sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Fair: "Cat .8 - Lähtölaskenta maailmanloppuun" (2013)

USA:n puolustushallinto Pentagon ottaa sotilaalliseen käyttöön aurinkofyysikoiden hylkäämän tutkimusohjelman. Taitamattomasti ja sotilaallisista intresseistä lähtevä hanke testataan hätäisesti, mikä aiheuttaa ennennäkemättömän laajoja auringonpilkkuja, mikä taas saa aikaan katastrofeja ympäri maapalloa.

Yhtä katastrofien sarjaa seuraa toinen. Maapallon pyörimisliike hidastuu uhkaavasti, ja koko elämän loppu on lähellä. Jotain tarvitsisi tehdä nopeasti. Vain muutama tutkija tietää, mitä ja miten on tehtävissä - ja he onnistuvat kuin onnistuvatkin pelastamaan maailman tällä kertaa. (IMDb)

"Cat .8 - Lähtölaskenta maailmanloppuun" (2013) on Kevin Fairin ohjaama lähitulevaisuuteen sijoittuva katastrofielokuva.

     *     *     *

Vauhdikas ja toiminnallinen elokuva, josta ei puutu elämää suurempia käänteitä. Suurin uhka maapallolle loppujen lopuksi olikin - ei aurinko tuulineen eikä maapallon pyörimisliikkeen hidastuminen - USA:n puolustushallinto Pentagon ja sen "Phoenix" -suunnitelma, jota vallankaappauksen tehnyt puolustusministeri Brian Lee (Ted Whittall) yhdessä kenraalien kanssa ei onneksi ehtinyt toteuttaa.

Pienestä kaikki kuitenkin oli kiinni. Mikäli armeijan erikoisjoukot olisivat onnistuneet murhaamaan tohtori Michael Rangerin (Matthew Modine), kaikki olisi toisin. Kansalaistottelematon ja terroristiksi leimattu kansalainen yhdessä tyttärensä, tämän poikaystävän ja kollegansa Jane Whitlowin (Maxim Roy) kanssa tekee sen, mihin valtio koneistoineen ei pystynyt.
 
     *     *     *

Kritiikeissä elokuva on arvioitu keskinkertaiseksi ja sitä se on, mutta on siinä paljon hyvääkin. Tarpeetonta ja turhaa katastrofeilla ja ihmisten joukkokuolemilla mässäilyä on vähän. Itse ajatus siitä, että suurvallat sotakoneistoineen ovat uhka, on fakta, josta ei koskaan muistuteta liikaa.

Häiritsevää on sen liioittelu, mitä teknologialla edes periaatteessa on mahdollista saada aikaan. Ja tietysti lukuisat asiavirheet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti