sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Craven : "Painajainen Elm Streetillä" (2010)

Uudelleen filmatisoitu "Painajainen Elm Streetillä" (2010) synnytti hieman uudennäköisen kauhuikoni Freddy Kruegerin, sarjamurhaajan jonka sormista neljään oli upotettu terävät veitset, joilla hän tappoi ihmisiä, kun he olivat unessa. Se mikä tapahtui unessa tapahtui siis myös todellisuudessa. (IMDb)

Alkuperäinen "Painajainen Elm Streetillä" (1984) oli tunnetun kauhuelokuvien tekijän Wes Cravenin läpimurtoteos. Freddy Kruegerista tuli elokuvan myötä suosittu populaarikulttuurin hahmo, jonka tunnistettavia piirteitä ovat veitsien lisäksi palovammojen peittämät kasvot, punavihreäraidallinen villapaita ja vanha hattu. Elokuva on saanut 6 jatko-osaa.

Samuel Bayer ohjasi vuonna 2010 elokuvan uudelleen, myös käsikirjoituksen tarina poikkesi jonkin verran alkuperäisestä. Tatu Piispanen Elitisti -blogissa ruttaa uuden elokuvan, mutta ainakin osa perusteluista on .. elitistisiä. Leffatykin n. 200 arvostelijaa ovat olleet hieman lempeämpiä ja  pitäneet elokuvaa ihan hyvänä. (Wikipedia)

      *    *    *

4 nuorta teiniä alkavat nähdä unta samasta miehestä oudossa maailmassa, joka paljastuu heidän lapsuutensa esikouluksi, jossa he olivat yhdessä olleet. Kellään heistä ei kuitenkaan ole muistoja tuosta ajasta. Vähitellen paljastuu sekin, että lasten vanhemmat ovat tahallaan jättäneet kertomatta heille jotain siitä vaiheesta, kun he olivat olleet noin 5-vuotiaita.

Mies joka heidän uniinsa tulee on Freddy Krueger, joka on ilmeisesti käyttänyt lapsia jollain tavoin hyväkseen - minkä seurauksena vanhemmat yrittivät raivoissaan polttaa miehen vanhaan tehdasrakennukseen. Freddy jäi kuitenkin henkiin, ainakin kummituksena, ja alkoi 10 vuotta myöhemmin vainota lapsia, jotka olivat tuolloin olleet esikoulussa. Freddy itse oli koulun puutarhuri, joka oli paljon tekemisissä lasten kanssa ja lapset pitivät miehestä.

Kummitus-hahmo ja kummittelun motiivi, selvittämättömät välit elävien kanssa, yhdistää elokuvan vanhoihin kansantarinoihin. Kansantarinoissa vain harvoin kummitukset ovat väkivaltaisia, mikä tietysti sopii kauhuelokuvaan.

     *    *    *

Ystäväporukka, johon kuuluivat Nancy, tämän poikaystävä Quentin, Nancyn ystävä Kris ja Dean sekä myös Jesse, alkavat nähdä painajaisia palovamma-arpisesta miehestä, jolla on lierihattu ja toisessa kädessä sormien jatkeena neljä veistä.

Yhtenä päivänä Deanin ja Krisin ollessa kahvilassa, Dean uskoutuu Krisille painajaisestaan. Hän kertoo miehestä, joka on alkanut tulla hänen uniinsa. Kris aluksi epäilee Deanin puheita, mutta myöhemmin Deanin dramaattisen itsemurhalta näyttävän kuolema jälkeen Deanin kuvailema mies tulee myös hänen uniinsa. Samoin hänen ystävänsä Nancyn uniin ja tämän poikaystävän Quentinin uniin.

Kris on Freddyn seuraava kohde. Vaikka Krisiin ihastunut koulukaveri Jesse on Krisin turvana tämän ollessa yksin kotona, Freddy käy unessa Krisin kimppuun ja tappaa hänet, Jesse pakenee kauhuissaan paikalta. Kuolemasta kuitenkin syytetään Jesseä, joka oli ollut yöllä tytön luona. Jesse itse tapetaan samalla tavalla veitsillä kuin Kris putkaan, jossa hän oli toisen miehen kanssa.

     *     *     *

Lopulta on jäljellä enää Nancy ja Quentin, jolloin viimeistään tulee esiin se, että Nancyllä on jokin erityinen rooli suhteessa Freddyyn. Nuoret alkavat tehdä salapoliisityötä oman menneisyytensä suhteen, ja tulee esiin, että heidän vanhempansa ovat salailleet heiltä jotain heidän varhaisesta lapsuudestaan.

Nancy mm. löytää kuvan, jossa ovat heidän kaikki kuolleet ystävänsä. Vanhemmat ovat kuitenkin vakuuttaneet, että esim. Nancy ja Quentin eivät olleet aiemmin tunteneet toisiaan. Lopulta salaisuudesta ei voi enää vaieta.

Seuraavaksi Freddy yrittää tappaa Quentinin tämän ollessa uimassa koululaisryhmän kanssa, mutta sillä kertaa hän selviää. Salapoliisityö johtaa siihen, että Nancy ja Quentin löytävät vanhan esikoulunsa hylättynä ja sieltä piilohuoneen, jonne Freddy oli lapsia vienyt. Nancyn mieleen palautuu vähitellen joitain muistoja...

Quentinin nukahtaessa lopen uupuneena Freddy teurastaa veitsineen vielä  Nancyn poikaystävänkin, jolloin jäljellä on enää Nancy. Ennen kuolemaansa Quentin oli löytänyt ison kasan valokuvia, jotka Freddy oli ottanut Nancystä lapsena. Muista lapsista kuvia ei ollut.

Luultavasti Freddy ei halunnut tappaa Nancyä vaan vain päästä jotenkin yhteyteen hänen kanssaan. Nancy käyttää unessa ensimmäistä tilaisuutta hyväkseen tappaakseen Freddyn, ja iskee tätä löytämällään veitsellä, ja samalla pelastuu itse.

Elokuva päättyy ambivalentisti, sillä kuollut ei voinut kuolla uudelleen. Nancyn äidin katsoessa peiliin Freddy tulee peilin läpi  - ja tappaa naisen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti