keskiviikko 7. toukokuuta 2014

'Earthquake smashes car thief' (Maanjäristys joka tappoi autovarkaan). Levyllä: "Urban legends" (2002-2004)

Kanadassa alettiin vuonna 2002 tehdä kahtakin dokumenttisarjaa  urbaaneista legendoista, joista toinen oli "Mostly True Stories: Urban Legends Revealed" (2002–2004) ja sen rinnalla tehtiin toinen sarja "Urban legends" (2002-2004), joka oli edellistä kevyempi ja ilmeisesti tarkoitettu lähinnä DVD-levitykseen.

     -     -      -     -     -

Yksi piirre mistä monet UL:t tunnistaa on se, että niihin sisältyy jonkinlainen opetus tai moraali. Samanlaisia tarinoita kuin esimerkiksi tämä tarina 'Maanjäristyksestä joka tappoi autovarkaan' on esiintynyt ilmeisesti iät ja ajat. Mm. Sakari (Zachrias) Topelius mielellään sepitti ja kertoi tämäntapaisia tarinoita. Monissa saduissa on myös sama logiikka niin kuin tässä tarinassa, jossa "paha saa palkkansa."

"The encyclopedia of urban legends" (2002) kirjan mukaan erilaisia maanjäristystarinoita on kerrottu koko joukko, ja jotka ovat nimenomaan samanlaisia legendoja kuin tämä yksittäinen tarina. Jan Harold Brunvand mainitsee em. kirjassa 'Maanjäristyksestä joka tappoi autovarkaan' viimeisenä hyvänä esimerkkinä tällaisista järistystarinoista.

Taustalla on todellinen maanjäristys Pohjois-Kaliforniassa, San Fransiscossa  lokakuun 17. päivänä vuonna 1989.

    *      *     *

Itse tarina on hyvin arkinen. Kaksi miestä on menossa toisen miehen uudella urheiluautolla baseball-otteluun ja mies jättää autonsa stadionin ulkopuolella olevalle suurella paikoitusalueella.

Kesken ottelun alkaa voimakas maanjäristys, ja ottelu joudutaan keskeyttämään. Kun miehet tulevat autolle, he huomaavat että se on varastettu. Autosta ei kuulu vähään aikaan mitään ennen kuin eräänä päivänä autonomistajan ovikello soi, ja ovella on poliisi, jonka kädessä on hänen autonsa rekisterikilpi.

Poliisi kertoo hyvänä uutisena sen, että hänen autonsa on vihdoin löytynyt. Huono uutinen sen sijaan on, että auto murskaantui täysin sillalla, joka maanjäristyksen aikana romahti auton päälle ja jolla auton varastanut mies oli tuolloin auton kanssa.

"Urban legends" (2002-2004) -ohjelmassa todetaan, että tapahtuma olisi voinut olla mahdollinen, sillä tuona päivänä sillalla tuhoutui  koko joukko autoja ja kuoli yhteensä 18 kuljettajaa, mutta yhtäkään autoa ei oltu varastettu. Joten kerrottu tarina ei voi olla totta.

Tällaisten tarinoiden takana on usein usko henkimaailman olemassaoloon, karmaan, luonto kostaa -ajatukseen tms. Olennaista on, että ihmisen ulkopuolella on jokin voima, joka ihmisen puolesta tekee jotain, joka saa oikeuden toteutumaan.

Lähteitä:

Jan Harold Brunvand. 2002. "The encyclopedia of urban legends".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti