perjantai 16. toukokuuta 2014

Myrick & Sanchez: "The Blair Witch Project" (1999)

3 elokuvaopiskelijaa katoaa Marylandin metsiin. He ovat tekemässä dokumenttielokuvaa paikallisesta 'Blair Witch' - noitalegendasta. Jäljelle jää vain elokuvamateriaali. Nuoria ei koskaan löydetä. (IMDb)

"The Blair Witch Project" (1999) on yhdysvaltalainen pienen budjetin kauhuelokuva, joka kuvattiin pääasiassa käsivaralta tavallisilla videokameroilla. Markkinoinnissa käytettiin tehokkaasti hyväksi internetiä sekä sanomalehtiä joissa elokuvan tapahtumat esitettiin tositapahtumina. "The Blair Witch Project" oli taloudellisesti suurmenestys: 60 000 dollarin budjetilla tehty elokuva tuotti maailmanlaajuisesti yli 248 miljoonaa dollaria.

Tapahtuma alkoi lokakuussa vuonna 1994, kun 3 nuorta opiskelijaa katosi metsään Burgitsvillessä, Marylandissä, Black Hillsin alueella. Nuoret tekivät dokumenttiohjelmaa koulua varten ja keksivät aiheekseen Blairin noidan legendan. Tutkiessaan tapausta alkoi tapahtua outoja asioita. (Wikipedia)

     *     *      *

Tämä on yksi kiinnostavimpia kauhuelokuvia, sillä päällisin puolin tapahtumissa ei ole mitään erityisen kauheaa. Kolme nuorta vaeltaa metsässä ja eksyy. He vaeltavat useita päiviä metsässä vain huomatakseen yhtenä päivänä, että he ovat kulkeneet 15 tuntia yhtä suurta kehää.

Jossain vaiheessa he alkavat nälissään ja viluissaan kuulla ensin outoja ääniä yön pimeydestä, äänet muuttuvat pienten lasten ääniksi ja lopulta kun yksi kolmikosta eli Josh häviää yöllä, Mike ja Heather kuulevat Joshin ääniä.

Elokuva huipentaa siihen, että Mike ja Heather löytävät metsän keskeltä romahtaneen talon, jonka lähettyviltä he ovat kuulleet Joshin valitusta ja huutoja. Aluksi he luulevat äänten tulevan yläkerrasta, minne he menevät kameroineen ja valoineen. Sitten äänet kuuluvatkin yllättäen alhaalta kellarista, jonne Heather ehtii ennen Mikeä.

Kamera on siis Mikellä, kesken laskeutumista portaita alas, Heatherin äänet muuttuvat hysteeriksi, aivan kun hän olisi löytänyt Joshin kuolleena tms. Elokuva päättyy siihen, että Mikelta putoaa kamera käsistä - ja kuvaus pysähtyy epämääräiseen loppukuvaan.

     *     *      *

Video / elokuva on koko ajan dokumentaarinen, ikään kuin kaikki olisi totta. Uskottavuutta tarinaan tuo se, että nuoret käyvät ensin Burkitsvillen hautausmaalla ja kertovat Blairin noidan legendan taustaa. 40-luvulla pikkukaupungissa hävisi paljon lapsia - tai ainakin kuoli. Katoamiset yhdistettiin vanhaan legendaan.

Haastatellut ihmiset kertovat, miten legenda noidasta on heille tuttu, keski-ikäisille ihmisille lapsuudesta. Yksi nainen väittää jopa kohdanneensa noidan metsässä. Kaikki eivät tarinaan usko, mutta se on yleisesti tunnettu tarina. Lasten lisäksi aikuisia on hävinnyt.

Heather kertoo alkumatkasta Black Hillsin metsässä tarinaa kahdesta metsästäjästä, jotka katosivat jäljettömiin yrittäessään löytää noidan. Myöhemmin hän lukee kirjasta Coffin Rock -nimisestä paikasta, josta löytyi viisi kuollutta miestä, jotka olivat suolistettu sen jälkeen, kun heidät olivat sidottu yhteen. Kun etsijät palaavat poliisin kanssa toistamiseen paikalle miehet ovat hävinneet. Paikalla on vain kalman haju.

Matkalla Coffin Rockiin he tapaavat myös kaksi miestä, jotka tuntevat Coffin Rockin ja mitä siitä on sanottu. Toinen miehistä väittää nähneensä noitanaisen sumun keskeltä joella, jonka varrella Coffin Rock on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti