maanantai 28. huhtikuuta 2014

Jansson: "Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia" (1962)

"Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia" (1962) on Tove Janssonin 6. muumikirja, joka sisältää seuraavat yhdeksän kertomusta: 'Kevätlaulu', 'Kamala tarina', 'Vilijonkka joka uskoi onnettomuuksiin', 'Maailman viimeinen lohikäärme', 'Hemuli joka rakasti hiljaisuutta', 'Kertomus näkymättömästä lapsesta', 'Hattivattien salaisuus', 'Sedrik' ja 'Kuusi'. (Wikipedia)

     *     *     *

Kirjan kertomukset ovat tuttua ja turvallista Tove Janssonia. Aiemmissa kirjoissa kehiteltyjä hahmoja syvennetään ja mukaan tulee myös uusia tuttavuuksia, niin kuin 'Näkymätön lapsi'. Suurin osa tarinoista on tuttuja vuosien varrella tehdyistä japanilaisista animaatioista, joita on näytettyjä TV:ssa jatkuvasti milloin milläkin kanavalla. Alkuperäisillä teksteillä ja Janssonin piirroksilla on kuitenkin oma erityinen kiinnostavuutensa.

Ennen muuta lyhyissä tarinoissa kirjailija osoittaa taituruutensa sanojen käyttäjänä. Kun tarinoita lukee, läpi tulee elämänfilosofia, joka toisinaan herättää kriittisiä ajatuksia. Mutta hahmot ovat tietysti sellaisia kuin maailma, jota ne kuvaavat - ja sehän on loppujen lopuksi suomalaista sielunmaisemaa, mitä sillä sitten tarkoitetaankaan.

     *     *     *

Tarinoissa keskitytään aina johonkin hahmoon. 'Kevätlaulu' on kertomus siitä, kun Nuuskamuikkunen jälleen kerran keväällä on saapumassa Muumilaaksoon. Tällä kertaa hän kohtaa nuotiolla niin pienen eläimen, että sillä ei ole edes nimeä. Kohdattuaan ikuisen vaeltajan hän vihdoin saa nimen, tulee huomatuksi ja pystyy aloittamaan itsenäisen elämän jonain. Nuuskamuikkusesta paljastuu tarinassa hänen pimeä puolensa, narsismi joka ei kuitenkaan ole kovin syvällä hänessä - ja hän onnekseen on tietoinen asiasta ja pystyy vaikuttamaan siihen.

'Kamala tarina' on kamala tarina homssusta ja sen veljestä. Homssulla on vilkas mielikuvitus, jota ilmeisesti nähty ja koettu sota on traumatisoinut.Vanhemmat eivät ymmärrä homssun tilaa vaan kuvittelevat häen tahallaan valehtelevan, mistä seuraa homssun kannalta mm. sellainen ikävä asia, ettei hän saa illalla ruokaa, mikä tietysti harmittaa. Homssu saa Myyltä opetuksen siitä, mitä siitä saattaa seurata, jos johtaa toista harhaan. Se ei tunnu kivalta.

Hieman samantapainen kertomus on 'Vilijonkka joka uskoi onnettomuuksiin'. Tässäkin tarinassa päähenkilö ei ole ihan täysipäinen, mutta siitä ei ole haittaa muuta kuin hänelle itselleen. Hän kuvittelee mielessään kauheita onnettomuuksia - mikä sitten tapahtuukin, minkä jälkeen hän ei sitten enää pelkää onnettomuuksia.

'Maailman viimeinen lohikäärme' on yksi suosikkitarinoitani, ehkä juuri sen pienen lohikäärmeen takia, joka puhalteli reikiä vahakankaisiin ja milloin minnekin. 'Hemuli joka rakasti hiljaisuutta' on sekin katastrofitarina niin kuin kaksi edellistä. Tällä kertaa on kyse tulvasta, joka sekoittaa hemulin ja lasten elämän. - Ja on sanottava, että tästä tehty animaatio on todella huikea. Tove Janssonin hengessä hurjat ja kauheat asiat on saatu näyttämään kiehtovilta ja merkityksellisiltä, elämää suuremmilta.

'Kertomus näkymättömästä lapsesta' on varmasti tuttu monelle suomalaislapselle. Perheissä varsinkin niissä joissa oli paljon lapsia, jotkut lapset jäivät helposti näkymättömiksi. Myy tuo näkymättömän Ninnin Muumien luo, jotka auttava tyttöä tulemaan taas näkyväksi, vaikka helppoa se ei ole. Vasta hersyvä nauru saa Ninnin lopulta kokonaan näkyväksi.

'Hattivattien salaisuus' tarinassa Muumipappa tekee tutkimuksiaan hattivattien keskuudessa, ja yrittää päästä selville heidän mysteeristään siinä kovin hyvin onnistumatta. Lopuksi hän luovuttaa ja näkee parempana antaa niiden olla rauhassa ja elää omaa elämäänsä.  'Sedrik' on Nipsun leikkikoira, jonka hän antaa Kampsun tyttärelle, kun luulee saavansa "jotain takaisin kymmenkertaisena, kun antaa jotain oikein itselleen rakasta pois". Tästä viisaudesta Nipsu syyttää Muumipeikkoa. Lopulta Nipsu kuitenkin saa lelunsa takaisin, tosin hieman kärsineenä.

Viimeinen joulutarina 'Kuusi' on tietysti aivan omaa luokkaansa, muumithan nukkua talviunta, mutta yhtenä vuonna he heräsivät hieman ennen joulua ja kuulivat kauhean asian: joku sellainen hirviö kuin Joulu oli saapumassa Muumilaaksoon...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti