tiistai 6. toukokuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 84 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
"Muhammadin elämä" (2011) on Yle Teeman 3-osainen dokumenttisarja islamin uskon perustajasta. Mies syntyi Mekassa ja hänen lapsuudestaan kertoi 1. osa. Tänään Areenalta katsomassani 2. osassa kerrottiin hänen pyhistä sodistaan. Tällöin Muhammad asui Medinassa, jonne hän oli lähtenyt pakolaiseksi, pakoon omaa sukuaan ja Qurais-heimoaan.

Medinassa hän sai yhä enemmän tukijoita uudelle uskonliikkeelleen, mutta hänellä oli myös vastustajia - ja nämä olivat niitä, jotka olivat pakottaneet hänet lähtemään Mekasta. Muutamaan kertaan Muhammad ja hänen vastustajansa ottivat yhteen, ja viimeistä kertaa pidetään kaikkein ongelmallisempana, sillä tällöin hänen joukkonsa tappoivat alueella asuneen juutalaisheimon. Heimosta oli tullut uhka Medinan turvallisuudelle, koska se oli liittoutunut maahan hyökänneiden muiden heimojen ja klaanien kanssa.

Jotkut muslimit kuten sarjaa juontanut kirjailija-toimittaja Rageh Omaar pitävät Medinaa ensimmäisenä valtiona jopa maailmassa, jolla oli oma kirjoitettu valtiosääntönsä, joka takasi kaikille tasavertaisen aseman mm. uskonnosta riippumatta, mikä ole heimojen ja klaanien valtakaudella ennen kuulumatonta tuossa maailmankolkassa.

Medinassa elivät rinnakkain niin juutalaiset kuin kristityt sekä muslimit, ennen pyhiä sotia.

     *     *     *

Sarja valottaa hyvin konkreettisella ja havainnollisella tavalla toisiinsa kietoutuneita maailmanuskontoja. Kristitystä maailmasta katsottuna muslimeiden asenne muita kohtaan on kiinnostava, sillä odotusten vastaisesti, islam on suvaitsevainen juutalaisuutta ja kristinuskoa kohtaan, sillä ne ovat muslimien mielissä samaa juurta, samaa Abrahamin sukua.

Kristittyjen ja muslimien maailmanvalloitus aiheutti kummankin ympäristössä, jossa ne kehkeytyivät, vastustusta. Uskontojen kannattajien kannalta katsottuna he pitivät itseään usein vainottuina, vaikka maailmanuskonnot itse veivät kaiken elintilan pakanoilta pitämiltään ryhmittymiltä.

Toisaalta juuri vainot marttyyreineen olivat niitä, jotka tehokkaimmin ja nopeimmin levittivät maailmanuskontoja sekä tiivistivät uskovien yhteisöjä. Lopulta kristityistä itsestään tuli muiden vainoajia Rooman valtakunnassa, eivätkä muslimit olleet vastustajiaan, heimoveljiä vastaan yhtään armollisempia.

     *     *     *

Maailmanuskonnot ovat pelottavia ja vaarallisia, sillä niiden nimissä on tehty historian aikana kaikki suurimmat julmuudet. Tämä ei tietysti tarkoita sitä, että tällöin olisi kirjaimellisesti toimittu "Raamatun" tai "Koraanin" ohjeiden mukaan ainakaan koko ajan. Maailmanuskonnot kuitenkin oikeuttavat maailmanvalloituksen yhden ainoan jumalan nimissä. Ja uskovaiset ovat niitä, jotka ovat aina ja kaikessa oikeassa, sanoivat tai tekivät he sitten mitä tahansa.

Toisaalta idän suuret uskonnot hindulaisuus ja buddhalaisuus eivät ole sotaisia ja maailmanvalloitukseen tähtääviä suuria uskontoja, joka tietysti panee miettimään asioita.

"Muhammadin elämä" (2011)  -sarjan suurena plussana on se, ettei siinä kainostella Muhammadin ja hänen tukijoidensa valtapyrkimyksiä. Muhammad oli samaan aikaan uskonnollinen ja poliittinen johtaja siinä, missä Jeesus opetuslapsineen. Paavali toimi Roomassa hieman samalla tavalla kuin Muhammad Medinassa. Kyse oli raa'asta ja julmasta valtaan tähtäävästä politiikasta, jossa kaikki keinot olivat sallittuja hyvän asian nimissä. Marttyyreitä ja uskonsotureita tarvittiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti