sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Iliadis: "Viimeinen talo vasemmalla" (2009)

Joukko rikollisia, joita johtaa vankilasta paennut Krug, kidnappaa kaksi nuorta naista Marin ja Paigen, jotka he pahoinpitelevät brutaalisti näiden yrittäessä paeta. Paige puukotetaan kuoliaaksi, Mari raiskataan - ja häntä ammutaan, mutta hän pääsee pakenemaan uimalla.

Marin onnistuu kuitenkin harhauttaa ryhmä järven rantaan, viimeiseen talon vasemmalta, joka on hänen vanhempiensa lomahuvila vierasmajoineen, missä Marin vanhemmat Emma ja John taistelevat henkensä edestä 4-henkistä porukkaa vastaan yön aikana. (IMDb:ta mukaillen)

"Viimeinen talo vasemmalla" (2009 ) on Dennis Iliadisin ohjaama yhdysvaltalainen kauhuelokuva, joka on uudelleenfilmatisointi Wes Cravenin samannimisestä esikoiselokuvasta (1972), joka puolestaan perustuu Ingmar Bergmanin "Neidonlähteen" juoneen. (Wikipedia)

     *    *    *

Suoraviivainen brutaali, groteski, moderni kauhuelokuva, jossa veri lentää - ja urbaanilegendamaiseen tyyliin lopussa lääkäri-isä panee tyttärensä raiskanneen Krugin pään mikroaaltouuniin niin että se räjähtää paskaksi. Että sellaista.

Käsikirjoitus on edellä mainittua loppukohtausta lukuunottamatta lähes uskottava - ja toimii hyvin. Vaihe vaiheelta edetään kohti loppuratkaisua, jossa Krug viimeisenä titaanina taistelee avioparia vastaan, joiden kanssa myös hänen oma poikansa Justin on liittoutunut. Katsojalle jää vaikutelma, että Krug kuolee - ja loppukohtaus tulee hieman puskien takaa yllätyksenä. 

     *    *    *

Sen jälkeen kun jengi on kohdellut kaltoin nuoria naisia, se saapuu järven rantaan huvilalle. Pariskunta ei aluksi epäile mitään, ja majoittaa ryhmän omaan vierasmajaansa, joka on oikeastaan pieni talo sekin.

Kun Marin äiti Emma löytää Marin korun keittiöstä, mihin Krugin 17-vuotias poika Justin on sen jättänyt, äidillä alkaa raksuttaa. Mari oli pannut korun aamulla kaulaansa.

Sitä ennen Mari oli mestariuimarina uinut kotirantaan ja hissautunut huvilan terassille, josta vanhemmat hänet löytävät. Krug oli onnistunut ampua Maria pistoolilla olkapäähän, ja isä-John kaivaa luodin pois.

     *    *    *

Seuraavaksi vanhemmat alkavat suunnitella omaa pakoaan lomahuvilalta. Myrskyn takia puhelinyhteydet ovat poikki ja rosvot ovat romuttaneet heidän autonsa mökkitiellä Marin ja Paigen avustuksella.

Veneen avainta ei löydy aluksi mistään, mikä estää välittömän paon. Emman veli oli edellisenä viikonvaihteena ollut huvilalla, ja hän oli pannut avaimen johonkin sellaiseen paikkaan, mistä John ja Emma eivät sitä heti löydä vaan vasta ihan elokuvan lopulla, jolloin he lähtevät kuljettamaan loukkaantunutta Maria ja Justinia sairaalaan järveä pitkin.

Ilmeisesti Krugin veli Francis on nähnyt talolla jotain liikettä ja tulee vierasmajasta huvilalle. John on juuri etsimässä avainta venevajassa, ja Emma valehtelee, että  John on sammuneena yläkerrassa. Hän antaa Francisin ymmärtää, että he voisivat kenties harrastaa seksiä yhdessä tms.

Sopivan tilaisuuden tullen Emma kajauttaa Francisia kaaliin, ja venevajasta tullut John auttaa häntä kamppailussa väkivahvaa miestä vastaan. Ja Francis pääsee päiviltä lihakirves kallossaan ja käsi jätesilppurissa.

     *    *    *

Emma ja John eivät jätä mitään sattuman varaan vaan hiipivät vierasmajalle, jossa on ryhmän ainoa nainen Sadie ja kaksi muuta miestä Krug ja Morton sekä tietysti vielä Krugin teinipoika Justin.

Justin on onnistunut ottamaan isänsä yöpöydältä aseen, jonka hän antaa Johnille. Kun John lataa makuuhuoneessa aseen, Sadie ja Krug heräävät. Ja yrittävät käydä Johnin ja Emman kimppuun.

John ampuu ensin Sadieta kohti, joka pakenee vessaan. Mortonin John ampuu brutaalisti ja hän kuolee lyhyen käsirysyn jälkeen, mutta Krugin onnistuu karata ikkunan läpi - ja hän juoksee yön pimeydessä huvilan suuntaan. Sadie ja John tappelevat verissäpäin vessassa, mikä päättyy Sadien kuolemaan. Aseen käsiinsä saanut Emma ampuu Sadieta keskellä otsaa.

Jäljellä on enää Krug, joka linnoittautuu huvilan yläkertaan, mistä John hänet hiilihanko kädessään lopulta löytää. Emma on aluksi poissa kuvioista, sillä hän on menee katsomaan, missä kunnossa Mari on. Käsiase jää Justinille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti