tiistai 6. toukokuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 85 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaan näytelmät ja elokuvat ovat aina kiinnostavia, joten eilen TV1:ltä esitetyn minisarjan "Mökki" (2010) aloitusjaksolta saattoi odottaa paljon. En ollut nähnyt sarjaa aiemmin, mutta se on varmasti esitetty heti tuoreeltaan joitain vuosia sitten.

"Mökki" ainakin nimensä puolesta sopii mökkikauden avajaisiksi. Ja tässä tapauksessa mökki ei ollut kesämökki, ainakaan vielä, vaan mummonmökki. Mökissä asuu kaksi naista Hanna-mummo (Eila Roine) ja toinen nainen Kerttu (Riitta Elstelä), jotka vaikuttivat kuvauksen perusteella 80-vuotiaalta lesboparilta. Toki näkö voi pettää.

Sarjan ihmisten väliset suhteet ovat muutenkin (post)modernin sekavia, eikä niistä voinut olla heti aivan varma. Päähenkilö Aleksi (Tuomas Rinta-Panttila) ja hänen (avo)puolisonsa Ilona (Minna Suuronen) kuvattuna viikonloppuna tekevät kummatkin omiaan. Ilona on bändinsä kanssa lähdössä keikalle ja Aleksin on tarkoitus lähteä Ilonan mummon eli Hannan mökkiä korjaamaan.

Asetelmaa mutkistaa se, että Ilonan poika Niko (Jaakko Niemi) on tulossa Ilonan ja Aleksin luokse viikonlopuksi. Niko ei kuitenkaan voi lähteä äitinsä Ilonan matkaan keikalle - joten hän lähtee Aleksin mukana Volvo-rämällä mökille. Matkaan lyöttäytyy myös Aleksin isä Reino (Risto Tuorila), joka jotenkin tuntee Ilonan mummon. Aleksi ei olisi halunnut matkaan sähläävää isäänsä.

Automatkalla miesporukka on ajaa pyöräilevän naisen päälle - ja he tömähtävät ojaan, josta eivät pääse ylös. Matkanteko mökille keskeytyy ja he joutuvat yöpymään motelli Haahkanpesässä, missä sattuu kaikenlaista, mitä nyt voi kuvitella tapahtuvan, kun perjantai-iltana kolme eri-ikäistä miestä joutuu viikonloppua viettävien ihmisten keskelle.

     *     *     *

Aamulla auto ei ole vielä kunnossa vaan se jää paikalliselle korjaamolle, ja miehet palaavat autolla Porvooseen, josta olivat edellisenä päivänä lähteneet.

Mökillä mummo Hanna kertoo asuinkumppanilleen Kertulle, että hänen syöpänsä on uusiutunut ja hänellä on ehkä 2 kuukautta elinaikaa, joten mummonmökistä on kenties tulossa suvun kesämökki vielä kesän aikana.

Ilona on keikan jälkeen juopotellut, ja ilmeisesti menettänyt muistinsa, ja herää tuntemattoman miehen sängystä bändin toisen naisen Sannan (Riikka Haapasalo) kanssa. Reinon vaimo Tuulikki on ollut yksin kotona, eikä odottanut miehen saapumista jo lauantaiaamuna, ja hän oli leikkinyt yksinään seksileikkejä erilaisin vimpaimin, mihin Reino vain hymähtää, mutta myös kysyy, rakastaako Tuulikki häntä vielä.

     *     *     *

Sarjan 1. jakso on täynnä nykyihmisen sekavaa ja tylsää arkielämää. Suurimman jännitteen kuvattuun päivään, perjantai-illan ja lauantai aamupäivän, väliseen ajankohtaan tuo Aleksi peliriippuvaisuuksineen. Hän on selvästi, ehkä paljonkin, velkaa paikalliselle mp-kerholle tms, ja palattuaan Porvooseen lähtee lähes heti tutun miehen kanssa pelaamaan ilmeisen suurilla panoksilla korttia johonkin paikalliseen peliluolaan.

Joten Aleksi on 2. osassa mitä todennäköisimmin suuren huomion kohteena. Hänet kenties hakataan ja häntä uhkaillaan velkojen takia. Hanna ehkä kuolee tai ainakin joutuu sairaalaan. Ilonan toilailut miesten kanssa ehkä poikivat kiusallisen tippurin tai jonkin muun taudin. Nikon toilailut päissään motellissa perjantai-iltana tuskin jäävät vaille huomiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti