maanantai 26. toukokuuta 2014

Donaldson: "Peto" (1995)


Viesti avaruudesta sisältää ohjeet, millä tavoin ihmisen DNA:ta tulee muokata, ja tutkijaryhmä tekee kokeen ja saa synnytettyä alienin. (IMDb)

"Peto" (Species,1995) on amerikkalaisen Roger Donaldsonin ohjaama scifi-kauhuelokuva, joka kertoo ryhmästä tiedemiehiä (E. T. Intelligence Project) , jotka yrittävät jäljittää naispuolisen alienin ennen kuin se ehtii onnistuneesti paritella ihmismiehen kanssa.(Wikipedia)

     *     *     *

Lähtökohta on sama kuin pari päivää sitten TV:ssä näytetyssä Greg Mottolan "Paul" (2011) -elokuvassa. Alieni karkaa ihmisten käsistä - ja sitä aletaan jahdata ja yritetään tappaa. Sen sijaan että alieni olisi ollut hyväntahtoinen niin kuin "Paulissa",  nyt alieni on vihamielinen, ja sen tarkoituksena on hävittää ihminen lajina Maapallolta muuttamalla ihmisen perimää.

Asetelmallisesti elokuva on harppaus menneisyyteen 50-luvun scifi-elokuviin, joissa lentävillä lautasilla maahan saapuneet alienit olivat aina uhka avaruudesta, jotka täytyi brutaalisti tappaa niin kuin kaikki valtion viholliset. Nyt alieni saapuu pelkkänä DNA-koodin sisältämänä viestinä avaruudesta, jota aluksi pidetään ystävällismielisenä eleenä.

Avaruusoliosta on tehty mahdollisimman ikävän näköinen monsteri, joka on geneettisesti puoliksi viettelevän näköinen ihmisnainen. Halutessaan olio pystyy muuttumaan joko monsteriksi tai naiseksi; ja ideana on, että se pystyy lisääntymään ihmisten kanssa. Tai oikeammin: sen täytyy lisääntyä ihmisen kanssa voidakseen jatkaa sukuaan ja vallata Maapallon.

Joten yhden ja ainoan alienin sinänsä epäuskottava valtaussuunnitelma on, että se nai mahdollisimman monen miehen kanssa ja saa heidän kanssaan kerralla yhden lapsen. Parittelun jälkeen naispuolinen alieni tappaa miehen. Itse lapsen kehittyminen ei kestää pitkään, joten tällä taktiikalla lisääntymiskykyisten alienien määrä kasvaa kohtalaisen nopeasti. Alieni, joka nimettiin Siliksi (Natasha Henstridge), kehittyi itse kolmessa kuukaudessa 12-vuotiaaksi.

     *     *     *

Kovin älykäs otus ei ole, sillä elokuvan aikana sen onnistuu kunnolla rakastella vain yhden miehen kanssa, jonka kanssa se saa myös ainoan lapsensa, joka melkein heti tapetaan. Partneri on kaiken lisäksi yksi Silin jahtaajista antropologi Stephen Arden (Alfred Molina), joka tietysti kuolee rankan parittelun seurauksena. Tosin välitön syy Stephenin kuolemaan on, että hän tunnistaa monsterin, vaikka tämä on värjännyt hiuksensa ja hieman muutellut ulkonäköään.

Sil pakotetaan tämän jälkeen Los Angelesin viemäreihin, mistä hänet sitten liekinheittäjillä kärvennetään hengiltä samoin kuin vastasyntynyt monsteri. Siliä LA:ssa jäljittävään ryhmään muuten kuuluu myös yksi nainen, "CSI:stä" tuttu molekyylibiologia Laura Baker (Marg Helgenberger).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti