lauantai 24. toukokuuta 2014

Mottola: "Paul" (2011)


Kaksi brittiä, jotka ovat sarjakuvafriikkejä ja myös niiden tekijöitä, matkustavat läpi USA:n Kalifornian San Diegosta Roswelliin, ja kohtaavat matkalla alienin, joka vuonna 1947 oli jäänyt maahan vangiksi. (IMDb)

"Paul" (2011) on komediallinen tieteiselokuva, jonka on ohjannut Greg Mottola ja sen ovat käsikirjoittaneet Simon Pegg ja Nick Frost. Elokuvassa tieteestä ja alieneista kiinnostunut kaksikko Graham Willy ja Glive Gollings törmäävät matkallaan Nevadassa Paul -nimiseen avaruusolentoon ja kaksikko ryhtyy auttamaan Paulia pääsemään takaisin planeetalleen, mutta pelastusyritystä estää Yhdysvaltain salainen palvelu. Elokuva sisältää useita viittauksia muihin tieteiselokuviin. (Wikipedia)

      *     *     *

Tara Waltonin (Blythe Danner) pihapiiriin Wyomingin Moorcroftiin Devils Towerin lähelle laskeutuu vuonna 1947 avaruusalus, joka on lähtöisin Andromedan galaksista. Aluksessa on juuri niitä alieneja, joista pienet vihreät miehet - ja miksei myös naiset - ovat tulleet tunnetuksi. Pentagonin ja CIA:n miehet käyvät siivoamassa jäljet ja vievät mukanaan Taran avaruusaluksesta pelastaman alienin, jonka nimi on Paul (animoitu hahmo, koomikko Seth Rogenin ääni).

Paikka on itseasiassa sama, johon tunnetumpi David Spielbergin elokuva "E.T." (1982) sijoittuu. Tarinoiden ero on siinä, että nyt on tarkoitus kertoa asiat niin kuin ne todellisuudessta tapahtuivat.

60 vuoden jälkeen vuonna 2007 Tara Waltonin suureksi hämmästykseksi Paul on jälleen hänen ovensa takana. Tällä kertaa hänellä on epämääräinen joukko matkailuautolla liikkuvia ihmisiä mukanaan.

      *     *     *

Mistä tässä kaikessa oikein on kyse? Miksi ja mitä Paul pakenee, ja mihin hän on menossa? Kun USA:n puolustushallinto ja mitä niitä nyt onkaan, sai kaiken tarvitsemansa tiedon, mitä Paulilla oli heille annettavissa, he suunnittelivat alienin eliminointia.

Ennen kuin viranomaiset ehtivät toteuttaa suunnitelmansa Paul päätti nostaa kytkintä ja palata sinne mistä oli lähtenyt. Hänen suunnitelmansa oli yksinkertainen: hän halusi päästä ns. Area 51:n sisäpuolella, jossa hän voisi kutsua ystäviään apuun hakemaan hänet takaisin emäalukseen.

Paulin suunnitelma onnistuu vaikeuksien kautta hyvin, ja hyvitykseksi Tara Waltonille aiheuttamistaan kärsimyksistä Paul ottaa hänet mukaansa, minne alienit sitten ovatkaan menossa.  Paul lupaa naiselle uuden elämän menetetyn tilalle.

Oli nimittäin niin, että kukaan ei uskonut Taraa hänen kertoessaan nuorena naisena alieneista ja avaruusaluksesta, ja hänet leimattiin mieleltään sairaaksi, mikä pilasi hänen elämänsä. Varsinkin kun hän jääräpäisesti piti kiinni UFO-tarinoistaan. Paul eikä kukaan muukaan ollut oikaisemassa virheellisesti levitettyä tietoa, sillä alienien saapumisesta maahan haluttiin tehdä sota- ja puolustuspoliittinen kysymys.

      *     *     *

Paulin pelastajiksi sattumalta joutuu kaksi keski-ikäistä brittimiestä Graeme ja Clive, jotka ovat scifi- ja ufo-friikkejä. Paremmin ei Paulille olisi voinut käydä. Miehet ovat käymässä suurilla sarjakuvafestivaaleilla San Diegossa Kaliforniassa, minkä jälkeen heidän on tarkoitus kiertää kaikki kuuluisimmat paikat, mihin liittyy ufo-tarinoita. Reitti kulkee monien mutkien kautta San Diegosta Rosswelliin, mikä sopii hyvin Paulille.

Elokuva yksinkertaisesti kertoo kolmikon matkasta kohti Area 51:tä, ja miten hallituksen miehet yrittävät tappaa koko kolmikon onnistumatta siinä. Heidän joukkoonsa lyöttäytyy vielä neljäs kiinnostava hahmo Ruth Buggs (Kristen Wiig), joka isänsä kanssa pitää karavaanarialuetta, jolle Graeme, Clive ja Paul autoineen pysähtyvät yöksi ja yrittävät samalla piileksiä takaa-ajajiaan.

Ruthin isä  Moses on kristillinen fundamentalisti, joka ei usko sen kummemmin Charles Darwinin kehitysoppiin kuin avaruusolioihin, mistä aiheutuu monia kiinnostavia tilanteita. Fundamentalistihan ei usko, vaikka näkee vaan antaa asioille aina oman selityksensä mikä on totuus.

Sen sijaan nuorella naiselle Ruthille Paul kumppaneineen tarjoaa pelastuksen ja vapautuksen isän haitallisesta holhouksesta. Ja Ruth, niin kuin uskonnolliset käännynnäiset, menee äärimmäisyydestä toiseen. Hän esimerkiksi alkaa puhua äärimmäisen härskiä kieltä ja kiroilee koko ajan. Sen lisäksi hän ilmaisee toistuvasti halunsa harjoittaa seksi Graemen kanssa, mutta heidän yrityksensä aina syystä tai toisesta keskeytyy.      *     *     *

"Paul" (2011) on pohjavireeltään humoristinen elokuva, jossa on paljon viittauksia muihin, varsin Stephen Spielbergin elokuviin. Esimerkiksi Cliven suosikkielokuva lapsena oli Stewart Raffillin ohjaama "Mac and me" (1988), joka juonikuvio muistuttaa Greg Mottolan elokuvaa sekä myös David Spielbergin "E.T" (1982) -elokuvaa. 

Paul puolestaan kehuu olevansa asiantuntijana monien Spielbergin elokuvien takana ja hänen ideansa oli esimerkiksi TV-sarja "X-files".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti