tiistai 27. toukokuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 90 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Omasta kokemuksesta tiedän, ettei masennuslääkkeistä ole kuin lyhytaikaista apua. Ja on helppo uskoa siihen, että kaikki se mitä Riikka Kaihovaaran toimittamassa "MOT: Masentavat lääkkeet" (2014) -ohjelmassa kerrottiin, on hyvin todenmukaista.

Omaa järkeään on käytettävä, jottei synny ongelmia. Esimerkiksi Cipralex voi akuutisti auttaa, mutta sitä ei pidä käyttää jatkuvasti, mistä syntyy ongelmia ja juuri näistä ongelmista tässä ohjelmassa kerrottiin. Lääkkeiden orjallinen, jatkuva käyttö on - paradoksaalisesti - se, joka on aiheuttanut muun muassa työkyvyttömyyttä.

Pahimmillaan lääkkeet aiheuttavat uusia sairauksia, joita sitten hoidetaan uusilla lääkkeillä jne. Ohjelmassa on tapausesimerkiksi otettu Ulla Tiitun keissi. Tiitu jäi työkyvyttömyyseläkkeelle kiihtyvän douppauksen takia, mutta sai työkykynsä - ja elämänsä - takaisin lopetettuaan lääkkeiden syönnin.

     *     *     *

Kaikkein huolestuttavinta tässä asiassa on se, ettei kukaan tiedä, miten lääkeaineet pitkällä tähtäimellä vaikuttavat ihmisiin. Näyttää kuitenkin siltä, että niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä jatkuvasti käytettynä.

Kohta 500 000 suomalaista käyttää jatkuvasti tällaisia lääkkeitä, joten ongelma on suurin kansanterveydellinen ongelma tällä hetkellä. Ns. SSRI-lääkkeet ovat sikäli erityisen petollisia, että ne aiheuttavat masennuksen kroonistumisen mm. Mehiläisen psykologin ja kuntoutusjohtajan Aku Kopakkalan mukaan. Helsingin yliopiston psykiatrian professori Erkki Isometsä on hänen kanssaan eri mieltä.

Varmaa on kuitenkin esimerkiksi se, ettei kolmasosan masennukseen lääkkeet eivät vaikuta mitenkään ja vain joka seitsemäs saa niistä apua vaivoihinsa. Lievästi ja keskivaikeasti masentuneet eivät hyödy niistä käytännöllisesti katsoen ollenkaan.

     *     *     *

Suomessa suositukset lääkkeiden käytöstä antaa Käypä hoito -työryhmä, jonka puheenjohtajana toimii juuri edellä mainittu professori Erkki Isometsä. Työryhmä on samoilla linjoilla kuin EU:n lääkevirasto, joka myöntää jatkuvasti uusia lupia SSRI-lääkkeille, vaikka niiden tehosta ei ole juurikaan näyttöä. Perusteeksi tällaiseen käytäntöön esimerkiksi viraston ylilääkärin Hans-Georg Eichler mainitsee sen, ettei parempiakaan lääkkeitä ole vielä markkinoilla.

Ratkaisevia kysymyksiä päätöksenteossa ovat ns. lumekontrolloidut, 2-sokkotestit. Jos ne osoittavat, että uudesta lääkkeestä on joillekin edes vähän apua, lääkevirasto antaa uudelle lääkkeelle myyntiluvan Euroopan unionin alueella.

Lääkkeiden turvallisuudesta pitkällä tähtäimellä eivät viranomaiset kuitenkaan jostain syystä kanna kovin suurta huolta, vaikka haitoista on paljon näyttöä. Tehtyjä tutkimuksia on arvioinut mm. The Nordic Cochrane Centre, jonka asiantuntija Peter Götzsche toteaa yksiselitteisesti, että lääkkeet vaikuttavat vain vakavaan masennukseen, mutta siihenkin heikosti. Korkeintaan joka kymmenes saa käytännössä avun vaivaansa - ja sivuvaikutukset ovat apua merkittävämmät.

Esimerkiksi joka kymmenennelle masennus muuttuu ns. 2-suuntaiseksi mielialahäiriöksi, ja mielialojen vaihtelua tasaamaan tarvitaan toista lääkettä. Näin kävi mm. Ulla Tiitulle. Erkki Isometsän mukaan haitat ovat kuitenkin pääasiassa vain kiusallisia.

KELA:n tutkijoiden tuore raportti kertoo, että jatkuvan lääkkeiden käytön sivuvaikutuksena on kenties ollut masennuksen kroonistuminen, sillä vuonna 2008 lääkityksensä aloittaneista vielä vuonna 2013 puolet eli yli 100 000 käytti näitä lääkkeitä ja eri lääkkeiden yhdistelmiä. Lääkkeet eivät siis olleet parantaneet masennusta niin kuin oli tarkoitus.

Jopa Erkki Isometsä kavahti 100 000 kroonikon lukumäärää, sillä ilmeisesti nyt ollaan kipurajalla, sillä kustannukset yhteiskunnalle kasvavat koko ajan... Puhumattakaan inhimillisistä kärsimyksistä, joita lääkkeiden käyttö ilmeisesti aiheuttaa...

Peter Götzsche huomauttaa, että terveydellisten haittojen lisäksi lääkkeet muuttavat ihmisen koko persoonallisuutta, joten mistään vähäisestä ja merkityksettömästä asiasta ei ole kyse, jos ihmisen aivokemia menee pysyvästi sekaisin.

Linkki:

Masennuksesta kansan tauti. 28.1.2002. YLE:n elävä arkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti