keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Fincher: "The Social Network" (2010)

Harvardin yliopiston opiskelija Mark Zuckerberg luo yhteisöpalvelun, joka tulee tunnetuksi nimellä Facebook. Myöhemmin kaksi rikasta veljestä haastaa Zuckerbergin oikeuteen ja väittää hänen varastaneen heidän ideansa. Miehet saavat kymmenin miljoonien dollarin korvauksen oikeudessa sovittelumenettelyn kautta. Myös Markin paras ystävä, jonka kanssa hän oli perustamassa yritystä, haastoi miehen käräjille siksi, että hänet oli siirretty sivuun bisneksistä. (IMDb)

"The Social Network" (2010) on draamaelokuva Facebookin perustamisesta ja sen perustajista. Elokuvan ohjasi David Fincher ja käsikirjoitti Aaron Sorkin. Elokuva pohjautuu Ben Mezrichin 2009 julkaistuun kirjaan "The Accidental Billionaires". (Wikipedia)

     *     *     *

Elokuva herätti monenlaisia ristiriitaisia ajatuksia. Käsikirjoittaja on selvästi ottanut puolensa ja hän tarkastelee tapahtumia Mark Zuckerbergin (Jesse Eisenberg) silmin. Hänestä tehdään läpinäkyvästi sukupolvensa sankari ja jonkinlainen ihanneihminen, mitä hän ei mielestäni kuitenkaan ole. Hänessä on hyvin vähän mitään ihanteellista ja sankarillista. - Toki tämä pitää sisällään ajatuksen siitä, että sankari ja antisankari ovat usein lähellä toisiaan. Sankari kerää sympatioita - tässä tapauksessa - elokuvan katsojilta ollessaan välillä tuulimyllyjä vastaan taisteleva väärinymmärretty nero tms. Ja ihanteellisin ihminenkin tekee virheitä, ja myöntää virheensä ja yrittää korjata tekemänsä vääryydet.

Oli miten oli: kerrottu myyttinen tarina on kiinnostava ja omassa lajissaan yhtä kuolematon kuin vaikkapa Bill Gatesin & Microsoftin tarina. En voi kuitenkaan välttää kummankaan tapauksen kohdalla ajatusta siitä, ettei yksittäisillä ihmisille tulisi tässä maailmassa antaa näin paljon taloudellista ja poliittista valtaa. He ovat kuitenkin vain pitkin innovaatioiden ketjun pienen pieniä lenkkejä. Miksi heidän tulisi saada mitata kuitenkin kaikki hyöty siitä, mitä ennen heitä on tehty?

     *     *     *

Ihan yksin ja ilman apua ei Zuckerberg maailmanmaineeseen kuitenkaan päässyt. Ennen muuta häntä elokuvan käsikirjoituksen mukaan auttoi Napsterin kehittäjä Sean Parker (Justin Timberlake), joka ensimmäisenä pystyi visioimaan Facebookin tulevaisuuden miljoonien käyttäjien verkkoyhteisönä, jolla tultaisiin tahkoamaan miljardiomaisuus.

Liikkeelle lähdettiin hyvin vaatimattomasti tosin Harvardin yliopiston opiskelijayhteisön sisältä.  Cameron ja Tyler Winklevoss todellakin keksivät idean Facebookista, mutta heillä ei ollut edellytyksiä kehittää ideaansa eteenpäin. Samanlainen idea oli ollut tosin myös Mark Zuckerbergilla mielessään, mutta vasta Wiklevossin veljesten yhteydenotto sai hänet tosissaan miettimään millainen Naamakirja voisi olla - ja hän alkoi kuumeisesti kehittää sitä oman ohjelmointiosaamisensa pohjalta.

Zuckerbergilla ja hänen ystävällään Eduardo Saverinilla (Andrew Garfield) oli myös paljon puhdasta onnea mukana. Facebookin kaltaiselle yhteisöpalvelulle sattui juuri tuolloin opiskelijapiireissä olemaan sosiaalinen tilaus, johon Zuckerberg rakensi toimivan ratkaisun. Saverinin rooli on kuvattu suhteellisen vähäiseksi itse palvelun perustamisen osalta, mutta hän oli se, joka halusi kaupallistaa palvelun ja tehdä siitä bisneksen. Ja hän oli myös se, joka rahoitti hanketta, tosin hyvin pienillä summilla, mutta ilman niitä Facebookista ei olisi ehkä tullut sitä mikä siitä tuli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti