torstai 29. toukokuuta 2014

Thoretton: "Yves Saint Laurent - hullu rakkaus" (2010)

Pierre Thoretton dokumentaari muotidesigner Yves Saint-Laurentin suhteesta rakastajaansa Pierre Bergéen.

Niin Bergén kuin muidenkin ystävien haastattelut on tehty vähän Saint-Laurentin kuoleman jälkeen ja ne etenevät kronologisesti lähtien siitä, kun Pierre ja Yves tapasivat 1. kerran Christian Diorin hautajaisissa vuonna 1958, jolloin Yves oli jo Diorin taiteellinen johtaja.

Elämään mahtuu menestyksen lisäksi myös vastoinkäymisiä, masennusta ja huumeongelmia. (IMDb)

     *    *    *

Elokuva alkaa pitkähköllä Yves Saint-Laurentin puheella, missä hän ilmoittaa jäävänsä eläkkeelle 44 vuoden jälkeen. Pian tämän jälkeen hän sitten kuolee, hänet tuhkataan ja tuhkat löytävät tiensä Marrakechissä sijaitsevaan puistoon, jossa Pierrellä ja Yvesillä oli hulppea talo. Toinen runollinen pitsihuvila, jossa he viettivät vapaa-aikaansa, oli Provencessa minne Bergé lennätti heidät helikopterilla.

'Hullussa rakkaudessa' on loppujen lopuksi hulluutta aika vähän. Kenties hulluinta oli tolkuton työn tekeminen jatkuvasti ja lähes koko ajan. Puurtamisen välissä vietettiin ylellistä ja hulvatonta yö- ja seurapiirielämää.

Pariin otteeseen 70-luvulla juhliminen Pariisissa meni muutaman kerran niin pahasti överiksi, että Pierre Bergé muutti lyhyeksi aikaa pois heidän yhteisestä asunnostaan.

     *    *    *

Dokumentista on suhteettoman suuri osuus annettu heidän yhteisille 'lapsilleen' eli 20 vuoden aikana kootulle taidekokoelmalle - tauluille, veistoksille ym. taide-esineille -, jotka Chartiers' huutokauppaa ohjelman lopulla. Esineistä maksetut summat olivat ökysummia, sillä pelkästään yhdestä lohikäärme-nojatuolista maksettiin 19,5 miljoonaa euroa.

Mikä oli Yves Saint-Laurentin suuren omaisuuden kohtalo, sitä ei ohjelmassa kerrottu. Olisin jotenkin odottanut, että Pierre Bergé olisi lahjoittanut osan omaisuudesta Sidaction -järjestölle, jonka puheenjohtaja hän on. Järjestö kamppailee AIDS:ia vastaan ja homoseksuaalien oikeuksien puolesta.

Bergé on ollut muutenkin poliittisesti aktiivinen toisin kuin Saint-Laurent, ja hän on mm. tukenut sosialistipresidentti François Mitterrandia ja on hänen ystävänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti