torstai 8. toukokuuta 2014

'The exploding toilet' (Räjähtävä vessanpönttö). Levyllä: "Urban legends" (2002-2004)

Kanadassa alettiin vuonna 2002 tehdä kahtakin dokumenttisarjaa  urbaaneista legendoista, joista toinen oli "Mostly True Stories: Urban Legends Revealed" (2002–2004) ja sen rinnalla tehtiin toinen sarja "Urban legends" (2002-2004), joka oli edellistä kevyempi ja ilmeisesti tarkoitettu lähinnä DVD-levitykseen.

     -     -      -     -     -

Oma koti on tunnetusti maailman vaarallisin paikka, sillä siellä tapahtuu suurin osa onnettomuuksista, joihin ihmiset joutuvat.

'Räjähtävä vessanpönttö' on kertomus siitä, miten kotona saattaa käydä, kun vain istuutuu pöntölle. Karvat voivat kärähtää. Vai miten on?

Ihan itsestään ei pönttö sentään räjähdä vaan taloudessa asuva nainen on kaatanut pönttöön jotain räjähtävää ainetta. Ja kun mies istuu pöntölle, ja heittää pönttöön hehkuvan tupakantumpin jalkojensa välistä, räjähtää sillä seurauksella että mies loukkaantuu vakavasti.

Suositusta UL:sta on lukuisia versioita. Aine on milloin mikäkin, joita "Urban legends" (2002-2004) -ohjelmassa testattiin. Mikään kodissa käytetyisstä puhdistusaineista tms. ei suostunut räjähtämään klosetissa. Edes bensiini ei räjähtänyt, vaikka syttyi tietysti räjähtävästi palaamaan. Tarinan mieheltä olisivat ehkä karvat kärähtäneet ja munat paistuneet, mutta mitään pahempaa ei olisi tapahtunut.

       *     *     *

Vuonna 1998 "PM Engineer" -lehdessä oli kuitenkin juttu tällaisesta vesiklosetista, mutta klosetti ei hajonnut pirstaleiksi minkään räjähtävän aineen vaan voimakkaan vedenpaineen takia. Korkeassa kerrostalossa on periaatteessa mahdollista, että jossain tilanteessa pönttö saattaa poksahtaa. Tällaisia tapauksia tunnetaan kuitenkin tasan yksi (1) kappale, joten ilmiö on äärimmäisen harvinainen ja epätodennäköinen.

Ohjelmassa myös räjäytettiin, tavallisella dynamiitin pätkällä, vesiklosetilla istuva nukke, ja katsottiin mitä tapahtuu. Ja huonostihan siinä kävi niin nukelle kuin istuimelle. Kokonaisella dynamiittipötköllä tulos oli vielä karumpi. Nukesta ei jäänyt mitään jäljelle.

Joten tältäkään osin UL ei ole uskottava, sillä legendassa mies loukkaantui vakavasti. Räjähdettä käytettäessä hän olisi kuollut.

       *     *     *

"The encyclopedia of urban legends" -teoksen mukaan legenda alkoi levitä ympäri maailmaa vuonna 1988, kun tarina kerrottiin uutisena Tel Avivissa. Vaikka uutinen oikaistiin parin päivän sisällä, se oli ehtinyt levitä kansainvälisten uutistoimistojen kautta kaikkialle.

Jo vuonna 1949 kanadalainen runoilija Robert Service kertoi runossaan 'The three bares'  kansantarinana levinneestä tapauksesta, jossa ulkohuussissa jonkun peräpää oli kärähtänyt. Sama anekdootti tunnettiin myös Kanadassa.

Lähteitä:

Jan Harold Brunvand. 2002. "The encyclopedia of urban legends".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti