lauantai 31. toukokuuta 2014

Corbijn: "The American" (2010)

Palkkamurhaaja piiloutuu Italiaan vielä viimeistä tehtävää varten...

     *     *    *

Jack (George Clooney) pakenee pieneen Castel del Monten kaupunkiin ruotsalaisia takaa-ajajiaan, mistä hänet kuitenkin löydetään, mutta hän selviää ilmeisesti ruotsalaisen mafian kostajista. 

Miehen seuraava - ja viimeiseksi jäävä - tehtävä ei ole tappaa ketään vaan rakentaa tehokas ase toiselle palkkamurhaajalle, belgialaiselle Mathildelle (Thekla Reuten). Kun Jack päättää kesken kaiken, ettei hän enää tämän tehtävän jälkeen halua olla tappoalalla, tulee metästäjästä itsestään hänen itsensä rakentaman aseen ja toimeksiantajan palkkamurhan kohde ja vapaata riistaa. 

Jack osaa aavistaa venäläisen toimeksiantajansa Pavelin (Johan Leysen) ajatuksenjuoksua, ja melkein onnistuu pakenemaan Mathildea ja Pavelia pienen kaupungin kujilla... (IMDb:tä mukaillen)

     *      *     *

Tunnelmaltaan hyvin erikoinen elokuva, jossa ei aluksi tapahdu käytännöllisesti katsoen mitään. Elokuva on kuin italialaista matkailumainosta, jossa ympäristöä tarkkaillaan George Clooneyn silmin.

Vähitellen maaseutuidylliin tulee säröjä, ja ne alkavat siitä, kun George tai elokuvan Jack soittaa jollekin miehelle, joka sanoo, että hänellä olisi uusi tehtävä Jackille. Jack ei ole kovin innostunut, mutta suostuu, koska hänen ei tällä kertaa tarvitse itse osallistua likaiseen työhön. Riittää kun hän vain toimittaa tarvittavan aseen Pavelin kylään lähettämälle naiselle.

Parin päivän päästä puhelinsoitosta paikalliseen postiin tulee lähetys, missä on aseen osia. Samaan aikaan asunto muuttuu pieneksi metalliverstaaksi. Jackin tekemisiä kuvataan oudon yksityiskohtaisesti, kuin hän suorittaisi jotain uskonnollista rituaalia tms.

Kylässä hän tutustuu  odotusten vastaisesti Isä Benedettoon (Paolo Bonacelli), jonka luona hän käy ensin lasillisella, sitten syömässäkin. Miehet ystävystyvät. Jack kertoo papille olevansa valokuvaaja, mitä tämä ei taida ainakaan kovin kauaa uskoa. - Kun kylään saapuu toinen ulkomaalainen, joka eräänä yönä mystisesti kuolee, Isä Benedetto laskee yhteen 1 + 1 vaikka Jackiä ei epäillä tai syytetä mistään.

     *      *     *

Pikkukaupungin Castel del Monten keskustassa hän tutustuu Clara nimiseen naiseen (Violante Placido), joka on prostituoitu. Jack ja Clara jopa rakastuvat, mikä saa Jackin harkitsemaan jäämistä kaupunkiin - ja palkkamurhaajan töiden lopettamista.

Kun Jack on saamassa projektinsa valmiiksi, hän ilmoittaa toimeksiantajalleen Pavelille lopettavansa työt. Kaikki ei suju kuitenkaan niin kuin Jack olisi toivonut. Hän luovuttaa kokoamansa aseen ja tekemänsä ammukset belgialaiselle kollegalleen syrjäisessä kahvilassa - ja lähtee pahaa aavistamatta kotikyläänsä.

Kylässä on karnevaalipäivä, ja Jack ja Clara ovat tehneet treffit. Vain vähän kohtaamisen jälkeen muutamien korttelien päästä kuuluu laukaus ja nainen putoaa kuolleena kadulle. Jackin tekemä ase on räjähtänyt Mathilden silmille hänen yrittäessään tappaa sillä Jackin.

Jack on laskenut oikein: hänet halutaan tappaa. Hän antaa Claralle saamansa palkkiorahat ja kehottaa tätä menemään paikkaan, jossa he olivat olleet jokin aika sitten picnicillä. Clara tekee työtä käskettyä. Jack alkaa kulkea ihmisjoukon keskeltä kohti asuntoaan ladattu ase taskussaan.

Itse Pavel on saapunut kylään varmistamaan, että Jackistä päästään eroon. Mies vaanii Jackiä matkan varrella, mutta Jack osaa ennakoida Pavelin suunnitelman - ja miehet ampuvat toisiaan keskellä  katua kuin italo-westerneissä. Kumpaankin osuu - ja Pavel kuolee heti.

Jack ottaa autonsa ja ajaa luonnon keskelle joenvarteen, missä Clara odottaa häntä. Sitten Jack menettää tajuntansa, mihin elokuva myös päättyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti