perjantai 30. toukokuuta 2014

Teague ym.: "Valkoinen kuningatar" (2013)

Uusi BBC:n 10-osainen TV-sarja "Valkoinen kuningatar" (2013), joka sijoittuu 1400-luvun loppupuolen Englantiin, alkoi eilen jaksolla 'Kuninkaan rakkaus'. Sarja perustuu Philippa Gregoryn romaaneihin.

Ns. Ruusujen sotaa Lancastereiden ja Yorkien välillä on käyty jo kymmenkunta vuotta, Yorkit ovat niskan päällä. Pakkaa sekoittaa nuori kuningas Edvard IV, joka menee v. 1464 salaa naimisiin kilpailevan puolen aatelittoman lesken Elizabeth Woodvillen kanssa ja tekee tästä kuningattaren.  (TV1 tv-opas)

     *     *     *

Sarja on monella tavalla valaiseva. Siinä yhteiskunnan yläluokka kirkon siunauksella verissäpäin taistelee keskenään ja välillä Ranskaakin vastaan. Kansa kärsii, ja pakko-ottoina kuka tahansa talonpoika ja varaton voi joutua sotaväkeen halusi tai ei.

Naiset juonivat siinä missä miehetkin, käyttävät ulkoista kauneuttaan surutta hyväkseen ja ovat vallanhimoisia paskoja, jotka haluavat pojistaan kuninkaita ja tyttäristään kuningattaria keinolla millä hyvänsä.

Ulkoisesti käytös on korrektia, kaikki keljuimmatkin asiat tehdään sivistyneesti ja kauniisti ja etiketin mukaan. Kulissien takana suunnitellaan murhia ja vaikka millaisia pelikuvioita oman vaikutusvallan lisäämiseksi.

      *     *     *

Ensimmäinen jakso on pahaenteinen. Edward IV menee naiivisti rakkaudesta naimisiin, mikä ei sovi juuri kenenkään valtakuvioon, ei Yorkien, ei Lancastareiden tai esimerkiksi Englannin ja Ranskan. Avioliitto hämmentää ja sotkee kaiken ja vain rakastavaiset ovat varauksettoman tyytyväisiä tilanteeseen.

Edward IV:n vahvin tukija lordi Warwick selvästi miettii tukensa vetämistä kuninkaalta ja jopa Edwardin oma kuningataräiti on tyytymätön poikaansa ja uhkaa julistaa tämän äpäräksi, mikä tosin ei olisi ollut hänen omien etujensa mukaista.

Linkki:

Ruusujen sota. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti