tiistai 1. huhtikuuta 2014

Oikkonen: "Nymfit" (2013)


"Nymfit" (2013) on suomalainen Fisher King -tuotantoyhtiön tuottama fantasia-draamasarja, jonka esittäminen alkoi MTV3-kanavalla 24. maaliskuuta 2014. Miikko Oikkosen ja Teemu Nikin ohjaaman sarjan pääosissa nähdään Sara Soulié, Manuela Bosco, Rebecca Viitala ja Ilkka Villi.

Sarja perustuu kreikkalaiseen tarustoon, jonka kauniit ja kuolemattomat nymfit elävät nykypäivän Helsingissä. Nymfien pitää joka kuukausi harrastaa seksiä säilyäkseen hengissä ja paeta satyyreja, jotka vainoavat heitä.

Gummerus julkaisee "Nymfit" myös kirjasarjana. Sarjan ensimmäinen osa, Sari Luhtasen ja Miikko Oikkosen kirjoittama "Nymfit – Montpellierin legenda", julkaistiin 29. elokuuta 2013. Kirjan käännösoikeudet on myyty jo Yhdysvaltoihin, Britanniaan, Saksaan, Ranskaan, Alankomaihin, Espanjaan, Italiaan, Venäjälle ja Brasiliaan. (Wikipedia)

     *     *     *

Viikko sitten alkoi MTV-kanavalta uusi kotimainen 12-osainen sarja "Nymfit" (2013), jota jo etukäteen povattiin uudeksi menestyssarjaksi. Menestyksestä antoi vihiä vuosi sitten julkaistu, Sari Luhtasen ja Miikko OIkkosen kirjoittama kirja "Nymfit" (2013), jonka käännösoikeudet on myyty jo lukuisiin maihin. Sarjaa on alettu esittää myös muissa maissa (Saksa, Serbia).

Aloin eilen katsoa uteliaisuuttani sarjan 2. osaa, mutta nopeasti huomasin, ettei sarjaan pääse sisään enää tässä vaiheessa. Joten pakitin MTV Katsomoon, josta saatoin katsoa sarjan molemmat jaksot. Tyydyin tällä kertaa kuitenkin sarjan 1. osaan 'Täysikuu' ja kotisivuihin.

     *     *     *

Niin hyvältä kuin sarja vaikuttikin, herätti se myös kriittisiä kysymyksiä. Ensiksi mietin, mikseivät sarjan tekijät olleet valinneet kotimaisia tai pohjoismaisia taruolentoja sarjaansa. Nymfit ja satyyrit tuntuivat vähän kaukaa haetuilta.

Toinen kysymys oli edellistä kriittisempi: on häiritsevää, miten tällä hetkellä tuntuu olevan muotia naisten passiivinen väkivalta miehiä kohtaan. Onko tämä feministien vastaisku puheille siitä, miten suomalaismiehet ja miehet yleensä ovat väkivaltaisia naisia kohtaan? Tapa aloittaa keskustelu aiheesta tällä tavoin tuntuu aika alhaiselta. - Toisaalta, jotta asetelma ei olisi liian yksinkertainen, (miespuoliset) satyyrit sarjassa jahtaavat (naispuolisia) nymfejä.

Oletteko muuten laskeneet, kuin monta miestä yksi (1) nymfi on tappanut 1300-luvulta lähtien? Luku 36 400  miestä! Toisin sanoen kolme (3) nymfiä on tappanut 100 000 miestä, ja herää kysymys, miten tämä näkyy tämän päivän maailmassa... Olettaen tietysti, että nymfejä on vähimmilläänkin ehkä muutama sata. Lähtökohta on ajatuksellisesti niin typerä, että jos olisin sarjan levittäjä, miettisin pelkästään tästä syystä tarkkaan, onko tällaista mielekästä levittää.

     *      *     *

"Nymfit" alkaa rakastelukohtauksella. 17-vuotias Didi menettää neitsyytensä ystävänsä Johanneksen kanssa täydenkuun aikaan. Aamulla hän huomaa runnelleensa pojan hengiltä, ja on järkyttynyt. Didiä ei syytetä mistään, vaikka kuolemaa aletaan tutkia henkirikoksena, mikä on hieman epäjohdonmukaista.

Joka tapauksessa heti seuraavana päivänä Didin ja hänen äitinsä, joka ei ole hänen oikea äitinsä (mitä Didi ei tosin tiedä), kotiin saapuu kaksi naista Kati ja Nadja, jotka osoittautuvat nymfeiksi. Didi saa tietää itsekin olevansa nymfi, ja Johanneksen kuolema liittyy siihen, että nymfien täytyy jokaisen täydenkuun aikaan rakastella ihmisen kanssa. Yön jälkeen mies aina kuolee tai nymfi jollain tavoin tappaa hänet.

Nymfit tuhoavat kaiken Didin menneisyyteen viittaavan, jopa vaatteet ja sylimikron. Puhdistuksen jälkeen Didi lähtee naisten matkaan, tosin huumattuna. Didi löytää itsensä jonkin kerrostalon ullakolta lukkojen takaa, minne Kati ja Nadja ovat hänet vieneet.

Didille luodaan uusi identiteetti (Desirée Tasson) ja hän aloittaa uuden elämän yliopisto-opiskelijana ihmisten keskuudessa niin poliiseja kuin taruolentoja paossa.. Satyyrit ovat kuitenkin ehtineet saada vihiä, Didistä Johanneksen mystisen kuoleman kautta, mihin sarjan ensimmäinen jakso päättyy.

     *     *     *

Lisäys 2.4.2014 - katsoin myös 2. osan 'Hunajamehiläiset' ja sarja vaikuttaa seksuaalisesti aina vain kieroutuneemmalta. Tätä ei voi suositella herkille ihmisille. Toinen osa alkaa sillä, että Didi alias Desirée on aloittanut Taidehistorian opinnot Helsingin yliopistossa tai Åbo akademissa ja hän on ensimmäisellä luennolla, jossa aiheena on 1500-luvun runot, joissa kuvataan naista.

Luennoitsija on tumma, kaunis, 30-vuotias, feministi, jota voi kai pitää avoimesti miesvihamielisenä niin kuin TV-sarjan käsikirjoitustakin ainakin jossain mielessä. Ainoa runoilija, joka luennolla mainitaan on Clément Marot, joka oli (varhais)renessanssin ajan tunnetuimpia runoilijoita. Marot´n runojen pohjalta sävellettiin suosittuja chanson-lauluja. Hän oli tunnetumman  François Villonin ystävä, jonka runoja hän jossain vaiheessa toimitti.

Marot'n ja muut vanhan polven runoilijat haastoi pleijadeiksi (La Pléiade) kutsuttu ryhmä runoilijoita, joista seitsemän oli miehiä ja seitsemän naisia - ja elettiin 1500-luvun alkua! Sisällöllisesti runot eivät paljon poikenneet edeltäjistä, mutta esimerkiksi runomitaksi tuli nyt renessanssin ajalta tutut sonetit. Ihanteita haettiin myös antiikin Kreikasta ja Roomasta.

Niin La Pléiade -ryhmää kuin kuin muitakin runoilijoita yhdisti uskontokritiikki ja jonkinlainen vapaa-ajattelu, mikä tosin oli käytännössä vaikeaa, koska uskonnonvapautta ei ollut. - Runoilijoilla oli moderni naiskuva, myös Clément Marot'lla, ja naisten vapautumisen kai voi ajatella alkaneen tällaisista taiteilijoista. Siinä mielessä on kohtuutonta vihjata siihen, että esimerkiksi Marot'n naiskuva olisi ollut perinteinen, kaikkea muuta.

      *     *      *

Seuraava lément Marot'n chanson oli aikanaan suosittu sekä lauluna että tanssina (basse dance), joka on oma vapaa käännös englannista:

Chanson IV

Haluan tuottaa sinulle suurta mielihyvää,
rakkaani, joka ylittää kaikki, odotuksesi.
Niin kauan kuin elän,
en voi antaa sinun mennä luotani.
Kun kuolen - ja sinä kuolet -
mielemme muistaa täyttymyksen.

Jos olet huolissasi minun takiani,
en ole yhtään vähempää huolissani sinusta!
Rakkaus saa meidät ymmärtämään toisiamme
Mutta jos rakkaus murtaa sinut,
rauhoita murtunutta sydäntäsi:
Kaikki on lopulta hyvin, sille joka jaksaa odottaa.


Ei ole todellakaan mikään nymfilaulu, vaikka samojen asioiden kanssa tässäkin ollaan tekemisissä: seksin ja erotiikan, elämän ja kuoleman kysymysten kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti