lauantai 31. toukokuuta 2014

Ephron: "Uneton Seattlessa" (1993)

Hiljattain leskeksi jääneen miehen alle 10-vuotias poika soittaa radion keskusteluohjelmaan ja yrittää löytää isälleen uuden kumppanin - ja itselleen uuden äidin. (IMDb)

     *     *     *

"Uneton Seattlessa" (1993) on Nora Ephronin ohjaama yhdysvaltalainen lämminhenkinen romanttinen komedia, jossa pääosia näyttelevät Tom Hanks (Sam Baldwin) ja Meg Ryan (Annie Reed) sekä poikana Ross Malinger (Jonah).

Elokuva menestyi hyvin, ja se oli mm. Oscar-ehdokkaana parhaasta musiikista ja käsikirjoituksesta. "Uneton Seattlessa" (1993) noudattaa tietoisesti vanhojen nostalgisten Hollywood-elokuvien kaavaa, jossa rakkauden tiellä on monia esteitä, mutta lopussa on aina happy end.

Tärkeässä osassa elokuvassa ovatkin Hollywoodin kulta-ajan vanhat musiikki- ja elokuvaklassikot, varsinkin Deborah Kerrin ja Cary Grantin tähdittämä "Unohtumaton rakkaus" (1957), johon elokuvassa usein viitataan. (Wikipedia)

      *      *     *

Myönnän, en ole koskaan katsonut elokuvaa alusta loppuun. Nyt katsoin siitä suurimman osan, minkä TV-mainoksilta ehdin. On sietämätöntä, miten jatkuvat katkokset vaikuttavat katselunautintoon. Minulla ei ole DVD-tallenninta tms, joten en pääse skippaamaan mainoksia pois.

Elokuva huipentuu samalla tavalla kuin Leo MacCareyn ohjaama "Unohtumaton rakkaus" (1957) New Yorkin Empire State Buildingin huipulla. Ja tältä osin elokuva on suorastaan em. elokuvan pastissi jos ei sitten melkein parodia. - Edes suuteluun asti ei päästä, sillä Sam ja Annie tapaavat oikeastaan nyt vasta ensimmäistä kertaa kasvokkain!

      *      *     *

"Uneton Seattlessa" (1993) on loistava elokuva, kun ajattelee, miten vähäisistä aineksista se on kursittu kokoon, ja silti siinä on kerrottu tiivistetysti koko elämä kuin hyvässä proosarunossa.

Elokuvan sanailu, keskustelut, koko vuorovaikutus ihmisten välillä on hyvin viihdyttävää ja uskottavaa. Sellaista kuin se romanttisissa komedioissa vain voi olla...

Tunnelman ja miljöön kuvaus on onnistunut. Pelkästään paikka missä Sam ja Jonah asuvat on aivan ideaalinen kelle tahansa - kesämökissä keskellä kaupunkia meren rannalla.

Neuroottinen Annie kaikkine ristiriitaisuuksineen vetää sanattomaksi. Naisten - miehille käsittämätöntä - logiikkaa pullollaan.  - Ja entäpä sitten hänen sulhasensa Walter (Bill Pullman), joka ei sitten ollutkaan hänen sulhasensa. Juuri näin ihmisten tulisi hoitaa suhteitaan, yrittäen ymmärtää toisiaan. Täydellinen vastakohta ilta toisensa jälkeen TV:stä tuleville rikos- ja poliisisarjoille, joissa nyrkein, veitsin ja pistoolein ratkaistaan ongelmia.

Ehkäpä elokuvan ainoa kauneusvirhe on Samin entinen tyttöystävä, räkättävästi naurava Victoria, toisaalta minkäpä ihminen naurulleen voi... Vai voiko? Samia se ei kuitenkaan haitannut, toisin kuin Jonahia.

      *      *     *

Unettomuus elokuvan lähtökohtana on tietysti kutkuttavan kiinnostava. Huonosti nukkuvia ihmisiä on paljon, joiden on varsinkin nettiaikana helppo olla yhteydessä toisiinsa. Toisin oli silloin kun tämä elokuva tehtiin vuonna 1992, jolloin netistä ei tiedetty vielä paljon mitään. (Vielä yhtenä päivänä toteutan suunnitelmani luopua kaikista sähköisistä vimpaimista...)

Kun unettomuuden yhdistää siihen, että isästään - ja hänen yksinäisyydestään - huolissaan oleva pikku poika soittaa radion keskusteluohjelmaan, ja kertoo isän naisongelmasta, asetelma on kutakuinkin täydellinen.

Isä saa postin mukana satoja kirjeitä, mutta Jonah tykästyy heti Annieen, johon hän on elokuvan aikana eri tavoin yhteydessä. Jonah ja naapurintyttö Jessica (Gaby Hoffman) kehittelevät erilaisia tapoja pitää aikuisten välistä yhteyttä yllä. - Ja kaikki siis huipentuu ESB-kohtaukseen. Lentolipun Chicagosta New Yorkiin junailee Jessica, sillä hänen äitinsä on matkatoimistossa töissä.

Jonah ja Jessica pakottavat myös Samin lähtemään New Yorkiin, Jonahin perään, missä Samin ja Annien kohtaaminen sitten vihdoin tapahtuu. Annie oli New Yorkissa muutenkin samaan aikaan, sillä hänen oli tarkoitus mennä Walterin kanssa kihloihin tms, mutta Annie tajuaa, ettei hän rakasta miestä niin kuin hänen pitäisi, mistä Walter on samaa mieltä. - Toisaalla Jonah ja Jessica ovat Samin nimissä lähettäneet Annielle kirjeen, jossa Sam ehdottaa tapaamista... ja viime tingassa Annie myös saapuu paikalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti