sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Hjelt (toim.): "Pieni taikakirja. Valikoima suomen kansan taikoja ja enteitä" (2002)

"Pieneen taikakirjaan" (2002) on koottu suomalaisten käyttämiä taikoja ja enteitä, joiden avulla on yritetty saada elämä sujumaan toiveitten mukaan, sekä arkiset työt että elämän merkkitapahtumat. Suomalaisten elämä olikin menneinä vuosisatoina taikauskon ja ennusmerkkien täyttämää. Onni haluttiin varmistaa monin tavoin - jos ei aina niin tosissaan, niin leikkimielellä kuitenkin.

"Pieni taikakirja" sisältää paljon sopivan puolison tai mielitietyn katsomiseen ja vaurauden saavuttamiseen liittyviä enteitä ja taikoja, mutta mukana on myös eri ikäkausiin, ulkonäköön, kauneudenhoitoon, muistin parantamiseen sekä moniin taitoihin liittyvää taikaperinnettä. Aineisto on kerätty eri puolilta Suomea noin 100 vuotta sitten. Sitä säilytetään SKS:n kansarunousarkistossa. (SKS:n sivusto)

     *     *     *

Sisällys:

- Lapsuus ja nuoruus - Nouse lempi liehumaan - Seurustelu - Naimisiin - Vanhoja piikoja ja huorimuksia - Perhe - Vauraus - Ihmisten väliset suhteet - Tapoja ja taitoja - Vanhuus -

     *     *     *

Kirja on todellakin vain kooste siitä, mitä arkistojen kätköistä on löytynyt. Aineisto on hyvin kevyesti toimitettua ja ryhmitetty ylläoleviin ryhmiin. Ne kertovat siitä, mikä muinaissuomalaista on eniten kiinnostanut eli ihmiset eri ikäkausina ja ihmisten väliset suhteet.

Ei aikakausina ovat omat (kansan)uskomuksensa, myös tänä päivänä, mutta niiden näkeminen (vain) uskomuksina ei ole helppoa, sillä ne ovat niitä arkipäivän itsestäänselvyyksiä, joita ei hevin kyseenalaisteta.

Tarkalleen ottaen kaikki tieto, minkä varassa toimimme perustuu uskomuksiin, ainakin mikäli G. H. von Wrightiä ja analyyttisiä filosofeja on uskominen. Toisin sanoen kaiken tiedon takana on oletuksia, jotka ovat joko totta tai sitten se voivat olla olematta totta. Tieto voi olla myös epävarmaa ja / tai ehdollista.

     *     *     *

Monet tai'oista / enteistä ovat juuri tällaisia ehdollisia totuuksia. Jos tekee jotain, sitten tapahtuu jotain. Hyvänä esimerkkinä erilaiset lemmentai'at. Jos ja kun taikaa kokeilee ja se toimii, siitä tulee ainakin sillä kertoo totuus siinä tilanteessa. Yksinkertaista.

Otan satunnaisen esimerkin. "Jos naisen ylähuulen päällä on viiksikarvoja, ei rinnassa ole lempeä." No, jokainen voi itse päätellä miltä vaikuttaa viiksekäs tyttöystävä. Eivät ne ainakaan miehissä välttämättä herätä kovin suuria intohimoja, mikä ei tietysti välttämättä ole molemminpuolista. Ehkä, sanoisinko, androgyyni nainen tietää, että hän kiinnostaa vain tietynlaisia miehiä - ja siinä mielessä totuus pitää paikkansa joidenkin miesten suhteen. Tietysti kyse on hyvin karkeista ja stereotyyppisistä yleistyksistä.

Entäpä tällainen viisaus, uskomus. "Naisesta, jonka sukat ovat makkaralla, saa huolimattoman vaimon." No, sukat voivat olla makkaralla monesta syystä. Nainen on voinut jostain syystä tarkoituksella kierittää sukat makkaralle. Mutta uskomus mikä uskomus, johon jotkut ovat joskus uskoneet - ja se on voinut vaikuttaa vaimon valintaan. Ja tässä mielessä uskomus on totuus: päätöksentekoon vaikuttava uskomus on ollut sille miehelle totuus, joka on tähän totuuteen uskonut.

     *     *     *

Askelta pidemmälle menevät enteet, jotka liittyvät naimisiin menemiseen.

"Jos näkee kesän ensimmäisen pääskysen toisen pääskysen seurassa, menee itse samana vuonna naimisiin." - Joku voisi sanoa, että aikamoista toiveajattelua, mutta rakkauden uskovaiselle odotus on tietysti sietämätöntä, ja enteet antavat luvan ajaa omaa asiaa vauhdilla eteenpäin. Ja ehkä maagisten lintujen avulla tänä vuonna tärppää. Ainakin ne antavat voimaa yrittää.

Vielä pidemmälle meneviä toiveita herättävät rikkoutuvat astiat.

"Astioiden putoaminen lattialle tietää häitä."

 Lienee sanomattakin selvää, että astian, esimerkiksi kahvikupin, tulee pudota vahingossa. Muutenhan on kyse manipulaatiosta, eikä onnea voi huijata. Ei ainakaan sillä tavalla.

     *     *     *

Marjut Hjeltin kokoama "Pieneen taikakirja" voi olla hauskaa luettavaa tutussa ja vähän tuntemattomammassa seurassa ääneen. Uskomuksia ja niiden perää on hauska arvuutella ja kysellä josko niistä joku joskus olisi osunut jossain oikeaan, edes hieman. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti