perjantai 16. toukokuuta 2014

RUNO ON VAPAA. Osa 184: "Pallopäät pallopäiden kimpussa?"

Pitkäeväpallopää

Pitkäeväpallopää eli pallopäävalas eli pallopää on kookas delfiinilaji, jota tavataan sekä maapallon pohjoisilla että eteläisillä merialueilla. Nisäkäsnimistötoimikunta on ehdottanut, että lajin suomenkieliseksi nimeksi vaihdettaisiin eväpallopää.

Laji oli aikaisemmin taloudellisesti merkittävä valasöljyn lähde, mutta nykyään sitä pyydetään enää Grönlannissa ja Färsaarilla. Sitä uhkaa myös ylikalastuksesta johtuva ravinnon väheneminen sekä joutuminen kalastuksen sivusaaliiksi. (Wikipedia)

Delfiinin metsästys (Urbaani legenda) 

Väite: Valokuvat osoittavat, että Calderon-delfiinejä metsästetään Tanskassa.

Alkuperä: Vuonna 2005 Fär-saarten asukkaiden ottamat valokuvat ovat pallopäistä, eivät siis Calderon-delfiineistä. Pallopäät ovat olleet pitkään kiistojen kohteena.

Valaiden metsästys on kuulunut vuosisatoja Fär-saarten kulttuuriin, mutta viime vuosikymmeninä metsästys on yhä useammin tuomittu kansainvälisillä foorumeilla ja se on ollut protestien kohteena.

Metsästyksen kannattajat korostavat sitä, miten pallopäiden pyynti on ikiaikaista, yhteisöllistä, ei-kaupallista metsästämistä, jonka tarkoituksena on yhteisön lihan- ja traanintarpeen tyydyttäminen. Eläimet tapetaan nopeasti ja kivuttomasti. Neljäsosa färsaarelaisten vuosittain syömästä lihasta on valaanlihaa.

Luonnonsuojelijat pitävät satojen valaiden lahtaamista yhdellä kertaa barbaarisena ja perusteettomana. Metsästys ei kuulu enää tähän päivään, se on julmaa ja tarpeetonta korkean elintason Euroopassa. Suurinta osaa lihasta ei edes käytetä mihinkään vaan tappaminen on siinäkin mielessä turhaa. Valaat vain jätetään rannoille mätänemään tai heitetään takaisin mereen. (Snopes.com)

      *     *    *

P-RUNO

- Voi, paska. Paska, paska, paska. Paska.
- On ihan hirveetä, miten noita Calderon-delfiinejä kohdellaan täällä meidän Pohjolassa.

(Katselee Fär-saarelaisten ottamia kuvia pallopäiden tappamisesta.)

- Mä en ikinä... En ikinä söis mitään tuollaista. Se on niin moraalitonta. Se on, se on ... vähän niinku söis ihmisen lihaa. Kannibalismia. Joo, sitä se on.

- Vaan on ne, on ne söpöjä ne delfiinit, kun ne sillain seurailee veneitä ja laivoja...
- No, onhan niitä delfiineitä täällä meillä Suomessakin tietysti. Särkänniemen delfinaariossa.
- Siellä ne nököttää vankilassa, vähän niin kuin ne delfiinit siellä Fär-saarilla ahdistettuna meren lahteen, mutta näitä meidän delfiinejä ei sentään tapeta. Ne saa pitää henkensä. Niin, ja lisääntyäkin.
- Eikä niitä edes ajatella syötävän. Pois se meistä! Ei tulisi mieleenkään. Joo.

(On vähän aikaa hiljaa ja tuijottaa kuvia. Katselee yksityiskohtia.)

- Vaan ei se tietysti ole oikein pitää ketään vankilassakaan... Jos tietäisi joutuvansa eliniäksi vankilaan, voisi olla parempi kuolla... Ainakin mä ajattelen niin.
- No, joo. Vain siinä mielessä, siinä mielessä, ehkä, vois olla hyväksyttävää se lahtaaminen. Jos se olis vaihtoehto vankeudelle.
- Näin ainakin mä ajattelen. Jokanen saa tietysti pitää mielipiteensä.

(Alkaa lukea sarjakuvaa Hämähäkkimiehestä. Ja unohtaa delfiinit ja valaat.)

Linkki:

Calderon Dolphin Slaughter in Denmark. YouTube
Dolphin Hunt. Snopes.com
When the whales become Calderon dolphins … The real story behind the “Calderon dolphins masacre” from “Denmark”. Kanin of the Faroes -blogin keskustelu
Long-finned Pilot Whale. NOAA Fisheries. Office of Protected Resources
Pitkäeväpallopää. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti