lauantai 7. kesäkuuta 2014

Karjalainen: "Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta" (2014)

Tove Jansson on Suomen tunnetuimpia taiteilijoita, ja hänen kirjojaan on käännetty tällä hetkellä jo yli 40 kielelle. Jansson oli monilahjakkuus – kuvataiteilija, kirjailija, kuvittaja, käsikirjoittaja, laulujen sanoittaja ja miltei mitä vain.

Tuula Karjalaisen kirjoittama uutuuselämäkerta asettaa Tove Janssonin pitkän, värikkään ja tuotteliaan elämän osaksi 1900-luvun historiaa ja osoittaa, miten Janssonin elämä ja taide nivoutuivat tiiviisti toisiinsa ja miten esimerkiksi Muumilaakso ja sen asukkaat syntyivät toisen maailmansodan aikoihin, jolloin kirjailijan itsensä oli paettava julmaa aikaa mielikuvitukseensa, jonnekin lempeämpään maailmaan.

Ihmisenä Tove Jansson vaikutti aikansa arvoihin ja asenteisiin, muutokseen – ei koskaan vallankumouksellisena lipunkantajana, vaan hiljaisena mutta tinkimättömänä omien valintojensa mukaan eläjänä, esimerkkinä. Hänen syntymästään tulee vuonna 2014 kuluneeksi sata vuotta, ja keväällä 2014 avautuu Ateneumissa Tuula Karjalaisen kuratoima Tove Janssonin juhlanäyttely. (Takakansi)

     *    *     *

Tämä on kirja joka selvästi täytyy lukea muutamaan kertaan ajatuksen kanssa - ja sen jälkeen kaikki se, mikä on jäänyt lukematta Janssonin tuotannosta. Ja sitä on paljon...

Päällimmäinen vaikutelma on, että niinkin tuottelias, lahjakas ja taitava taiteilija ja taiteen käsityöläinen kuin Tove Jansson ei hänkään saavuttanut kaikkea mitä olisi halunnut. Hän halusi olla ennen muuta arvostettu kuvataiteilija, ja hän teki jaksottain paljon työtä kehittymisensä eteen, mutta ei saanut väkisin puristettua itsestään sen parempaa kuin sai.

Kehittyminen, missä tahansa taidossa ja tietämisessä, vie oman aikansa - ja yhden ihmisen elämä on lyhyt aika paneutua kaikkeen mihin elämän aikana haluaa paneutua. Ja sitten kun on ikään kuin valmis johonkin, onkin aika siirtyä vainajien loputtoman pitkän tuhansien sukupolvien ketjun viimeiseksi lenkiksi.

    *     *     *

Tove oli kuin Duracell-pupu, ja teki koko ajan yleensä useitakin töitä samaan aikaan. Siitä hänen Ex Libriksensä motto "tee työtä ja rakasta". Tuula Karjalainen, joka on myös kuratoinut Tove Janssonin juhlanäyttelyn Ateneumissa, on tehnyt hyvää työtä kirjansa kanssa. Taiteilijasta piirtyy moniulotteinen, eikä ollenkaan ristiriidaton kuva.

Yhtä tärkeä kuin on kuvan piirtyminen taiteilijasta, ovat kuvat häntä lähellä olevista ihmisistä ja heidän vaikutuksestaan Janssonin elämään ja työhön. Muiden ihmisten merkitys ei ole ollut lainkaan vähäinen. Ja kaiken lisäksi Tovella oli koko ajan paljon ihmisiä ympärillään: tuttavia, ystäviä, perheen jäseniä ja elämänkumppaneita.

Esimerkiksi muumit eivät ehkä olisi syntyneet ja saaneet sellaista muotoa kuin saivat, jos hän ei olisi seurustellut elämänsä miehen Atos Virtasen kanssa. Ja myös ulkoiset olot, ainainen rahapula, vaikuttivat siihen, millaiseksi Tove Janssonin tuotanto ja sen kautta maine muotoutui. - Hän ei ollut suinkaan suunnattoman innostunut sarjakuvapiirtämisestä, mutta sai sen kautta niin paljon kansainvälistä mainetta ja ennen muuta varallisuutta, että saattoi keskittyä kaiken sen tekemiseen, mitä piti sarjakuvia tähdellisempänä.

    *     *     *

Karjalaisen kirjassa tuodaan esiin asioita ja puolia, joita ei aiemmin ole korostettu. Jansson ei ollut suinkaan niin epäpoliittinen - ja varsinkaan konservatiivinen - kuin millaisena häntä on muumiensa takia pidetty. Itseasiassa Muumilaakso on aggressiivisesta, väkivaltaisesta ja varsinkin sotaisasta toiminnasta vapaa vyöhyke universumissa. Siitäkin huolimatta, että monenlaiset katastrofit ja onnettomuudet koituvat myös laakson asukkaiden kohtaloksi.

Sodan aikana Tove Jansson oli harvoja avoimesti sodanvastaisia suomalaisia, senkin uhalla, että Saksa tai Neuvostoliitto olisivat miehittäneet Suomen. Vain harvat silloiset suomalaiset voivat sanoa olleensa johdonmukaisesti sotaa ja väkivaltaa vastaan. Esimerkiksi poliittisen vasemmiston tulisi - vielä tänä päivänäkin - katsoa peiliin ja todella miettiä, millaisen yhteiskunnan he tuleville sukupolville oikein haluavat.

Miehet joiden kanssa Jansson seurusteli pitkään eli Tapio Tapiovaara ja Atos Virtanen olivat vasemmistolaisia ja poliittisesti aktiivisia, Virtanen oli jopa kansanedustaja. Tove kuitenkin vierasti puoluepoliitiikkaa ja joukkojen voimalla tehtyä aivotonta politiikkaa, mikä viime vuosikymmeninä, ei mihinkään hyvään johtavassa, gallup-demokratiassa on viety huippuunsa.

Kolmas perheen ulkopuolisista Toven miehistä oli Sam Vanni, jolta hän mm. otti yksityistunteja, ja joka vaikutti häneen eniten kuvataiteilijana ja jota Tove suorastaan palvoi.

    *     *     *

Toven elämän tärkeimpiä ihmisiä olivat kuitenkin naiset, joista tärkein oli hänen äitinsä Signe (Ham) Hammarsten-Jansson ja toinen oli tietysti kaikkien tuntema Tuutikki, Tuulikki Pietilä. Myös Tiuhti ja Viuhti -parivaljokasta tuttu Viuhti alias Vivica Bandler oli Toven elämän naisia, jonka kanssa hänellä oli myös suhde. Ystävistä läheisin oli valokuvaaja Eva Konikoff.

Myös muut perheen jäsenet, isä Viktor ja nuoremmat veljet Per Olov ja Lars olivat taiteilijoita, jotka tekivät yhteistyötä sisarensa kanssa. Per Olov esimerkiksi piirsi muumeja ja toinen käänsi niitä englanniksi.

    *     *     *

Erilaiset taiteilijapiirit tulivat Tovelle tutuiksi, ja hän järjesti aika ajoin ahkerasti näyttelyitä, ja hän sai nuorena taiteilijana paljon apurahoja niin työskentelyä kuin matkoja varten.

Tove ei ollut erityisen sovinnaisesti käyttäytyvä, ja hän joutui elämänsä aikana monenlaisten pahansuopien juorujen ja huhujen kohteeksi. Monet olivat kateellisia mm. Janssonin taloudelliselle menestykselle sarjakuvapiirtäjänä, mikä vaikutti paradoksaalisesti hänen mahdollisuuksinsa saada taiteilija-apurahoja, vaikka hän tosiasiassa eli usein köyhyydessä.

Ennen muuta Toven seksisuhteet puhuttivat. Hän mm. eli avoliitossa Atos Virtasen kanssa, mikä oli 1940-luvulla aivan tavatonta. Puhumattakaan suhteista naisiin, ennen muuta Vivica Bandleriin ja myöhemmin Tuulikki Pietilään.

Kaiken muun lisäksi hän liikkui mm. miesystäviensä kanssa epäilyttävissä vasemmistolaisissa piireissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti