lauantai 10. toukokuuta 2014

Hooper: "Texasin moottorisahamurhat" (1974)

Sisarukset Sally ja Franklin sekä heidän kolme ystäväänsä Pam, Jerry ja Kirk vierailevat Sallyn ja Franklinin isoisän luona maalla, ja joutuvat moottorisahaa heiluttelevan sarjamurhaajan ja hänen perheensä terrorisoimaksi. Sen lisäksi että perhe tappaa ihmisiä, se ryöstää hautoja ja harrastaa ihmissyöntiä.

Yksi kannibaaliperheen jäsenistä liftaa matkalla heidän autoonsa, ja nuoret heittävät hänet ulos autosta. Vähän ajan kuluttua he pääsevät tutustumaan liftarin veljeen, jolla on se moottorisaha - ja hän asuu naapurissa. (IMDb ym)

     *     *      *

"Texasin moottorisahamurhat" (1974) on pienen budjetin kauhuelokuva, joka teki ohjaaja Tobe Hooperista kuuluisan mm. sen nostattaman elokuvaväkivalta-keskustelun ansiosta. Keskustelussa elokuva lähes poikkeuksetta teilattiin.

 Maineestaan huolimatta se ei sisällä erityisen kovaa tai rajua kuvallista väkivaltaa, vaan kauhu perustuu pitkälti psykologiaan niin kuin esimerkiksi Hitchcockin "Psykossa" (1960).  Vastustajat kuitenkin väittivät elokuvan väkivallan rappioittavan katsojansa ja johtavan välittömään moraaliseen rappioon. Monet ankarimmista vastustajista eivät kuitenkaan olleet edes nähneet elokuvaa.

Voimakkaat reaktioita saattoi tehostaa se, että elokuvassa kerrottiin tapahtumien perustuvan tositapahtumiiin, mikä ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa. Elokuva siis käynnisti huhun siitä, että jossain oli joskus ehkä tapahtunut jotain tällaista, vaikka kukaan ei tiennyt milloin ja missä. Toisin sanoen se loi itsestään pikavauhtia legendan!

Elokuva on ns. slasher-kauhuelokuvien prototyyppi, joten se sillä on uraa uurtava merkitys kauhuelokuvien joukossa, ja sitä on sittemmin paljon jäljitelty ja elokuva on saanut lukuisia jatko-osia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti