maanantai 26. toukokuuta 2014

Cantell: "Unna ja Nuuk" (2006)


"Unna ja Nuuk" (2006) suomalainen koko perheen elokuva, jonka on ohjannut Saara Cantell ja käsikirjoittanut Joona Tena ja Sami Keski-Vähälä. (Wikipedia)

11-vuotias Unna saa eräänä päivänä tuntemuksen, että isoisä on sairas. Nunna pelastaa viime hetkellä sydänkohtauksen saaneen ukin ja saa tältä kuulla olevansa shamaanien sukua. Isoisän vintiltä löytyneen taikarummun avulla Unna lähtee kivikaudelle hakemaan parantavaa yrttiä isoisälle ja tapaa siellä Nuukin, shamaanin pojan.  (Telvis.fi)

     *     *      *

Täydet pisteet ohjaaja Saara Cantellille ja kaikille, jotka ovat olleet tätä elokuvaa tekemässä. Juuri tällä tavoin toivon,että meidän ihmisten mielikuvitusta ruokitaan, ei millään hömppä-fantasioilla, millaisia valitettavasti esimerkiksi huippusuositut harrypotterit ovat.

Unnaa näyttelevä n. 10-vuotias Rosa Salomaa tekee mainion roolisuorituksen samoin kuin Nuukina esiintyvä Toni Leppe. Lapset täydentävät hyvin toisiaan, toinen tosikko ja toinen ilopilleri. Esko Salminen ukkina on loistava valinta, siksikin että hän on popularisoinut taiteensa kautta kansanperinnettä.

      *     *     *

Seikkailu sijoittuu nykyaikaan ja 4- 5000 vuoden takaiseen vasarakirveskulttuuriin, jossa Unna tapaa kaukaisia shamaani-sukulaisiaan. Menneisyydestä Unna löytää Nuukin avustuksella myös joutsipuun kukkia, joita parantaja tarvitsee sydänvaivoja varten.

Unnan isoisä saa elokuvan alussa sydänkohtauksen; ja käytyään äitinsä (Meri Nenonen) kanssa isoisän mökillä, tyttö tajuaa että isoisä tarvitsee parantuakseen mm. edellä mainitun puun kukkia jäädäkseen henkiin.

Mökin vintillä on kivistä tehty kehä ja noitarumpu, jonka avulla Unna pystyy transporttaamaan itsensä menneisyyyteen, samanlaisen kehän sisään kuin missä hän oli isoisän piilopaikassa. Heti päästyään toiselle puolen, toiseen aikaan, hän sattumalta kohtaa ikäisensä sukulaispojan Nuukin.

     *     *     *

Monien vaiheiden kautta Unna vihdoin löytää etsimiään yrttejä, ja pääsee palaan kotiin - tai sairaalaan isoisän luokse. Ja Unnan tuomat rohdot auttavat kuin auttavatkin isoisää pysymään hengissä, aikansa loppuun asti. Unnan seikkailut jäävät selvästi isoisän ja Unnan salaisuudeksi, sillä äiti ei halua tietää mitään muinaisista parantajantaidoista ja pitää niitä selvästi pakanallisena tms taikauskona ja höpön-höpönä.

Elokuvassa on kiinnostavalla tavalla kuvattu Unnan / Nuukin heimon ja sotaisan vasarakirveskansan ensimmäinen kohtaaminen, joka on tässä tulkittu suhteellisen rauhanomaiseksi kohtaamiseksi. Heimon alueelle tulevat uudet ihmiset aiheuttavat pysyville asukkaille erilaisia ongelmia mm. patoamalla joen. Toisaalta he tuovat mukanaan uutta teknologiaa, joka mahdollistaa mm. puiden tehokkaamman käytön rakentamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti