sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 81 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Tällainenkin kiinnostava Yle Femin 10-osainen TV-sarja minulta on mennyt sivu suun: "Minun New Yorkini". 3. osassa tanskalainen toimittaja ja kirjailija Christian Mörk kuvaili omaa Suurta omenaansa.

Mörkistä tai hänen kirjoistaan en tiedä mitään. Hänestä löytyi muutama rivi Wikipediasta tanskaksi - ja venäjäksi. Kotisivu on niukka, vain vähän tietoa uusimmasta kirjasta.

     *     *      *

Lyhyessä 5-minuutin dokumentissa hän kertoi Brooklynistä, jossa hän on asunut koko aikuisuutensa - ja mihin esimerkiksi hänen kirjansa "Skyggernes hav" (2008) sijoittuu. Ja juuri tuon kirjan ja sen henkilöhahmojen kautta hän kertoi tarinaansa. Kirja on selvästi trilleri.

Päähenkilö Jacob lyödään Brooklynin satamassa tajuttomaksi - Mjörk näyttää tapahtumapaikan - ja herättyään hän huomaa olevansa merellä kidnapattuna. Joillekin on maksettu siitä, että hänestä päästään eroon.

Jacobin elämä ei muutenkaan ollut mennyt putkeen. Avioliitto oli onneton ja isä oli juuri kuollut tai murhattu, ja Jacobin outo tilanne ilmeisesti liittyy jotenkin isään ja hänen sotkuihinsa. Isä oli autokauppias, jolla oli myös rikollisia bisneksiä.

Christian Mörk tuntee Brooklynin, josta kirjassaan kertoi  kuin omat taskunsa. Hän vietti paljon aikaa satamassa ja sataman kuljetustyöntekijöiden kanssa. Hän liikkui myös poliisien matkassa, ja näki sisältä päin tarkkailijana heidän työtään ym.

     *     *     *

Kulmat joilla Mörk asuu ovat sellaisia, joissa ei turisteja näy, eivätkä keskiluokkaiset kaupunkilaiset sinne tavallisesti eksy. Alue on rähjäistä työväenasuinaluetta. Elämä Brooklynissa kuitenkin viehättää tanskalaiskirjailijaa. Ihmiset pitävät huolta toisistaan, auttavat toisiaan ja ovat muutoinkin yhteisöllisiä.

Hän siis asuu kuin pienessä kylässä maaseudulla keskellä suurkaupungin sydäntä. Voisiko ihminen enempää toivoa?

Linkit:

Christian Mørk. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti