lauantai 14. kesäkuuta 2014

De Bont: "The Haunting - paholaistalo" (1999)

Kun Eleanor, Theo ja Luke päättävät osallistua unitutkimukseen suuressa kartanossa, he saavat paljon enemmän kuin mistä oli sovittu tri Marrowin kanssa, kun tohtori kertoo muorille talon kummittelevasta menneisyydestä.(IMDb)
  
"The Haunting – paholaistalo" (1999) on yhdysvaltalainen kauhuelokuva, jonka ohjasi Jan de Bont. (Wikipedia)

    *     *     *

Eleanor “Nell” Vance (Lili Taylor) on huolehtinut sairaasta äidistään 11 vuotta. Kun tämä vihdoin kuolee, hänen sisarensa Jane ja tämän npoikaystävä  Lou häätävät hänet. Nell saa puhelinsoiton, jossa häntä pyydetään unettomuustutkimukseen, jota johtaa tri David Marrow (Liam Neeson) Hill Housen kartanossa, ja hän hyväksyy pyynnön.

Kartanossa hän kohtaa Dudleyn pariskunnan, jotka hoitavat taloa. Kaksi muuta ovat muut osanottajat  Luke Sanderson (Owen Wilson) ja Theodora (Catherine Zeta-Jones) ja kaksi hänen tutkimusapulaistaan.

Tri Marrow ei kuitenkaan ole unitutkija vaan hänen tarkoituksenaan on tutkia pelkoa, ja hänen ideanaan on altistaa koehenkilöt aina vain pahemmalle kauhulle. Joka yö kartanon portit lukitaan niin, etteivät osallistujat pääse pakenemaan ennen aamua. Ensimmäisenä iltana tri Marrow kertoo kolmikolle Hill Housen tarinan.

Kartanon oli rakennuttanut kreivi Hugh Crain (Charles Gunning) 1800-luvulla, jolla oli tekstiilitehdas kartanon alueella. Talo oli rakennettu vaimolle, jonka kanssa hän toivoi saavansa liudan lapsi. Lapsi toisensa jälkeen kuitenkin kuolee synnytykseen. Lopulta vaimo Reneé tekee itsemurhan ja mies erakoituu. Tarinan jälkeen tapahtuu yllättävä onnettomuus, kun klaveerin kieli katkeaa - ja melkein puhkaisee naisen silmän -, ja assistentti joudutaan viemään yötä vasten sairaalaan.

Theo ja Nell kokevat yön aikana kummia ilmiöitä huoneissaan. Salaperäinen otus yrittää murtautua heidän huoneisiinsa siinä onnistumatta. Nell näkee näkyjä joihin muut eivät usko. Esim. Hugh Crainin muotokuvan kasvot muuttuvat luurangon kasvoiksi ja joku kirjoittaa suurin puniaisin kirjaimin taulun päälle "Tervetuloa kotiin, Eleanor".

Theo ja Luke vannovat syyttömyyttään, ja Nell sanoo ettei tiedä asiasta mitään. Nell saa tarpeekseen siitä, etteivät muut usko häntä, ja hän päättää todistaa, että talossa on joku tai jotain, joka vainoaa heitä. Ja nuo jotkut ovat kuolleiden lasten sieluja, jotka haluavat Nellin kautta kertoa tarinansa - ja vapautua - julmasta kartanonomistajasta, jonka uhreja he olivat olleet.

Talosta löytämistään tilikirjoista ym. hän saa tietoa lapsista, ja siitä miten he työskentelivät tehtaissa ja kuolivat nuorina 10-12-vuotiaina lapsina. Crain murhasi lapsia kartanossaan, ja poltti heidät sitten sen suuressa takassa. Lasten henget jäivät takan tuhka-astiaan vangeiksi, koska heitä ei haudattu tms. Isäntä ikään kuin pakotti lapset jäämään vangiksi taloon kanssaan ikiajoiksi.

Nell saa tietää lasten kautta, että Crainilla oli myös toinen vaimo Carolyn, joka oli - ei enempää eikä vähempää - kuin Nellin oma esiäiti 5-6 sukupolven takaa. Tri Marrow ei ota uskoakseen Nellin kertomuksia. Vasta kun yksi talon patsaista herää henkiin, ja yrittää hukuttaa tutkijan kasvihuoneen altaaseen, Marrowin on pakko alkaa uskoa, että jotain outoa on tekeillä.

Useiden pelottavien tapahtumien jälkeen, Nell vaatii, että lasten sielut on vapautettava ikuisesta vankeudestaan, mutta hän ei tiedä mitä hänen tulisi tehdä. Tri Marrow pitää Nelliä omista kokemuksistaan huolimatta tasapainottomana ja vaatii, että heidän on lähdettävä talosta. Theo on kuitenkin Nellin tukena.

Kun Luke lopulta yrittää murtautua talosta tri Marrowin autolla, hän ei onnistu siinä. Lisäksi Hugh Crainin henki tekee kaikenlaisa temppuja, joiden avulla se saa pidettyjä ryhmän talon sisällä.  Turhautunut Luke turmelee Hugh Crainin taulun kasvot, mikä saa miehen hengen raivostumaan. Näkymätön voima repii Luken hiuksista takkaan, ja mestaa nuoren miehen.

Nellin onnistuu vihdoin harhauttaa henki kohti suurta rautaovea, jonka takana on jonkinlainen helvetti tms. Lasten sielut saavat otteet Crainista ja vetävät tämän rautaoven läpi. Nell joutuu vedetyksi mukaan, mutta henget palauttavat hänet takaisin. Nellin henki jää tanssimaan ilmaan yhdessä lasten sielujen kanssa ja lähtee sitten niiden matkaan. Nell on kuollut.

Nellin kuoleman jälkeen Theo ja tri Marrow odottavat kartanon portilla Dudleyn paruskunnan saapumista seuraavana aamuna. Dudleyt saapuvatkin auringonnousun aikaan. Vaitonaisina pari poistuu kartanossta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti