keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 304: "Tolon vihdoin vapaana"


Motto:

[Tolon is a merman, casually a man, who lives among the human beings, and among them he has lots of problems. For example Tolon is so non-violent that as a human being he has been a political prisoner in Finland. He hates any kind of guns, and military persons, men or women, lesbos or gays:]

"Mä olen kyllästynyt niihin
voimiin, jotka ohjailee mun elämää

jotka vie mukanaan ja itseensä rakastuttaa / vihastuttaa."
(Kaija K - Vapaa) 

      *      *      *

[Tolon oli uinut päiväkausia pitkin Itämerta, enimmäkseen Saaristomerellä, Helsingistä Hankoon, Bengtskärin kautta Högsåraan, sitten Seiliin ja vihdoin Turkuun. Turusta hän lähti jonkin ajan päästä rannikkoa pitkin pohjoiseen, aina Pietarsaareen saakka, mistä hän palasi jo saman päivän aikana takaisin. Ihmisenä hän matkusti bussilla Riihimäelle.]

     *     *     *

Päästyään uintiretkellään Pietarsaareen asti Tolon näki rannalla siniviittaisen naisen, jonka hän arvasi olevan haltian niin kuin Tolon itsekin oli. Tolon ei paljastanut itseään vaan hän jäi läheiselle luodolle katselemaan, kun nainen käveli pitkin rantaa. Rannalla oli muitakin. Nuori tyttö ulkoilutti koiraansa muutaman sadan metrin päässä naisesta. Kun tyttö oli tullut rannan tuntumaan, hän päästi koiran irti ja koira alkoi iloisesti haukkuen juosta pitkin rantaa - toiseen suuntaan, missä sinisiin pukeutunut nainen oli.

Tolon ihmetteli, mitä toinen haltia oikein puuhasi rannassa. Tämä käveli hitaasti jalkoihinsa katsellen ja aina välillä pysähteli ja tuijotti aivan eteensä kuin etsien jotain. Joskus merenneito - Tolon haistoi hänessä oman lajinsa edustajan - kyykistyi ja otti maasta jotain, mitä hän pyöritteli käsissään ja heitti sitten pois. Kengänkärjillään hän potkiskeli rannan tuntumassa olevia pieniä jäälauttoja.

Äkkiä nainen otti olkalaukustaan jonkin mustan mötikän, joka osoittautui kameraksi, millä hän räpsi - ties mistä - useita kuvia eri etäisyydeltä ja eri suunnista. Pitkään kuvailtuaan epämääräistä kohdettaan nainen lähti nopein askelin pois rannalta tytön ja satamalaiturin suuntaan, kohti kaupungin keskustaa.

Tolon laskeutui hitaasti takaisin veteen ja aloitti pitkän uintimatkansa takaisin Turkuun, josta hän oli lähtenyt aikaisin aamulla liikkeelle.

     *     *     *

10.9.2014

Kuukausien päästä Tolon hämmästyksekseen tajusi tietokoneen äärellä, että tyttö rannalla oli ollut Vivian, jota hän ei jostain syystä ollut tunnistanut, koska ei ollut nähnyt tätä aikoihin, eikä osannut arvata, että menrenneito oli juuri Vivian eikä kukaan muu.

Siniviittainen Vivian oli ottanut Tolonista salaa rannalla kuvan, kun Tolon oli hetken aikaa katsellut Vivianin ohitse kaupunkiin. Ja vasta - itse asiassa tänään - Tolon huomasi, että Vivian oli ottanut hänestä kuvan, jonka oli pannut Facebookiin.

Kuvassa Tolon seisoo - tietysti ilkoisen alastomana - merenmieheksi muuntuneena rannalla. Vivian oli jostain ihmeen syystä suurentanut kuvan valtavan kokoiseksi. Ensimmäistä kertaa - pitkän elämänsä aikana - Tolon tajusi jotain. Ettei hän voi olla - ja elää enää päivääkään ilman Viviania.

Profiilikuvallaan, jossa Tolon oli osana Vivianin kuvaa itsestään, Vivian kertoi että hänen elämästään puuttui toinen puoli ja se toinen puoli oli Tolon.

Linkki:

Tori Amos - Merman
Jimi Hendrix - A merman I should turn to be
'Merman (Merenhaltia)'. In: Jon Arnason: "Icelandic Legends. Vol 1". 
Kaija Koo - Vapaa. YouTube


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti