lauantai 19. huhtikuuta 2014

Hughes: "From Hell - Viiltäjä" (2002)

"From Hell - Viiltäjä" (2001) perustuu löyhästi Alan Mooren ja Eddie Cambellin 'Helvetistä' -sarjakuvaan. Elokuvassa pohditaan Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyttä ja motiiveja. Hughesin veljesten ohjaaman trillerin pääosia esittävät Johnny Depp ja Heather Graham. (Wikipedia)

      *     *     *

Kerrassaan loistava, fantastinen tulkinta siitä, kuka oli ensimmäinen moderni sarjamurhaaja ja mitkä olivat hänen motiivinsa. Elokuvassa on punottu kaiken muun lisäksi elämää suurempi rakkaustarina murhia tutkineen komisario Frederick Abberlinen (Johnny Depp) ja viimeiseksi murhatun nuoren, kauniin prostituoidun Mar Kellyn (Heather Graham) välille.

Ja kuka oli Jack the Ripper - hän ei ollut enempää eikä vähempää kuin kuningatar Viktorian henkilääkäri Sir William (Gull). Tarina on kerrottu tavalla, joka tekee siitä ehkä uskottavimman, jonka olen kuullut tai lukenut. Dekkarikirjailija Patricia Cornwallin perusteelliset selvitykset kalpenevat tämän tulkinnan rinnalla.

Miksi tällaiseen veritekojen sarjaan sitten oli päädytty ja kuka siitä hyötyi? Koska jäljet johtavat Brittiläisen imperiumin huipulle asti, hyötyjä oli tietysti kuningatar Viktoria. Kaiken takana on huikenteleva kruununperillinen prinssi Albert, joka menee salaa katoliseen avioliittoon Ann Crook -nimisen naisen kanssa.

Salainen poliisi tekee suhteesta lopun väkivaltaisella rynnäköllä nuoren parin asuntoon Lontoon Whitechapelin kaupunginosassa. Ann Crook kaapataan, ja hänelle tehdään lobotomia, ja heitetään loppuiäkseen mielisairaalaan.

      *     *     *

Mitä tällä sitten on tekemistä murhattujen prostituoitujen kanssa? Naiset olivat Ann Crookin ystäviä, ja he näkivät miten Ann ja Albert raahattiin asunnosta ja vietiin pois. Naiset ottivat lisäksi hoiviinsa heidän lapsensa Alicen, joka juridisesti oli Britannian laillinen kruununperijä. - Avioliitto tietysti mitätöitiin ja lapsi lopulta hävisi teille tietymättömille.

Prostituoituihin kohdistuvat murhat saatiin näyttämään satunnaisilta, mutta ne kohdistuivat tiettyihin naisiin. Jotta asia ei olisi ollut näin yksinkertainen, tapahtumien taustalla olivat Vapaamuurarijärjestö, joka katsoi tehtäväkseen suojella kuningatarta ja samalla itseään.

Sir William ei toiminut yksin vaan hänellä oli apunaan Netley -niminen mies, joka houkutteli naiset mm. viinirypäleillä tapettaviksi. Elokuvan tarinassa tehdään selväksi, että kuningatar Viktoria tiesi yksityiskohtaisesti missä mentiin ja mitä hänen selkänsä takana tapahtui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti