keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Morris: "Neljä leijonaa" (2010)

Neljä taitamatonta britti-jihadistia ryhtyy valmistelemaan terroristi-iskua Lontoossa. (IMDb)

     *     *     *

Suurimmalle osalle muslimeja 'jihad' tarkoittaa ihmisen sisäistä kamppailua pahaa vastaan. Länsimaisessa julkisuudessa se yhdistetään nuoriin miehiin, jotka suunnittelevat itsemurhaiskuja päästäkseen Paratiisiin niin kuin tässä elokuvassakin.

Elokuvassa "Neljä leijonaa" (2010) vakavasta asiasta on tehty farssi ja elokuvan keinoin esitetty komedia, jossa tapahtuu kaikkea huvittavaa vaikkakin jihadisteja myös kuolee - ja poliisin ampumana yksi sivullinen maratonistikin.

Neljä muslimimiestä Omar, Barry, Hassan, Faisal ja Waj alkavat kutsua itseään 'Neljäksi leijonaksi' ja he alkavat vakavissaan suunnitella iskuja ja rakentaa pommeja, jotka on tarkoitus räjäyttää - ja räjäytetäänkin - kännykällä.

     *     *     *

Kaikki alkaa mennä pieleen siinä vaiheessa, kun yksi miehistä tutustuu naapurin viehkoon brittityttöön Aliceen - ja päästää tämän sisälle. Nainen periaatteessa näkee, mitä miehet puuhaavat asunnossa, vaikka hän ei todellisuudessa ymmärrä yhtään mitään.  Miehet suhtautuvat paranoidisesti siihen, että nainen on käynyt asunnossa ja he vaihtavat pomminteko- ja kokoontumispaikaksi toisen miehen asunnon.

Tavarat, puolivalmiit pommit ym, lastataan henkilöautoon ja 'Neljä leijonaa' ahtautuu autorämään, joka jättää miehet tien päälle, ja he joutuvat kantamaan loppumatkan tavarat kasseissa ja nyssyköissä. Viimeinen miehistä hieman harhautuu, ja tulee pellon poikki ja ylittäessään kiviaitaa kompastuu aidan toisella puolen olevaan lampaaseen, jolloin hänen mukanaan ollut pommi räjähtää.

Toiselle miehelle käy myös onnettomasti, kun hän yrittää kouluttaa variksenpoikaa lentämään kohteeseen pommi mukanaan. Mies sohlaa kännykkänsä kanssa ja räjäyttää variksen ennen aikojaan. 

     *     *     *

Suurin ongelma miehille on, minkä tulisi olla heidän iskujensa kohde. Heidän mielikuvituksensa ei riitä keksimään mitään muuta tärkeää paikkaa kuin moskeijan, jonka he voisivat räjäyttää. Ajatus on absurdi, sillä moskeijahan on nimenomaan heille itselleen tärkeä paikka. Yksi miehistä perustelee valintaa sillä, että tällä tavoin he voisivat saada maltilliset muslimit puolelleen, mikä ajatus saakin aluksi enemmistön kannatuksen. Lopulta miehet luopuvat ajatuksesta - ja valitsevat kutakuinkin vahingossa kohteeksi kaupungissa juostavan maratonin.

Miehet lastaavat itsensä pommeilla maratonpäivänä. Virityksensä he onnistuvat peittämään naamioasuilla. Yksi miehistä on pukeutunut mm. strutsihahmoksi. Kun yksi miehistä, poliisin läsnäollessa, hermostuu ja räjäyttää itsensä, muut saavat jalat alleen ja hajaantuvat eri puolilla tapahtuma-aluetta.

Yksi ryhmän jäsenistä on hieman yksinkertainen, eikä missään vaiheessa ole oikein kartalla siinä, missä mennään. Lopulta poliisi ampuu hänet - ja samalla mies myös räjähtää luotien osuassa pommiin. Myös muut räjähtävät aiheuttamatta haittaa juuri muuta kuin itselleen ja jonkin verran aineellista vahinkoa ja lievää sekasortoa räjähdyspaikalla.

     *     *     *

Tarina on huvittavuudestaan huolimatta oikeastaan aika surullinen. Joku on saanut miehet ryhtymään varsin epätoivoiseen ja turhaan tehtävään. Kenties syynä on Salman Rushdien "Saatanalliset säkeet" tai joku muu yksittäinen asia, johon reagoidaan voimakkaasti. Teksti on taiten kirjoitettu niin, ettei se tahallisesti loukkaisi Britannian muslimiyhteisöjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti