keskiviikko 7. toukokuuta 2014

RUNO ON VAPAA. Osa 180: "Morsian - Brud"


Satusetä Sakari (Zachrias) Topelius oli hyvin tietoinen aikansa kansantarinoista ja hyödynsi niitä omissa teksteissään. Jos hän eläisi 2000-luvun Suomessa, hän luultavasti pitäisi blogia, jossa hän parodioisi omilla tarinoillaan ihmisten ennakkoluuloja, harhakäsityksiä ja herkkäuskoisuutta, mitä modernit kansantarinat eli urbaanit legendatkin ilmentävät.

Vuonna 1846 Topelius kirjoitti, osana kirjoituskilpailua, Helsinfors Tidningar -lehteen novellin 'Brud' (Morsian), joka on  yksi hänen kuuluisimpia ja kauheimpia kauhutarinoitaan.

Morsian on merikapteenin kaunis tytär Lotta Lenning, joka kihlautuu nuoren luutnantin Rudolf von Hagenin kanssa. Lotta kuitenkin menettää järkensä, ja joutuu Kruunupyyn mielisairaalaan. Heille on ehtinyt syntyä tytär Clara Lovise, joka ei onnettoman tapahtuman jälkeen enää näe äitiään.

Vuodet kuluvat ja Rudolf jatkaa elämäänsä ja hän hankkii kasvattityttären Cecilian, joka tulee naimaikään. Kun hääseurue on palaamassa kirkosta Rudolfin virkataloon juhlia viettämään, he kohtaavat tiellä naisen, joka on mielisairaalasta karannut Lotta Lenning. Hän vaatii saada nähdä tyttärensä. Vaivihkaa hän luikahtaa vaunujen taakse - ja saapuu virkatalolle yhdessä hääseurueen kanssa.

Perillä Rudolf kertoo vävylleen Carl Kronalle Lotta Lenningin tarinan. Kun Cecilia lähtee yksin talon puistoon kävelemään Lotta Lenning käy hänen kimppuunsa - ja vie jonnekin. Tämän jälkeen hän vaatii, että hänen entinen sulhasensa Rudolf kertoo, missä hänen tyttärensä Clara Lovise on. Hän haluaa vaihtaa Celian Clara Loviseen. Hänen pyyntöönsä ei suostuta.

Nainen palautetaan takaisin Kruunupyyn mielisairaalaan, eikä hän kerro mihin on Cecilian vienyt eikä tätä koskaan löydetty. Vuosia myöhemmin - Rudolf von Hagenin jo kuoltua ja Carl Kronan mentyä uudelleen naimisiin - Lotta Lenning karkaa toistamiseen mielisairaalasta ja menee virkatalon kellariholviin, jonne oli piilottanut Cecilian. Sairaalassa nainen oli jossain vaiheessa tajunnut, että Cecilia ja Clara Lovise ovat itse asiassa yksi ja sama henkilö - ja hän oli haudannut oman tyttärensä elävältä.

      *     *     *

P-RUNO

- Paska juttu joutua elävältä haudatuksi.
Tosi, tosi paska juttu,
ajatteli Cecilia
tajuttuaan, että
hänellä
ei
ole
montaa
minuuttia
elinaikaa jäljellä.
- Paska juttu tulla löydetyksi tällä tavalla -
elävältä haudattuna.
Tosi, tosi paska juttu.

Tosi paska juttu kuolla paskoihinsa
täysin terveenä ja vasta vihittynä morsiamena.
Tosi paska juttu kuolla heti häiden jälkeen.
Tosi, tosi paska juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti