torstai 17. huhtikuuta 2014

Louhimies: "Paha maa" (2005)

"Paha maa" (2005) on Aku Louhimiehen ohjaama ja Kalle Westerbergin käsikirjoittama elokuva, jonka tapahtumat saavat alkunsa väärennetystä 500 euron setelistä. Väärä raha aiheuttaa tapahtumaketjun, jossa päähenkilöt purkavat ahdistustaan panemalla pahan kiertämään, ja tapahtumien leikkauspisteessä kaikkien elämä muuttuu perusteellisesti. (Wikipedia)

     *     *     *

Pieniä  pirstaleisia tarinoita muutamista suomalaisista, joilla ei elämässä mene kaikki ihan putkeen. Sinänsä aika keskinkertainen elokuva antaa kuitenkin välähdyksen siitä, mitä kaikkea väkivaltakulttuurin takana voi olla. Hyvin pieneltä vaikuttavat asiat voivat lopulta kasvaa kohtuuttoman suuriksi.

Väärä 500 euron seteli miltei maagisesti johtaa miehen kuolemaan. Pieni nyrjähdys mielessä saa miehen humalassa tappamaan toisen. Jollain tavalla kaiken pahoinvoinnin takana tuntuu olevan raha.  Niko ei olisi printannut seteliä, jollei koulun naisrehtori olisi tylysti antanut kenkää koulun parhaalle ja pidetylle opettajalle, hänen isälleen, joka ennen tökeröä irtisanomisilmoitusta oli kertonut oppilaille luultavasti Leo Tolstoin 'Väärä kuponki' -novellista, johon elokuva perustuu. Isä päätyy spurkuksi.

Elokuvan toinen lähes-hyvis, Nikon paras kaveri, Tuomas puolestaan joutuu - junankuljettajan todistajanlausunnon ja poliisitutkinnan perusteella - vankilaan teosta, jota hän ei tehnyt. Ja ainakin osittain Nikon ansiosta. Poliisi liukastuu junaraiteella ajaessaan Tuomasta takaa - ja jää junan alle. Tuomas oli tekemässä jonkinlaista Robin Hood -tyylistä iskua naisystävänsä isän öky-yritykseen.

     *     *     *

Elokuva alkaa siitä, kun Nikon (Jasper Pääkkönen) isä saa potkut opettajantyöstään ja alkaa juoda. Isä palaa illalla kotiin ja häätää pojan kodistaan, koska tämä vain makaa eikä ole hankkinut itselleen töitä. Kaverinsa juhlissa samana iltana Niko väärentää värikopiokoneella 500 euron setelin ja ostaa sillä käytettyjen tavaroiden liikkeestä CD-soittimen. Kaupan omistaja panee vahingon kiertämään ja antaa sen vaihtorahana toiselle asiakkaalle Isto Virtaselle (Mikko Kouki), joka myy käytetyn televisionsa samaan kauppaan.

Virtanen viettää kostean ravintolaillan ja maksaa laskunsa samalla 500 euron setelillä, jonka seurauksena on se, että hän joutuu yöksi putkaan - ja aamulla häntä kuulustellaan väärennetyn rahan levittämisestä. Putkasta päästyään hän huomaa autonsa ryöstetyn ja varastaa hetken mielijohteesta Matikaisen vaihtoautoliikkeesta itselleen uuden auton. Samaan liikkeeseen kiertävä pölynimurikauppias Teuvo Hurskainen (Sulevi Peltola) on vähän aiemmin joutunut palauttamaan oman autonsa, koska ei ole pystynyt maksamaan auton lyhennyksiä ajoissa.

Illalla Teuvo Hurskainen päätyy sattumalta samaan motelliin Isto Virtasen kanssa. Illan lopuksi Teuvo löytää itsensä Iston huoneesta Iston ja tämän motellista iskemän naisen kanssa. Isto ja nainen päätyvät sänkyyn ja Teuvo tulee torjutuksi ja pilkatuksi.Teuvo menettää itsehillintänsä ja lyö molemmat kuoliaaksi pölynimurillaan. Aamulla Teuvo katuu tekoaan ja yrittää tehdä itsemurhan tukehduttamalla itsensä pakokaasuihin, mutta ei onnistu.

Poliisit pääsevät yritysmurron yhteydessä melkein Nikon jäljille, joka pani 500 euron setelin eli sen pahan symbolin liikkeelle. Kun Niko huomaa, että hän saattaa jäädä kiinni, hän pakenee paikalta. Nikon paras kaveri Tuomas (Mikko Leppilampi) sen sijaan jää kiinni. Tuomaskin yrittää paeta paikalta Pasilan ratapihalle poliisi-Hannele (Matleena Kuusniemi) perässään, mutta Hannele kaatuu raiteelle ja juna ajaa hänen päälleen. Tuomas tuomitaan taposta kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen. Niko pääsee tälläkin kertaa pälkähästä.

Tuomion jälkeen Tuomas menee kotiin vaimonsa Elinan (Pamela Tola) luokse ja näkee poikansa ensimmäisen ja viimeisen kerran. Seuraavana päivänä Tuomas - Nikon kehotuksesta - käy poliisi-Hannelen aviomiehen, Antin luona. Tuomas yrittää vakuuttaa, ettei hän tappanut Hannelea. Tuomas houkuttelee Antin mukaansa rantaan, missä Antti ampuu Tuomaksen kylmäverisesti ja lähtee muina miehinä paikalta. Elokuva päättyy Tuomaksen hautajaisiin, missä Niko puhuu ystävästään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti