lauantai 19. huhtikuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 305: "Päästäisestä ei päivääkään - vai miten se oli"


Kirjoittelenpa tähän niitä näitä super-lämpöisen lauantain iloksi. Ajelin autolla Hämeenlinnan keskustan tuntumassa, ja kuuntelin niin kuin aina ajaessani Radio Novaa. Toimittajat muistelivat, miten vielä v. 2002 ei pääsiäisenä ollut lupa huvitella kiirastorstain ja lankalauantain välillä. Niin se maailma muuttuu eskoseni!

Sinivuokot aukesivat yhdessä yössä eilisen päivän aikana, kun aurinko alkoi porottaa ja rantavesi tuntui melkein kädenlämpöiseltä. Vaikka pääsiäinen vaikuttaa poikkeuksellisen kesäiseltä, muistan toisenkin tällaisen ajankohdan, kun itse olin muutaman vuoden ikäinen. Valokuvassa istumme siskon kanssa pihakoivun alla suurella kivellä. Siskolla on kesämekko päällä ja minulla polvihousut.

Asuinalueeni Katuman ihmiset olivat jo puolilta päivin jalkautuneet pihoilleen ja talojen seunustoille istuksimaan varhaiset vappusimat mukanaan. Kaikkein köyhimmät parveilivat EU:n vaatimattomia elintarvikepaketteja hakemassa taloni päädyssä olevan kirppiksen edustalla. Entinen kauppa on siis tämänlaisessa uusiokäytössä. 

     *     *     *

Aamulla ensimmäistä kertaa tänä vuonna heräsin vain siksi, että oli niin valoisaa ja auringonsäteet osuivat sopivasti silmiin jostain Katumajärven takaa. Keitin lauantaiaamun kahvit, ja totesin, että en ole vielä valmis nousemaan ylös, joten vedin peiton uudelleen korviin. Sitä ennen olin avannut radion. Viime kuukausina olen kotona kuunnellut lähinnä vuoden 2013 radiokanavaa Radio Suomipopia, mikä on ihan kuunneltava kanava. Siksi olen kai sitä kuunnellutkin, vaikka kanavan suosikkiohjelman Aamulypsyn toimittajien loputon hihittely (= Anni Hautala) ja paskanpuhuminen välillä ärsyttävätkin sietämättömästi.

Kanavalla on muutakin, mihin toistuvasti törmää Suomi-popin lisäksi kuten kirjailija Juha Vuorisen Vuori-Saarnat. Viimeisin radiopakina käsitteli AS Tallink Gruppin henkilöstöjohtajan lausuntoja Ruotsin TV4:n 'Kalla Fakta' -ohjelmassa laivoilla tapahtuneista raiskauksista, jotka eivät ole sinänsä puolusteltavissa.

Vuorinen teki kuitenkin teräviä havaintoja joidenkin naisten käyttäytymisestä laivoilla, joilla hän on itsekin ollut töissä. Jotkut naiset liikkuvat laivalla yksin, vetävät perskännit ja sammuvat sitten minne sattuvat sammumaan jonkun tuntemattoman miehen hyttiin. Siinä kunnossa nainen on eri tilanteessa kuin kassiaan kanniskeleva mies, joka ei koskaan pääse lööppeihin raiskattuna perämiehenä tms. Lisäksi Vuorinen kertoo, miten jotkut naiset suorastaan tyrkyttävät seuraansa ja maksuttomia palveluitaan. Silti tällaisessakin tilanteessa on uhkana, että seksiin tai sen puutteeseen tyytymätön nainen uhkaa ja syyttää miestä ties mistä.

Kaiken lisäksi laivoille lähdetään samalla mielellä kuin 60-luvulta lähtien etelän hiekkarannoille jo valmiina seksi mielessä, ja kun ulkomailla ollaan, itselle suodaan iloja, jotka olisivat koto-Suomessa ehdottomasti kiellettyjä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti