perjantai 30. toukokuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 91 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Viime viikkoina olen katsellut sellaisia ohjelmia, joita en tavallisesti katsele ja lukenut lehtiä, jotka eivät kuulu lukemistooni.

Eilen pysähdyin TV1:n 1400-luvun Englantiin sijoittuvan "Valkoisen kuningattaren" (2013) -aloitusjakson jälkeen pariinkin kertaan miettimään ajan suhteellisuutta.

      *      *     *

Uusimmissa Valituissa Paloissa on mm. artikkeli 'Matka menneeseen maailmaan', jossa on Lia Graingerin kertomus matkasta vuoden 2014 Transsilvaniaan, jossa eletään vielä tänä päivänä samalla tavoin kuin 1400-luvulla elettiin.

Meidän jälkiteollinen Eurooppamme ei sittenkään ole ihan sellainen, jollaisena sen mielellämme haluamme nähdä. Edellinen suuri muutos Transsilvanian saksalaisalueilla oli, kun Romanian presidentti Nicolae Ceaușescun valtakoneisto romahti vuonna 1989, ja ihmiset pääsivät jälleen vapaasti liikkumaan rajojen yli.

Esimerkiksi Malancravin saksalaiskylän noin 1 000:sta asukkaasta kotiseudulleen jäi vain vajaa viidennes. Saksalaiset olivat muuttaneet 1100-luvulla nykyisille asuinsijoilleen, ja kaikkiaan Transsilvaniassa on ollut 250 saksalaiskylää.

     *     *     *

Malancravin kylän saksalaiset siis siirtyivät kuin aikamatkustajina keskiajalta Saksan nykyisyyteen vain ylittäessään valtioiden välisen rajan. Ja ne harvat jotka jäivät, jäivät vielä tähän päivään asti menneisyytensä vangiksi.

Transsilvania on tullut tietysti tutuksi 1800-luvun lopulla kreivi Draculasta, joka on Bram Strokerin kirjan fiktiivinen hahmo, joka tosin perustuu todellisen historiallisen henkilöön eli prinssi Vlad III:n tarinaan. Prinssi eli juuri tuolla mystisellä myöhäiskeskiajalla 1400-luvulla. Stroker siis toi keskiaikaisen historiallisen henkilön keskelle modernia aikakautta.

     *     *     *

Samaan aikaan kun Englannissa käytiin ennennäkemättömän veristä sisäistä valtataistelua 1400-luvulla, mistä kansa joutui kärsimään, Transsilvaniassa Vlad Seivästäjä tappeli yhtä verisesti ottamaaneja vastaan Euroopan rajoilla.

Sotimisen jälkeen mikään ei Transsilvaniassa muuttunut. Aika pysähtyi. Muslimit jäivät rajan toiselle puolelle, kristityt toiselle puolen. Kansa rajan kummallakin puolella eli elämäänsä niin kuin oli aina elänyt. Niin kauan kuin maata oli alueella viljelty eli noin 5 000 vuotta.

     *     *     *

Nykyään tosin vielä harvat turistit, niin kuin Valittujen Palojen toimittaja  Lia Grainger, ihailevat Transsilvanin kauniita muinaisia maisemia. Rinnakkain elävät niin romanialaiset, unkarilaiset kuin saksalaiset, jotka ovat eri aikoina tulleet alueelle ja perustaneet omia kyliään. Ottomaanit ovat edelleen rajan - ja Mustanmeren - toisella puolen Turkissa.

     _     _     _    _     _     _

Ajan suhteellisuus tuli eilen illalla esille myös toisesta, paljon teoreettisemmasta ja samalla konkreettisemmasta näkökulmasta. TV-kanavalla Jim jatkui siellä ilmeisesti jo pitkään pyörinyt sarja "Muinaiset avaruusoliot". Menossa oli ohjelmatietojen mukaan peräti 4. tuotantokausi, mutta syrjäsilmin katselemani jakso oli ensimmäinen, jota olin itse katsonut.

Kiinnostukseni heräsi, kun fyysikko Albert Einstein oli jolloin ihmeen tempulla saatu ympättyä mukaan sarjan tähän jaksoon. Einsteiniä käsiteltiin ohjelmassa myyttisenä hahmona, nerokkaana tiedemiehenä, jonka aivot olivat mahdollisesti rakenteeltaan toisenlaiset kuin muilla, tavallisilla ihmisillä olivat.

Ohjelma pönkitti monin eri tavoin vanhaa mytologiaa, jota vuosikymmenten aikana on rakennettu Nobelistin ympärille. Ufoin juttu tietysti oli ajatus siitä, että Einstein sai tietoa jostain-sieltä-toiselta-puolen. Muuten hän ei olisi esimerkiksi pystynyt kirjoittamaan vuoden aikana niin montaa maailmankuvaamme mullistavaa artikkelia.

Mieleen tästä ohjelmasta tulivat mm. Bram Strokerin vampyyritarinat. Nämä olivat yhtä suurta pötyä kuin mikä tahansa fantasia, mihin aina joku myös uskoo. Totta on tietysti aina toinen puoli. Johonkin tieteis- ja fantasiatarinat tietysti aina pohjautuvat.

Ja totta on varmasti myös se, mikä ohjelmassa todettiin, että Albert Einstein oli aikaansa edellä mm. siinä mielessä, että hän mullisti myös monien tiedemiesten, fyysikkokollegojensa maailmankuvan täysin - ja pakotti ihmiset ajattelemaan perustellusti toisella tavalla asioista.

     *     *     *

Enkä voi tässä yhteydessä olla muistuttamatta siitä, että Albert Einstein oli pasifisti, joka hienovaraisesti vastusti, koska avoimesta vastustamisesta ei ollut mitään hyötyä, häntä edeltänyttä aristotelistä / suurten uskontojen maailmankuvaa. Mm. edellä kuvatuista syistä: niiden sotaisuuden takia.

Ihmisten historiallinen muisti on kuitenkin lyhyt ainakin Euroopan reuna-alueilla, natsi-Saksan entisissä liittolaismaissa Romaniassa ja Suomessa. Muutamassa vuodessa rikollisista tehdään suuria sankareita niin kuin C.G.E. Mannerheimista, suuresta valkoisesta sotapäälliköstä. - Ja heidän sankarillisuutensa tietysti perustuu perivihollisten vastustamiseen, oli kyse sitten turkkilaisista tai venäläisistä.

Linkki:

Vlad III. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti