sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 80 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Eilen jäin katsomaan Yle Teemalta dokumenttielokuvaa "Lounas taivaalla" (2012), joka on rakennettu yhden (1) ainoan valokuvan ympärille, mikä oli tietysti pakko ainakin toisella silmällä katsoa läpi. 

Luulen että monen suomalaisopiskelijankin seinällä on jäljennös tästä valokuvasta. Viimeksi näin sen muistaakseni viime syksynä huonekaluliike Askon sisustusosastolla.

Valokuvassa on yksitoista (11) työmiestä, jotka istuvat muina miehinä lounaalla vähintään 100 metrin korkeudessa kapealla teräspalkilla keskellä 1930-luvun Manhattania.

     *     *     *

Valokuvan kuvaajasta ei ole täyttä varmuutta, mutta vaihtoehtoisia kuvaajia on kolme ja he kaikki olivat aikansa lehtikuvaajia, jotka 20.9.1932 olivat kivunneet rakenteilla olevan pilvenpiirtäjän (Rockefeller Centerin RCA Building) 69:en kerrokseen. Virallisesti kuvan on ottanut Charles C. Ebbets, mutta asiasta ei ole täyttä varmuutta.

Kuvaajien lisäksi on epäselvää, keitä kuvassa oikein oli. Kaksi 11:stä miehestä on tunnistettu valokuva-arkistossa olevan toisen valokuvan perusteella, jonka takapuolella on mainittu miesten nimet. Suurin osa rakennustyömiehistä oli tuohon aikaan, ja vielä tänäkin päivänä, irlantilaissyntyisiä,  joten joukossa oli luultavasti Irlannista lähtöisin olleita siirtolaisia.

Mielenkiintoisella tavalla dokumentissa on jäljitetty - arkistojen kätköistä - miesten taustoja, ja kahdesta muusta miehestä saadaan lopulta vahingossa lisätietoa. Palkin päissä istuvat miehet ovat irlantilaismiehiä, jotka olivat kotoisin samasta pikkukylästä. Loput jäivät tunnistamatta.

     *     *     *

Miesten tunnistamiseksi on järjestetty jopa lehtikampanja, joka tuotti 45 varmaa tunnistusta. Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että kuvan mies saattoi olla yksi ehkä kymmenestä arvauksesta - tai sitten kaikki arvaukset osuivat pieleen. Esimerkiksi viidettä miestä vasemmalta on veikkailtu ruotsalaiseksi Albin Svenssoniksi.

Lopulta dokumenttielokuvassa päädytään siihen, ettei ole tärkeää, keitä miehet tarkalleen ottaen olivat, sillä he edustavat kaikkia tuhansia tuohon aikaan pilvenpiirtäjiä rakentaneita siirtolaismiehiä. Monikaan ei vapaaehtoisesti asettanut itseään vaaraan, mutta Suuren lamakauden aikana vaihtoehdot olivat vähissä. Kolmasosa työvoimasta oli työttömänä, ja korkeuksiin päässeet miehet olivat rakennustyömiesten hyvinpalkattua eliittiä, joita arvostettiin.

Työ oli tietysti hyvin vaarallista, ja jokainen päivä saattoi olla viimeinen. Kukaan miehistä, joka oli rakentamassa pilvenpiirtäjiä, ei tehnyt tuota työtä 20 vuotta kauempaa. Jokaista 10 kerrosta kohden oli laskettu, että syntyi vähintäin yksi kuollut ja toinen vammautui pysyvästi. Kun rakennettiin esimerkiksi 150 kerroksista rakennusta, tiedettiin jo etukäteen, että yli 10 miestä tulee kuolemaan projektin aikana.

Linkki:

Men At Lunch (Preview). YouTube

Men at Lunch at TIFF (Toronto International Film Festival) 2012. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti