lauantai 10. toukokuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 312: "Kun Manaaja jäi toiseksi kauheimmaksi elokuvaksi USA:ssa"

Jotkin tarinat elävät ihmisten mielissä vahvasti tosina, vaikka ne on moneen kertaan vahvistettu perättömiksi. Ja juuri tältä pohjalta ponnistavat modernit kansantarinat. On tarinoita, joihin halutaan uskoa - mitä kutsutaan toisella nimellä toiveajatteluksi. Tai pitäisikö sanoa 'käänteiseksi toiveajatteluksi'. Esimerkiksi kukaan tuskin haluaa tulla kidnapatuksi ja kokea saman kohtalon kuin ne 5 nuorta, jotka vuonna 1969 joutuivat Teksasin moottorisahamurhaajan uhreiksi. Siis tietysti vain elokuvassa.

     *     *     *

Vielä vuonna 1973 USA:ssa ja ehkä myös muissa länsimaissa kaikkien aikojen kauhuelokuvana pidettiin (sinänsä naurettavaa) "Manaajaa" (1974), mutta jo seuraavana vuonna "Teksasin moottorisahamurhat" (1974) syrjäytti "Manaajan" piikkipaikalta.

"Teksasin moottorisahamurhat" -elokuvan menestykseen oli monia syitä, muitakin kuin että se oli kiistatta karmeaa kauhujen kauhua. Ei kuitenkaan niin verinen kuin monet sen jälkeen tehdyt slasher-elokuvat.

Ulkoisesti tarinan asetelma muistutti lukuisten urbaanilegendojen asetelmaa. Joukko nuoria, jotka autuaan tietämättöminä liikkuivat Teksasin maaseudulla poissa pelottavasta urbaanien legendojen campus-ympäristöstä - vain kohdatakseen jotain vielä pahempaa. Herkullinen lähtökohta - turvaa ei siis löytynyt mistään, edes kaukana kaikesta. - Jotain satumaistakin ('Punahilkka') elokuvassa on, sillä nuoret olivat menossa isoisää tapaamaan...

     *     *     *

Tarinan legendamaista vaikutelmaa tehosti elokuvan markkinointi ja elokuvakritiikki, jotka korostivat sitä, miten elokuvaa olivat inspiroineet todelliset tapahtumat ja että tarina jopa perustui tositapahtumiin, mikä oli täyttä puppua. DVD:n / VHS:n kannessa kuitenkin väitettiin näin.

Totuus kuitenkin on, että tarinan idea, fantastinen ajatus, syntyi vain ja ainoastaan elokuvan ohjaajan Tobe Hooperin päässä eräänä idyllisenä loppukesän päivän hänen seisoessaan kassajonossa Montgomery Wardin -tavaratalon rautaosastolla Capital Plazassa. Pitkässä jonossa hänen kohdallaan hyllyissä oli myynnissä moottorisahoja...

Hooper oli ikävystynyt niin kuin kuka tahansa siihen, kun jono ei etene. Silloin hänen päässään syntyi ajatus siitä, miten hän kertaheitolla pääsisi helposti koko jonon ohi. - Ei muuta kuin moottorisaha käteen, ja johan jo jono lyhenee ja ihmiset lakoavat tieltä.

     *     *     *

Leatherfacen hahmo syntyi myöhemmin, ja sen esikuva oli sama kuin Alfred Hitchcockin "Psykossa" (1960) eli maanviljelijä Ed Gein Plainfieldin pikkukaupungista Wisconsinista. Gein tappoi tilallaan kaksi nuorta naista 50-luvulla ja tilalta löytyi 15 muuta silvottua ruumista, jotka olivat luultavasti kaivettu ylös paikalliselta hautausmaalta. Geiniä epäiltiin niin nekrofiliasta kuin kannibalismista. Hänen tilaltaan löytyi mm. pakastearkullinen lihaa, mistä saattoi päätellä hänen syöneen uhrejaan.

Leatherfacen hahmo ei sinänsä muistuttanut Geiniä, mutta käsikirjoittajat ottivat hahmoon joitain tämän piirteitä samoin kuin Hitchcock oli tehnyt. Ja sen lisäksi mielikuvitus päästettiin iloisesti laukkaamaan. Moottorisahamurhaaja mm. käytti yhden uhrinsa kasvoista leikattua nahkaa kasvonaamionaan ja oli tehnyt ihmisen luista erilaisia esineitä sen lisäksi että hän söi ihmisten lihaa.

Itse tarina moottorisahaa myöten oli kuitenkin keksitty. Teksasissa ei ole moottorisahoilla tehty murhia saatia sitten joukkomurhia.

     *     *     *

Melkein pelottavampi kuin itse elokuva oli ja on miten siihen suhtauduttiin. Ihmiset jotka eivät olleet nähneet koko elokuvaa teilasivat sen oikopäätä nuorten moraalia rappioittavana.

Vielä vuosien ja vuosikymmenten jälkeen tarinaa pidettiin totena. Esimerkiksi Leatherfacea näytellyt Gunnar Hansen on kertonut tästä juttuja. Ihmiset ovat saattaneet tulla juttelemaan hänelle ja sanoneet oikeasti kuulleensa ja tietävänsä, että tällaista oli Teksasissa tapahtunut.  Jotkut myös kivenkovaan väittivät, että Teksasin Huntsvillen vankilassa oli ollut mies, joka oli juuri tämä moottorisahamurhaaja.

Elokuvan tarina oli ihmisten mielissä selvästi muuttunut urbaaniksi legendaksi, vaikka sitä ei kirjoista ja kansista sellaisena löydykään.

Linkki:

The Texas Chainsaw Massacre. Snopes.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti