torstai 29. toukokuuta 2014

Mantila: "Ystäväni Henry" (2004)


"Ystäväni Henry" (2004) on suomalainen elokuva, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Auli Mantila. Elokuva kertoo kahden lapsen, Elsin ja Henryn välisestä ystävyydestä ja heidän perhesuhteistaan. (Wikipedia)

     *     *     *

Enemmän kuin tarina ystävyydestä tämä on tarina Henrystä ja hänen perheestään. Henryn perheessä eivät ole asiat hyvällä tolalla. Äiti on vakavasti masentunut, eikä tee muuta kuin nukkuu. Isä on kapiainen, joka kiertää työn perässä komennuksilla ympäri Suomea enemmän kuin olisi tarvis. Henry on noin 10-vuotias pikkupoika, mutta hän on asunut jo kuudessa eri paikassa.

Henry ei käy koulua vaan hänen isänsä opettaa häntä kotona. Koulua tärkeämpi asia on kuitenkin se, että hän katsoo äitinsä perään, joka ei pysty huolehtimaan itsestään ja perheestään. Henry ei jaksa viettää päiviä kotona vaan vaeltelee ympäri kaupunkia - ja tapaa ostoskeskuksessa samanikäisen Elsin ja he ystävystyvät.

Erään kerran Henry vie Elsin uimaan erääseen taloon, mikä osoittautuu aivan vieraan perheen taloksi. Henry on valehdellut vieneensä Elsin kotiinsa. Lapset eivät vähään aikaan näe toisiaan, mutta sitten Elsi näkee Henryn sattumalta ja lähtee seuraamaan poikaa. Henry menee tälläkin kertaa taloon, joka ei ole hänen kotinsa ja viettää siellä aikaansa.

Lapset selvittelevät välejään talossa, minkä jälkeen Henry lähtee kotiinsa. Äiti on taas kerran karannut ja ruoka on palanut pohjaan. Äiti on hieman sekavassa tilassa ottanut taksin ja lähtenyt muka matkalle toiselle puolen Suomea Vaasaan, mistä taksikuski aavistaa, että kaikki ei ole aivan kohdallaan.

Sillä aikaa kun kuljettaja soittaa poliisille, Henryn äiti Maj ottaa taksin luvatta haltuunsa ja lähtee ajamaan eteenpäin. Toisaalla isä Kalervo on tullut kotiin ja saa Henryltä kuulla että äiti on kadonnut, ja mies ilmoittaa vaimonsa katoamisesta poliisille.

Poliisi ja isä lähtevät äidin perään ja poliisi onnistuu pysäyttämään Majn sillalle, jossa hän kiipeää taksin katolle, mistä hän uhkaa hypätä alas. Kalervo saapuu toisella poliisiautolla paikalle ja yrittää selvittää tilannetta. Mies on yhtä epätoivoinen kuin vaimonsa ja sen sijaan, että tulisi vaimonsa kanssa alas auton katolta, hän hyppääkin itse sillalta alas ja on kuolla.

Paikalle ovat saapuneet myös Henry ja Elsi, jotka lähtivät hekin toisella, Elsin äidin Paulan autolla, etsimään Majta; ja kun Henry näkee isänsä yllättäen poliisiautossa, he lähtevät poliisiauton perään ja saapuvat sillalle, missä näkevät Mayn ja Kalervon seisomassa taksin katolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti