torstai 8. toukokuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 86 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
"Fukushiman katastrofi syvenee" (2014) -dokumenttielokuva TV1:ltä oli järkyttävää katsottavaa. Vuoden 2011 ydinkatastrofi Japanin Fukushimassa on ollut selvästi pahempi kuin mitä on oletettu ja tällä onnettomuudella on ollut globaaleja vaikutuksia mm. Tyynen valtameren kalastoon.

Baselilainen laboratorio mittasi paikallisissa supermarketeissa myynnissä olevia kaloja ympäri Sveitsiä, ja sai tulokseksi että esimerkiksi pakastetonnikaloista ja Tyynen valtameren turskasta löytyi cesium 134 -ja 137 -isotooppeja, mikä tarkoittaa sitä, että kalat ovat saastuneet Fukushiman ydinonnettomuuden seurauksena. Säteilytasot olivat kuitenkin kansainvälisten normien alapuolella eli enimmillään 0,5 becquereliä kilogrammaa kohti. Laboratorion johtaja Markus Zehringer ei pitänyt säteilyn määrää huolestuttavana.

Ranskalainen ydinfyysikon Bruno Chareyronin mukaan ei kuitenkaan ole vaarattomia säteilytasoja . Pienistäkin määristä voi pitkällä tähtäimelä olla esimerkiksi ihmisille haittaa, ja säteily voi aiheuttaa syöpää. Chareyron työskentelee CRIIRAD-laboratoriossa. - Asiantuntijat ovat siten eri mieltä pienten säteilymäärien haitallisuudesta.

Myös USA:n itärannikolta pyydetyistä kaloista on löytynyt jäämiä vuoden 2011 maanjäristyksen, sitä seuranneen tsunamin ja Fukushiman Daiichin voimalan reaktoreiden tuhon seurauksista.

      *     *      *

Heti onnettomuuden jälkeen voimalan kahdesta reaktorista karkasi hallitsemattomasti säteilyä ympäristöön. Samalla tavoin kuin vuonna 1986 Tshernobylissä, säteily kulkeutui ilmavirtojen mukana ympäri Maapalloa. Mm. suomalaiset saivat tällöin oman cesium 134- ja 137-annoksensa. Jos ollaan ihan tarkkoja suomalaiset saivat 1. säteilyannoksensa jo Kylmän sodan aikana 1960-luvulla, jolloin suurvallat USA ja Neuvostoliitto tekivät jonkin aikaa ydinkokeita ilmakehässä. Tällöin esimerkiksi poron liha oli jonkin aikaa Lapissa syömäkelvotonta.

Pahimpia ovat kuitenkin paikalliset ongelmat Daiichin voimalan välittömässä läheisyydessä. Dokumentin perusteella 30 kilometrin säteellä maa-alueet ovat asumiskelvottomia ainakin 30-40 vuoden ajan. 5 000 vapaaehtoista vaarantaa päivittäin henkensä yrittäessään estää saasteiden leviämisen niin ilmaan kuin mereenkin. Akuutein ongelma on, että joka päivä 300 000 tonnia saastunutta vettä joutuu mereen, joten tilanne meressä pahenee koko ajan.

30-40 kilometrin läheisyydellä voimalasta kaikesta huolimatta asuu ihmisiä, ja alueella on arviolta 600 koulua, joiden säteilytasoja mitataan koulujen pihoihin asennetuilla mittareilla. Lisäksi vanhemmat ja kansalaisjärjestöt tekevät omia mittauksiaan, ja tilanne varsinkin lasten kannalta vaikuttaa hyvin huolestuttavalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti