torstai 8. toukokuuta 2014

Foster: "Neito vanhassa linnassa - Northanger Abbey" (1987)

Catherine Morland on nuori nainen, joka pitää goottilaisista kauhuromaaneista erityisesti Ann Radcliffen "Udolphon mysteereistä" (The Mysteries of Udolpho, 1794). Hänen kummitätinsä, perheystävä Mrs Allen kutsuu hänet kylpyläkaupunki Bathiin mukaansa, jossa hän tapaa Tilneyn sisarukset Henryn ja Eleanorin. Ennen paluutaan takaisin kotiin Eleanor kutsuu Catherinen käymään heidän goottikodissaan, vanhassa linnassa Northanger Abbeyssa. Catherinen mielikuvitus puhkeaa kukkaan ja hän epäilee, että myös Northanger Abbeyllä on oma synkkä salaisuutensa. Kenties isäntä, kenraali Tilney on murhannut vaimonsa? (IMDb:tä mukaillen)

     *    *    *

Jane Austenin tuotannossa on hänen pääteoksiaan vähemmälle huomiolle jäänyt hänen kauhuromantiikkaa parodioiva teoksensa "Neito vanhassa linnassa (Northanger Abbey)" (1817), josta on viime vuosikymmeninä tehty kaksikin elokuvaa, joista ensimmäinen on tässä esitelty Files Fosterin ohjaustyö ja jälkimmäinen Jon Jonesin fimatisointi vuodelta 2007.

Kirja muuten kuuluu Hämeenlinnan kaupunginkirjaston Lukudiplomi-kirjoihin, joten kirjaa luetetaan yläasteikäisille vielä tänä päivänä kauhukirjana.

     *    *    *

Päähenkilö on siis 17-vuotias Catherine, joka on 1. kertaa yksin poissa kotoaan. Kylpyläkaupungissa hän tutustuu tanssiaisissa heti toisiin nuoriin, ensin Thorpen sisaruksiin Johniin ja Isabellaan, sitten Henry ja Eleanor Tilney'in. John Thorpe on Cathyn veljen Jamesin opiskelukaveri, joka liimaantuu nuoren naisen kylkeen, mutta ymmärtää lopulta luovuttaa, kun Cathy ei välitä hänestä. Isabella on puolestaan rakastunut Jamesiin, mutta Bathissa löytää itselleen toisen sulhasen, joka sattuu olemaan Thorpen sisarusten kapteeniveli Frederick.

Ihmissuhdesopan osalta (kirja) loppu(u) hyvin, kaikki hyvin; ainakin Cathyn osalta, sillä hän saa lopuksi Thorpen toisen veljeksen Henryn itselleen, väärinkäsitysten jälkeen. Kenraali-isä olisi halunnut, että Henry hankkii itselleen varakkaan vaimon. Toinen nuori nainen Isabella siis sai sen Jamesinsa mutta Eleanorin kerrotaan menneen rahakkaaseen liittoon, mikä tekee peliveloissa olleen kenraali-isän tyytyväiseksi. Edes yksi lapsista pääsi kunnolliseen liittoon, eikä Cathynkään perhe ihan varaton ole.

     *    *    *

Elokuvassa niin kuin kirjassakin on paljon viittauksia kauhuun, joista tärkein on tietysti vanha, suuri linna. Lisäksi tietysti hautausmaa, jonka poikki Cathy elokuvan alussa siskoineen juoksee. Pahin kauhun tunnusmerkki on varmasti yksinäinen nuori nainen, joka lähtee vieraiden miesten matkaan  Northanger Abbey'in ilman että hänellä on turvanaan yhtään vanhempaa naista.

Vanhassa linnassa kauhuromaaneja lukeneen nuoren naisen mielikuvitus alkaa laukata, ja Henry vielä puheillaan ruokkii naisen pelkoja. Ensimmäisen yönä myrskyää ja Cathy on yksin suuressa huoneessa, jossa kuuluu kaikenlaisia ääniä, oven alta näkyy valoa ja suuresta arkusta hän löytää salalokeron ja joitain papereita, joita hän ei ehdi tutkia ennen kuin kynttilän valo sammuu. Aamulla palvelija sanoo kirjeiden olleen vain vanhoja pesulakuitteja tms ja vie 'kirjeet' pois Cathyn silmistä.

Myöhemmin Eleanor yrittää esitellä Cathylle edesmenneen äitinsä huonetta, minkä kenraali-isä estää. Cathy epäilee, että huone paljastaa emännän salaisuuden. Mies on ehkä murhannut vaimonsa, koska tämä kuoli yllättäen, eivätkä lapset olleet tällöin kotona ja hän tuntuu suhtautuvan vaimoonsa epäilyttävän välinpitämättömästi. - Myöhemmin Henry oivaltaa, mistä on kyse ja hän suhtautuu hieman huvittuneesti ja pilkallisesti Cathyn epäilyihin - ja sanoo kirjojen tainneen panna tämän pään pyörälle, mistä Cathy loukkaantuu ja polttaa kirjansa.

Kun Henry joutuu kesken vierailun lähtemään hoitamaan oman tilansa asioita, Cathy jää Eleanorin ja tämän isän kanssa kolmistaan linnaan. Tällöin syntyy vaikutelma, että - ei vain poika Henry - vaan kenraali itse tuntee vetoa nuoreen naiseen, mitä Cathy ei ehkä oivalla tai minkä ajatuksen hän kenties torjuu mielessään liian pelottavana. Mitään kammottavaa Cathylle ei Northanger Abbeyssä ehdi tapahtua - ja itseasiassa kenraali heittää Cathyn pihalle, kun paljastuu, ettei tämä olekaan Allenien lapsettoman pariskunnan perijätär.

Suhde Cathyyn hiertää jonkin aikaa Henryn ja hänen isänsä välejä, mutta lopulta isä myöntää, että naimakauppa Morlandien kanssa onkin ihan hyvä juttu. Onhan Cathyllä sentään säännölliset 400 punnan vuositulot. Ja jos ollaan ihan tarkkoja: Cathyn ja Henryn liitto oli puhdas rakkausavioliitto, jota perheet eivät vastustaneet.

Linkki:

Jane Austen. Northanger Abbey. Project Gutenberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti