keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Marttinen: "Viivi ja pitkä kuuma kesä" (2014)


Viivillä on edessään pitkä kuuma kesä, josta tuleekin erityisen hikinen. Loma alkaa Lindan ja Pinjan kanssa Tallinnan-laivalla ja jatkuu yllättäen kesätöissä grillikioskilla. Tuomas ja Viivi eivät enää ole yhdessä, mutta sydämentykytystä tytöille aiheuttaa laivalla tavattu amerikkalaispoika, nallekarhumainen Joel. Kun poika vielä ilmaantuu Ruusuvuoreen suomalaisten isovanhempiensa luo, varsinkin Linda on aivan myyty. Mutta kohdistuvatko Joelin tunteet kuitenkin Viiviin? Myöhemmin kesällä Viivi pääsee paikallistelevisioon kilpailemaan Nuori kokki -arvonimestä. Tunnelma sen kuin kuumenee kilpailun tuoksinassa. Onko Viivin unelmakakku tuomariston mieleen? (Takakansi)

     *     *     *

Tittamari Marttisen Viiivi Pusu -sarjan uusimmassa kirjassa "Viivi ja pitkä kuuma kesä" (2014) teineille on tullut taas yksi vuosi ikää lisää ja he ovat 14-15-vuotiaita. Kirjan nimi lupaa paljon, mutta sisältö jää kauaksi Popedan 'Pitkästä kuumasta kesästä'. Totta, kesä on kuuma, mutta mitään muuta kovin kuumaa ei kesässä sitten olekaan. Ei ainakaan kuumia ja kiihkeitä tunteita vaan Marttisen kahden viimeisen kirjasarjan kirjan tunneskaala on jostain syystä aina vain latistuneempi. Ikään kuin nuoret eivät puritaanisuuttaan uskaltaisi elää elämäänsä vaan kulkevat kesän läpi mopon jarru pohjassa, vaikka kuljettaja antaa kaasua välillä reippaastikin.

Melkein puolet kirjasta on Nuori kokki -TV-ohjelman tekemistä, johon Viivi osallistuu - ja sijoittuu hyvin kilpailullisessa skabassa toiseksi. Tulee sellainen tunne, että Marttinen yrittää ruoan laittamisen kautta viestittää lukijoilleen jotain elämää suurempaa. Kuten "opetelkaa ensin tärkeitä elämän perustaitoja kuten ruoanlaittamista, sen jälkeen voitte elää elämäänne niin kuin lystäätte".

     *     *     *

Kesä ja kirja alkaa matkalla Tallinnaan laivalla, jossa Viivin kummitäti on töissä. Kun kaksi muuta tyttöä Linda ja Pinja lähtevät shoppailemaan mm. vanhaan kaupunkiin ja nauttimaan lomailusta, Viivi haluaa jäädä laivalle tekemään ruokaa tätinsä kanssa. Laivalla he ovat jo tulomatkalla tutustuneet Teksasissa asuvaan Joeliin, jonka isovanhemmat yllättäen asuvat samalla paikkakunnalla kuin tytöt eli kuvitteellisessa Ruusuvuoren kaupungissa. Myös Joel on jäänyt isoäitinsä kanssa laivaan päiväksi, mikä mahdollistaa sen, että Viivin ja Joelin on mahdollista työn lomassa keskustella toistensa kanssa.

Viivin seurustelutilanne, jos sellaisesta voi puhua, kuvataan mutkikkaaksi, sillä Viivi ja Tuomas eivät ole viikkoihin tai peräti kuukausiin olleet juuri missään yhteydessä. Ja sitten eteen pöllähtää tumma, komea Joel, josta Viivi on jonkin verran kiinnostunut - ja myöhemmin karaoke-illassa kotona Joel kesken kaiken suutelee Viiviä. Ja siinä sitten se kuuma kesä.

Kirjassa kerrotaan miten tytöt Pinja, Linda ja Viivi sekä kaksi poikaa - tyttöjen pitkäaikainen koulukaveri - Unto ja uusi tuttavuus Joen viettävät kesäänsä Ruusuvuoressa, mutta myös Lindan vanhempien mökillä. He käyvät kesällä Kuhmossakin, jonne Pinja on lähtenyt aiemmin oman mummonsa luokse ja samalla kesätöihin seurakunnalle. Kuhmossa Pinja on uusien kainuulaisten ystäviensä kanssa tehnyt kesäteatteriesityksen vampyyreistä - ja Viivin suosikkibändi sattuu sekin esiintymään paikkakunnalla.

     *     *     *

Jos kirjan otsikon ottaa hieman ironisena, sen voisi kuvitella viittaavan 14-15-vuotiaan nuoren naisen hieman sumuiseen ja hämärään mieleen. Hän ei oikein tiedä missä mennään ja kusta tullaan. Elämää ohjaavat monenlaiset sattumat ja arki ei-vielä-niin-kovin-itsenäisenä aikuistuvana nuorena. Koulu - ja siellä menestyminen - säätelee ja ohjaa elämää enemmän kuin mikään muu. Elämä on jossain hamassa tulevaisuudessa...

"Viivi ja pitkä kuuma kesä" -kirjaan olisivat sopineet esimerkiksi Viivin mielen kuumista liikkeistä kertovat monologit, jotka olisivat värittäneet kirjan sinänsä aika mekaanista ja tasapaksua tapahtumien kuvaamista. Tätä kirjaa ei tällaisenaan voi oikeastaan suositella muille kuin ruoanlaitosta intohimoisesti kiinnostuneille nuorille miehille ja naisille. Ja ehkä juuri heille tämä kirja on suunnattukin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti