keskiviikko 14. toukokuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 88 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Harvoin enää hämmentyy mistään aivan kokonaan, mutta näin pääsi käymään viime maanantaina - ja eilen tämä tilanne palautui mieleeni, kun näin välähdyksen uusintana tulleesta Yle1:n Prisman "Oudoimmat luonnonilmiöt" (2012) -sarjan 1. osasta. Tämä 3-osainen sarja niin kuin niin monet muutkin sarjat on BBC:n tuotantoa.

    *     *     *

Ohjelmasta jäi montakin detaljia mieleeni, mutta erityisesti tilanne jossa huskyt ja jääkarhut leikkivät keskenään. Ihmisen paras ystävänä olikin tässä tapauksessa jääkarhu! Jotain aivan uskomatonta.

Eikä siinä kaikki. Jääkarhu kävi ensimmäisen kerran jälkeen säännöllisesti tapaamassa koirakavereitaan, ja toi parhaimmillaan 6-7 jääkarhukaveriaan mukanaan. Tämä kaikki herätti monia levottomia ajatuksia eläinten kyvystä kommunikoida ja toimia keskenään. Se ensimmäinen jääkarhu siis pystyi kertomaan karhukavereilleen, mitä hänelle oli tapahtunut omalla reissullaan. Ja muut tulivat samalla asenteella - myöskin vain leikkimään koirien kanssa!

Kaiken kukkuraksi jääkarhujen lähdettyä koirat pitkään haikailivat ystäviensä perään. Ne kaipasivat ystäviään siinä, missä isäntä koiraansa tai koira isäntäänsä. Ja tietysti vaikuttavaa oli sekin, etteivät ne pelänneet perivihollistaan ihmistä, sillä yleensä ihmiset ase kourassa vahtivat vetojuhtiaan. Jääkarhujen joukossa ilmeisesti oli huippuälykäs / -tyhmä yksilö, joka tajusi että tässä tilanteessa oli jotain todella poikkeuksellista ihmisenkin kannalta.

      *     *      *

Toinen mieleenmuistuma liittyy merikadettikaloihin, jollaisista en ollut koskaan kuullutkaan. Kyse oli pienestä rumasta kalasta, joka tulee rantavesiin kutemaan. Kuvattu paikka oli sellainen, johon ihmiset olivat rakentaneet veden päälle pienen lomakylän.

Säännöllisin väliajoin ihmisten riesaksi heidän ympärillään alkoi kuulua kummallisia ääniä, joita asiantuntijatkaan eivät osanneet tulkita, eivätkä tienneet mistä äänet olisivat voineet lähteä. Asiaa selvitettiin vuosia, ennen kuin joku ymmärsi ottaa yhteyttä meribiologiin, joka arvasi heti mistä oli kyse.

Kalat päästelivät mm. suihkukoneen ujellusta kuulostavia korkeita ääniä, mikä valvotti alueen asukkaita ja ennen muuta herätti ihmetystä, kun mitään ei näkynyt missään. Kuului vain kummistusmaisia ääniä kuin tyhjästä.

      *     *      *

Päiväkorentojen massaesiintymä Erie-järven rannalla oli sekin vertaansa vailla oleva luonnonnäytelmä, vaikka tällaisia on TV:ssa aina silloin tällöin näytettykin. Mutta ei mitään näin valtaisaa. Päiväkorentoja oli pienen kaupungin kaduilla niin paljon, että jouduttiin turvautumaan lumikalustoon.

Päivänkorennot elävät paritteluaikana vain muutamia päiviä, minkä jälkeen ne kuolevat. Ensin koiraat ja sitten naarat, kun ne ovat käyneet laskemassa munansa veteen.

Massailmiö liittyy siihen, miten järven vedentilaa on viime vuosina parannettu, mikä on tehnyt olot monien eläinten kannalta aiempaa suotuisimmiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti