maanantai 30. kesäkuuta 2014

O’Donnell: "Mehiläisten kuolema" (2013)

Lisa O’Donnellin esikoisromaani  "Mehiläisten kuolema" (2013) on kiehtova, hiukan makaaberi tarina kahdesta glasgowlaisesta sisaruksesta, Marniesta ja Nellystä, jotka löytävät vanhempansa kuolleina kotoa ja päättävät salata asian välttyäkseen huostaanotolta. Tilannetta ei pelkästään helpota se, että heidän tuekseen asettuva naapuri sattuu olemaan tuomittu rikollinen.

Sisaruus, ystävyys ja lojaalius joutuvat koetukselle, kun tytöillä on salattavanaan pala palalta paljastuva totuus. Vaikka mikään ei loppujen lopuksi mene niin kuin onnellisessa sadussa, tarinassa on toivon pilkahdus. (Takakansi)

     *     *    *

Koukuttava kirja, joka ei ole tarkoitettu lapsille. Kaksi nuorta naista 12-vuotias Nelly ja kohta 16-vuotias Marnie, joutuvat tukalaan tilanteeseen, kun he eräänä päivänä löytävät vanhempansa kuolleina. Mistään ihan tavallisesta perheestä ei ole kyse, sillä Gene on juoppo ja huumeiden myyjä ja äiti Izzy nisti, eivätkä vanhemmat voisi vähempää piitata lapsistaan. Heillä ei ole usein rahaa edes ruokaan.

Tytöt ovat hyvin lahjakkaita 10-oppilaita koulussa, mutta siitä ei ole heille paljon iloa. Jopa opettajat sanovat Marnielle, että hyvät numerot menevät hukkaan sellaisella rentulla kuin tämä on. Toisaalta se ei kuulu  opettajille, millaista elämää koulun ulkopuolella vietetään. Kunhan hoitaa vain asiansa kunnolla, eikö niin? Nelly on toisenlainen kuin sisarensa. Hän ei juo viinaa ja tupakoi eikä hän ole kiinnostunut pojista ja seksistä.

Vaikka Marnie on mitä on, hän on kuitenkin vastuuntuntoinen ja pitää huolta nuoremmasta sisarestaan. Hän käy jopa töissä, myy jäätelöä Mickin jäätelöautossa, jolle jäätelönmyynti tosin on sivubisnes. Rahansa Mick saa huumeiden myynnistä, mihin Marnie ei halua sekaantua millään tavalla.

     *     *    *

Tytöt eivät tiedä, mitä kotona on tapahtunut, mutta he arvioivat tilanteen nopeasti sellaiseksi, etteivät he voi tehdä muuta kuin haudata ruumiit puutarhaan. Muussa tapauksessa heidät erotettaisiin toisistaan - ja varsinkin Nellyn tilanne olisi hankala, sillä alaikäisenä hänet sijoitettaisiin lastenkotiin, mitä Nelly ja Marnie eivät halua.

Suunnitelma onnistuu hyvin. Ruumiit saadaan haudattua ja huoneisto desinfioitua, sillä ruumiiden hajusta he eivät ole päästä eroon. Naapurin Lennie ihmettelee, mitä tytöt kaksistaan oikein puuhaavat, mutta hän ei onnistu näkemään ruumiita ja niiden hautaamista.

Ensimmäiset päivät ja viikot kuluvat jotenkin. Nelly on poissa tolaltaan, mutta he käyvät koulua niin kuin ennenkin. Sitten rahat loppuvat, eikä Mick jolle Marnie on tehnyt töitä, maksa enää edes velkojaan. Hänen isänsä Gene, kun on velkaa miehelle. Ja velka täytyisi maksaa ensin pois.

Onnekseen Marnie saa osapäivätyötä toiselta mieheltä Vladolta, joka hänkin pyörii huumebisneksissä. Marnien tehtävä on vain kerran viikossa siivota miehen talo perusteellisesti, mistä hän saa kunnon korvauksen.

     *     *    *

Vähitellen nuoret naiset tutustuvat naapurin yksinäiseen yli 70-vuotiaaseen mieheen, joka on jokin aika sitten vapautunut vankilasta. Häntä on syytetty alaikäiseen, nuoreen poikaan sekaantumisesta, mitä tytöt eivät ainakaan aluksi tiedä.

Lennie käytännöllisesti katsoen adoptoi tytöt, ja vähitellen pitää heistä yhä enemmän huolta. Hän tekee heille säännöllisesti ruokaa, katsoo että he tekevät läksynsä, menevät nukkumaan ja kouluun jne.  Nellystä, Marniesta ja Lenniestä tulee vähitellen perhe, ja tytöillä on ensimmäistä kertaa elämässään ihminen, joka huolehtii heistä ja rakastaa heitä. Olosuhteisiin nähden paremmin ei voisi olla.

Ongelmaksi tulee tietysti vähitellen se, missä vanhemmat Gene ja Izzy ovat. Tyttöjen patenttivastaus on se, että he ovat Turkissa lomailemassa, mutta lopulta valhe tietysti paljastuu. Mick löytää kuukausien päästä vanhempien katoamiseta, penkoessaan salaa Genen tavaroita, miehen passin.

Sitä ennen on kuitenkin ehtinyt tapahtuma paljon muuta tyttöjen elämässä.

     *     *    *

Eräänä päivänä Nelly ja Marnie huomaavat, että heidän kotiinsa on saapunut vieras mies Robert T. Macdonald, joka esittäytyy heidän isoisäkseen - ja heidän isoisänsä hän onkin eli äidinisä.

Robert on tullut tapaamaan tytärtään, mitä hän ei tietysti löydä ja samalla tavalla kuin Lennie hänkin huolestuu tytöistä ja alkaa auttaa heitä, mistä avusta tytöt eivät ole erityisen ihastuneita.

Jonkin aikaa on käynnissä suorastaan huvittava draama, jossa kaksi 70-vuotiasta ukkoa tappelee tyttöjen suosiosta. Nelly ja Marnie ovat puolensa valinneet, mutta Robert ei pidä Lennieä aluksi tytöille sopivana seurana. Hän on saanut tietää ainakin sen, että mies on homo ja myy jopa seksiä.

Vähitellen tilanne tasoittuu, eikä Robert ole useinkaan paikalla vaan kotonaan naapurikaupungissa. Hän alkaa kuitenkin käydä tihenevään tahtiin Nellyn ja Marnien luona, ja lopulta alkaa holhota heidän elämäänsä yhä enemmän, mikä on nuorista naisista sietämätöntä.

     *     *    *

Kirjan käänne tapahtuu, kun Marnie täyttää 16-vuotta ja hän saa vihdoin päättää itse elämästään. Lain mukaan hänen on mahdollista huolehtia myös alaikäisestä sisarestaan mikäli siihen pystyy, mutta tytöt päätyvät ihan omaan ratkaisuun.

Sitä ennen heidän elämänsä sillä hetkellä tärkein ihminen Lennie on kuitenkin ehtinyt kuolla. Hänellä todettiin aivokasvain, ja vain muutaman viikon päästä kasvaimen toteamisesta myös Lennie on kuollut. Ennen kuolemaansa mies ehti tehdä heille vielä yhden hyvän teon.

Kun vanhempien ruumiit lopulta löytyivät puutarhasta, hän otti omalle kontolleen tapahtuman. Hän jopa sanoi tappaneensa vanhemmat, jotta tytöt eivät olisi joutuneet ruumiiden takia vaikeuksiin. Näin vastuu tytöistä jäi enää vain isoisän kontolle.

Kaksi seikkaa tekivät Nellyn ja Marnien pakosuunnitelman mahdolliseksi, sen lisäksi että Marnie täytti 16-vuotta. Lennie oli ennen kuolemaansa antanut Marnielle mökkinsä avaimen, minne he saattoivat muuttaa asumaan ilman että oli vaaraa, että Robert ainakaan kovin helposti löytäisi heitä.

Lisäksi Marnie oli vahingossa löytänyt kassillisen huumerahoja, joita hänen isänsä Gene oli piilotellut talossa. Rahat eivät kuuluneet miehelle, mutta kukaan ei tiennyt minne ne olivat joutuneet.

     *     *    *

Vaikeuksien kautta Nelly ja Marnie vihdoin pääsevät lähtemään vähäisine kantamuksineen. Perillä he huomaavat, että Lennien mökki ei olekaan tyhjillään vaan siellä asuu heidän vanha tuttunsa Vlado. Mies on jättänyt huumebisnekset. Ja itseasiassa syntyy vaikutelma, että kuvio oli kenties suunniteltu, vaikka sitä ei suoraan sanotakaan.

Luultavasti Lennie, Marnie ja Vlado olivat kehitellet suunnitelman siitä, millä tavoin niin Vlado kuin tytöt pääsevät vaihtamaan maisemia. Ja rahat taisivat jopa ainakin osittain olla Vladon hankkimia. Mies oli laiton maahanmuuttaja, opettaja, jolta oli viety mahdollisuus hankkia toimeentulo maassa, minkä kautta hän oli aikoinaan ajautunut laittomiin puuhiin.

Kaiken lisäksi Vlado ja Marnie olivat ehkä hieman rakastuneita toisiinsa. Heistä kolmesta kenties muodostui uudenlainen kiinnostava uusperhe. Joka tapauksessa elämä meni eteenpäin, johonkin uuteen suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti