jotain todisteita uskolleen.

Linkki:

Emery, David. "Roswell: Birth of a Myth. Part 1: Flying Saucer or Weather Balloon or...?" About.com

History's Secrets: The Roswell Conspiracy (National Geographic). YouTube

Roswellin tapaus. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti