tiistai 8. huhtikuuta 2014

Steinsdóttir: "Omaa tietä" (2008)

Omaa tietä on islantilaisen nykykirjallisuuden kärkinimiin lukeutuvan Kristín Steinsdóttirin vaikuttava kuvaus leskeksi jääneen naisen kohtalosta itse valitsemassaan yksinäisyydessä.

Teos on ylistys karuissa olosuhteissa kasvaneen naisen rohkeudelle ja hänen arkensa ja luonteensa luomalle tyytyväisyydelle ja fantasiakyvylle ja uskollisuudelle rakkauttaan kohtaan.

Islannin ehdokas Pohjoismaisen Kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2008. (Takakansi)

     *    *     *

Mitäpä tästä kirjasta voi sanoa? Kuin kärpäsenä katossa pikakelauksella seuraisi yhden islantilaisnaisen elämäntarinaa. Kertomus voisi olla kuitenkin kenestä tahansa. Samat koordinaatit liittyvät jokaisen ihmisen elämään. Kun nimet ja paikat vain vaihtaa toisiksi. - Kyse on lyhykäisyydessään ihmisen elämästä, syntymästä ja elämän hiipumisesta kohti loppua. Mutta viimeiset vuotensa voi elää monella eri tavalla, se on ehkä kirja tärkein .. opetus.

'Kirjakompassi' -blogin kirjoittajan Petran lukukokemukset ja ajatukset vastaavat omiani:

"Vaikka Sigprúdurin tarina oli loppujen lopuksi aika tavallinen, siitä sai oivan kirjan aikaan. Se sai minut ajattelemaan, että kenen tahansa elämästä voisi todellakin kirjoittaa kirjan. Meillä kaikilla on elämässämme mielenkiintoisia käänteitä, erikoisia sattumuksia, suruja ja iloja kuten Sigprúdurilla."

Näinpä, ja se että kenen tahansa ihmisen elämä on laulun - ja nyt myös kirjan - arvoinen, paneekin kysymään koko kirjallisuuden perään. Miksi esimerkiksi tänä päivänä kirjoitetaan ja julkaistaan sellaisia kirjoja kuin julkaistaan? .. voitaisiinko olla kokonaan ilman kirjoja. Puolet esimerkiksi hämeenlinnalaisista ei edes lue kirjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti