maanantai 9. kesäkuuta 2014

Jansson: "Kuinkas sitten kävikään?" (1952)

"Kuinkas sitten kävikään?" (1952) on Tove Janssonin piirtämä ja kirjoittama muumiaiheinen kuvakirja. Se on 1. suomennettu muumikirja.

Kirja kertoo tarinan Muumipeikon aamuisesta maidonhakumatkasta, joka kääntyy kadonneen Pikku Myyn etsinnäksi. Kirjan tarina on kerrottu runomitassa, samalla tavalla kuin Tove Janssonin myöhemmissä muumikuvakirjoissa "Kuka lohduttaisi Nyytiä?" (1960) ja "Vaarallinen matka" (1977). Jokaisella aukeamalla on runonpätkä, joka vie juonta eteenpäin ja päättyy sanoihin 'vaan kuinkas sitten kävikään?'

Kirja on tunnettu poikkeuksellisesta rakenteestaan. Sen sivuissa on reikiä, joiden läpi jokaiselta aukeamalta näkee palan sekä edellistä että seuraavaa aukeamaa. Reiät on sovitettu osaksi kuvia, niin että ne ovat esimerkiksi ovi- ja ikkuna-aukkoja tai puiden välissä olevia rakoja. Ne kuljettavat juonta eteenpäin, niin että kirjan hahmot näkevät niiden läpi väläyksiä seuraavan aukeaman tapahtumista tai jopa konkreettisesti siirtyvät niiden kautta sivulta toiselle. Esimerkiksi eräällä aukeamalla Muumipeikko luulee näkevänsä horisontissa Muumitaloa, joka todellisuudessa on seuraavalla aukeamalla istuvan Mymmelin nuttura. Myös etu- ja takakansissa on reiät: etukannen reiästä näkyvät kirjan etulehdelle kuvatut Muumipeikko ja Mymmeli, takakannen reikä puolestaan on niin pieni, ettei kukaan kirjan hahmoista enää mahdu sen läpi. Tämä kirvoittaa sarkastisen kommentin Pikku Myyltä: ”Me jäätiin kirjaan, virkkoi Myy / niin käy, kun liiaks kehittyy!” (Wikipedia)

      *     *      *

Wikipedian kuvailu Tove Janssonin 1. suomenkielisestä muumikirjasta on varsin perusteellinen. Kirja on siis kuvakirja, jossa tekstiä on varsin vähän - ja se on kirjoitettu riimitettyyn runomuotoon. Ihka ensimmäiset muumikirjat ilmestyivät ruotsiksi vuonna 1945 ja 1946, ja ne olivat "Muumit ja suuri tuhotulva" sekä "Muumipeikko ja pyrstötähti", joista edellinen suomennettiin vasta vuonna 1991 ja jälkimmäinen vuonna 1955. Muumit olivatkin aluksi tunnetumpia Ruotsissa ja suomenruotsalaisten keskuudessa ennen kuin ne suomalaistettiin. Ja ensimmäiset muumikirjat käännettiin englanniksi vuosina 1951 ja 1952 eli jopa 40 vuotta aiemmin!

Tuula Karjalainen kirjoittaa "Tove Jansson" (2014) -kirjassaan, että muumien Suomen ja maailmanvalloitus alkoi nimenomaan tästä kuvakirjasta. Se sai sekä Suomessa että Ruotsissa lastenkirjapalkinnon ja sitä pidettiin rakenteensa ja muotonsa takia maailmankin mittakaavassa mullistavana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti