lauantai 17. toukokuuta 2014

RUNO ON VAPAA. Osa 186: "Jäätelö..."

jäätelö

herkullinen jäädytetty hoito, joka on peräisin lehmästä. Jäätelöä on monia eri makuja ja sitä löytyy melko varmasti lähikaupasta.

Esimerkki. "Hei, Todd! Mä meen hakeen vähän jäätelöö."

(Urban Dictionary)
 
     *     *      *

Hiljainen tuutti (Urbaani legenda; Otsikon nimi viittaa populaarikulttuuriin. Agentti 86, Maxwell Smart, puhui pomolleen Cone of silence -nimisessä äänieristetyssä tilassa)

Väite: Jäätelön maku (esim. mansikka, vanilja, suklaa) vaikuttaa siihen, millä tavoin polttomoottoriauto (siis tavallinen henkilöauto) käyttäytyy tien päällä. Joka kerta, kun asiakas ostaa vaniljatuutin, auto alkaa yskiä.

Alkuperä: Legenda nousi julkisuuteen ensimmäisen kerran vuonna 1978, ja sitä kerrottiin aiemmin anekdoottina.

Tarina julkaistiin mm. "Traffic Safety" -lehdessä, jossa puolestaan viitattin toiseen autolehteen "Automotive Engineering".

Vaniljajäätelön maun väitettiin höyrystyvän, muodostavan jonkinlaisen 'höyrylukon', joka esti auton käynnistymisen. Ilmiön takia jäätelöä esim. kaupoissa myytiin lähellä ulko-ovea. Näin höyrystymistä ei ehtinyt tapahtua.

(Snopes.com)

     *     *     *

Toinen jäätelötuutti-tarina oli hyvin suosittu kesällä 1986 USA:ssa, ja sitä kerrottiin kaikkialla loputtomina variaatioina.

Kesällä 1986 alkoi elokuvatähtiä yllättäen näyttäytyä epäilyttävän paljon jäätelökojuissa eri puolilla USA:n itärannikkoa. Tähdet saivat faninsa aina samalla tavalla pois tolaltaan (lähes aina fani oli nainen ja tähti oli mies, tarinan mukaan). Naiset olivat täysin tiloissa.

Ensin hahmo oli yleensä joko Paul Newman tai Jack Nicholson, lännessä esimerkiksi Santa Fessa tähti oli Robert Redford, eikä hän tehnyt muuta kuin osti tötterön itselleen ja istui kuulina paikallaan.

Sitten sisään astui fani, joka näkee tähden ja häikäistyy tilanteesta niin, että menee ihan mykäksi. Jotenkin hän saa kuitenkin tilattua jäätelönsä, ja maksettuakin sen.

Mentyään ulos jäätelökaupasta hän huomaa, että hänellä on vain vaihtorahat käsissään, joten hän joutuu palaamaan takaisin. Fanin otettua jäätelönsä tähti kurkottautuu faniin päin ja sanoo pehmeästi: "Panit tuutin juuri käsilaukkuusi".

(Brunvand, Encyclopedia of the urban legends)

     *     *      *

Vanha viisaus sanoo myös, että kesällä jäätelö saa helpommin mahan kipeäksi toisin kuin talvella, mihin on annettavissa hyvä selityskin, sillä lämpöisellä säällä jäätelöön tarttuvat helposti esim. salmonella-bakteerit, vaikka jäätelö olisi kylmässäkin.

Jäätelötuuttien kuljettaminen taskussa puolestaan EI ole kiellettyä Lexingtonissa (Kentucky).

(Genge, Urban Legends)

     *      *     *

P-RUNO

Vivian istuu ja tuijottaa haltioituneena styroksista tekemäänsä valtavan suurta jäätelötuuttia.

Päässä soi jäätelömainos 90-luvulta.

"Ou beibe,
ou beibe."

(Vivian sulkee silmänsä.)

Silmiensä edessä hän näkee elämänsä miehen pyytämässä häneltä jotain suurta ja kuulia.

- Antakaa  mulle yksi iso super-jäätelö. Kiitos!

"Ou beibe,
ou beibe." 

(Sinä kesänä Vivian myi Valion jäätelöitä Turun torilla ensimmäisen ja viimeisen kerran. Ainakin sanoi myyneensä, jäätelöä.)

Linkki:

Cone of silence. Snopes.com
Maarit. Jäätelökesä. YouTube
Jukka Poika. Jäätelökesä. YouTube
Jukka Poika ja Maarit @ Vain Elämää 2 Live. Jäätelökesä. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti