lauantai 17. toukokuuta 2014

Krokidas: "Kill your darlings" (2013)

Murha vuonna 1944 tuo yhteen suuret beat-sukupolven runoilijat: Allen Ginsbergin, Jack Kerouacin ja William Burroughsin. (IMDb)

"Kill Your Darlings" (2013) on John Krokidasin ohjaama draamaelokuva.

Tarina kertoo beat-sukupolven ensimmäisten edustajien yliopistovuosista, heidän toilailuistaan  - ja taposta joka tapahtui...  (Wikipedia)

     *     *     *

Elokuva kertoo beat-sukupolven kärkinimistä ja yhdestä heidän kaveristaan, josta ei tullut taiteilijaa toisin kuin heistä itsestään, eli Lucien Carrista.

Dokumentaarinen elokuva kertoo mm. miten niin Jack Kerouacilla kuin Allen Ginsbergillä oli suhde Carriin, ja mihin tämä suhde lopulta johti - ja millä tavoin Kerouac ja Ginsberg kietoutuvat elokuvan kuvaamaan keskeiseen tapahtumaan eli murhaan, jonka Carr teki.

Kaikki muut paitsi Jack Kerouac opiskeli tuohon aikaan Columbian yliopistossa, ja Allen Ginsberg aloitteli hänkin vasta omaa opiskeluaan. Ginsberg tutustuu heti opintojensa alussa Carriin - ja kannustaa Allenia kirjailijanalkuna - ja heistä tulee hyvät ystävät. Suhde Ginsbergiin ja Kerouaciin mahdollistaa sen, että Carr saa etäisyyttä ex-rakastajaansa David Kammereriin.

     *     *     *

Elokuvan tapahtumat tiivistyvät tilanteeseen, jossa Carr ja Kerouac ovat vuonna 1945 lähdössä merimiehinä maailmalle, määränpäänään sodanjälkeinen Pariisi. Kammerer saa Ginsbergiltä tietää suunnitelmasta, ja Kammerer viime tingassa onnistuu estämään Lucienin lähdön Eurooppaan.

Carr, joka haluaa lopullisesti päästä David Kammererista eroon, selvittää välinsä mieheen Hudson-joen rannalla. Carr (tosin Kammererin provosoimana) puukottaa miehen, ja hukuttaa tämän sitten jokeen. Ja joutuu tekonsa takia esitutkintavankeuteen.

Ginsberg tulee vankilaan katsomaan ystäväänsä, ja lupaa kirjoittaa Carrin puolustuspuheenvuoron. Lucien vakuuttaa Allenille, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin se minkä hän teki.

Ginsberg tutkii Carrin ja Kammeririn yhteistä historiaa, ja saa Lucienin äidiltä tietää, että miesten suhde alkoi vuosia sitten Chicagosta, jolloin Lucien oli vielä nuori poika. Kun Lucien äitinsä kanssa muutti toiselle puolen maata, David seurasi perästä - ja näin kävi useita kertoja.

     *     *     *

Kolumbian yliopistossa David Kammerer pestautuu vahtimestariksi päästäkseen olemaan lähellä Lucien Carria. Hän auttaa Lucienia tämän opinnoissa, ja ilman Kammererin apua tämä ei saisi Englannin kielen laitoksella riittävää määrää opintosuorituksia. Kammerer opettajana pystyy helposti kirjoittamaan mm. hänen esseitään.

Ginbergille selviää tutkiessaan Lucienin papereita myös se, että Lucien ei ole pelkästään David Kammererin uhri vaan he ovat olleet aidosti rakastavaisia; ja nykyinen suhdekin perustui siihen, että Lucien käytti Kammereria hyväkseen. Tai kummatkin käyttivät toisiaan omiin tarkoitusperiinsä.

Kun Allen Ginsberg alkaa kirjoittaa Lucienin esseitä ja auttaa häntä opinnoissa, Lucien ei tarvitse enää Kammererin apua, mikä mahdollistaa täyden pesäeron Kammereriin. Kammerer ei kuitenkaan jätä rakastettuaan uudessa tilanteessa rauhaan - kohtalokkain seurauksin kummankin kannalta.

     *     *     *

Saatuaan Lucien Carrin puolustuspuheenvuoron valmiiksi Allen Ginsberg vie sen vankilaan ystävälleen. Carr on kauhuissaan siitä mitä Ginsberg on kirjoittanut, sillä hän on kirjoittanut rehellisesti sen mitä hän on saanut selville. Paperin perusteella Carr tuomittaisiin murhasta elinkautiseen. Lopulta Lucien saa taposta 1,5 vuoden tuomion, ja Ginsberg ei osallistu hänen puolustukseensa. Kammererista tehdään oikeudessa pedofiili ja tappo tuomion mukaan tapahtui pelkästään itsepuolustuksesta.

Allen Ginsberg päätyy puolestaan omalta osaltaan sellaiseen ratkaisuun, että hän tekee kirjoittamastaan puolustuspuheenvuorosta oman opinnäytetyönsä otsikolla  "The Night in Question" Englannin kielen laitokselle. Ginsbergin 'fiktio' kuohuttaa laitosta, ja häntä kehotetaan vetämään työnsä takaisin tai hänet tullaan erottamaan Columbian yliopistosta.

Ginsberg kieltäytyy vetämästä rivoa ja shokeeraa tekstiään pois - ja mieluummin tulee erotetuksi. Pyytäessään työtään takaisin sitä ei anneta hänelle. Muutamien viikkojen kuluttua erottamisestaan Allen saa postissa työnsä takaisin, mihin hänen opettajan on kirjoittanut kannustavia kommentteja ja hän mm. kehottaa Allenia jatkamaan kirjoittamistaan.

     *     *     *

Elokuvassa 'rakkaiden tappaminen' saa myös symbolisen merkityksen, sillä kaverijoukko luo opintojensa aikana visiota sille, millaista runoutta ja kirjallisuutta he haluavat kirjoittaa. Vanhat, edesmenneet mestarit symbolisesti tapetaan lyyrisine riimeineen ja loppusointuineen. Esikuviksi nostetaan mm. Walt Whitmanin "Ruohoa" -kokoelman runot ja W.B. Yeatsin "A vision" -teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti