lauantai 7. kesäkuuta 2014

Pollack: "Korppikotkan kolme päivää" (1975)

Kaunokirjoja työkseen lukeva CIA:n taustatutkija löytää eräänä sateisena päivänä lounasta hakiessaan kaikki 6 työkaveriaan surmattuna. Hänellä on vain yksi vaihtoehto: olla ovelampi kuin ne, jotka ovat CIA:n sisällä vastuussa heidän murhastaan. Mutta kehen tällaisessa tilanteessa voi luottaa? (IMDb)

Salaliittoteoriat kertovat aina jotain ajastaan, ja niitä syntyi tukuttain Kylmän sodan aikana, mistä aiheesta tehtyjä muita elokuvia Sidney Pollackin trilleri "Korppikotkan kolme päivää" (1975) ennakoi.

     *     *     *

Välittömästi elokuva ennakoi seuraavaa Robert Redfordin elokuvaa "Presidentin miehet" (1976), jonka Alan J. Pakula ohjasi ja Redford tähditti heti seuraavana vuonna. Ajatukset Watergate -skandaalista ja muista vastaavista CIA:n sisällä tapahtuneista väärinkäytöksistä ja rikoksista roikkuivat ilmassa ja ajassa.

Samaan sarjaan 70-luvulla tehtyjen elokuvien kanssa kuuluu myös Rod Holcombin "Pentagonin paperit" (2003), joka niin ikään paljastaa CIA:n toimiin liittyviä epäselvyyksiä Vietnamin sodan ajalta samalta 1970-luvulta.

     *     *     *

Elokuvan alkaa sokeeraavasti, kun tavalliselta näyttävän kirjallisen työpaikan (kirjaston?) työntekijät yllättäen lahdataan viimeiseen mieheen ja naisen. Ulko-oven vieressä on kyltti 'American Literary History Society'.

Kun ainoa eloonjäänyt tutkija Joseph Turner (Robert Redford) saapuu kadulta sisälle, hän ei ole uskoa silmiään. Hänen on kuitenkin nopeasti pääteltävä mistä on kysymys - ja hän tekee niin hyvän tilannearvion kuin tilanteessa on mahdollista tehdä.

Mies lähtee nopeasti uudelleen talosta, ja menee läheiseen puhelinkoppiin. Hän ei soita poliisia tai ambulanssia paikalle vaan esimiehelleen Washingtoniin ja puhuu itsestään koodinimellä Korppikotka. Tässä vaiheessa, puhelun aikana, katsoja tajuaa, että isku on tehty CIA:n peitejärjestöön.

     *     *     *

Turnerin pomo sanoo antavansa asian apulaisjohtaja J. Higginsin (Cliff Robertson) hoidettavaksi. Paikalla käykin miehiä tarkistamassa tilanteen. Turner ohjeen mukaan pysyttelee näkymättömissä, ja parin tunnin jälkeen hän menee ilmoitettuun kohtaamispaikkaan syrjäiselle kadulle.

Hänen ystävänsä Sam Barber (Walter McGinn) ja joku toinen mies ovat paikalla. Kun Turner lähestyy miehiä, toinen yllättäen katoaa, mikä herättää miehen epäilyt. Hän huutaa jo kauempaa Samille, eikö teitä ollut kaksi. Samassa kulman takaa tulee esiin mies, joka yrittää ampua Josephin, mutta ampuu ohi. Kun Sam katsoo miestä, hän saa kollegaltaan kuulan kalloonsa.

Turner häipyy paikalta, ja hän kehittää jo mielessään teoriaa siitä, miten CIA:n sisällä on jonkinlainen .. toinen CIA tai sitten kyse on ulkopuolisesta soluttautujasta.

     *     *     *

Joseph yrittää käydä kotona, mutta siitä ei tule mitään. Seuraavaksi hänen mieleensä tulee Samin vaimo Mae. Hän menee naisen luokse ja kehottaa tätä menemään heti toiseen asuntoon turvaan. 

Käytävässä ja hississä Turner törmää ensimmäisen kerran palkkamurhaajaan  G. Joubertiin (Max Von Sydow), joka on palkattu tappamaan hänet. Oveluudella hän onnistuu välttämään miehen aseen astuessaan ovesta ulos.

Kadulla hän näkee ainoaksi vaihtoehdoksi lyöttäytyä yksiin tuntemattoman naisen Kathy Halen  (Faye Dunaway) matkaan. Aseella uhaten hän pakottaa naisen autoonsa, ja tulee itse viereen. Asunnossa Kathy ja Joseph tutustuvat toisiinsa, mutta eivät saa ymmärrettävistä syistä luottamuksellist suhdetta aikaan. 

Joseph sitoo naisen, ja lähtee selvittämään tilannetta. Hän soittaa puhelinkeskuksesta, josta puhelua ei voi jäljittää, uudelleen esimiehelleen ja kertoo tilanteen. Tässä vaiheessa hän - ja esimies - tajuavat, että Josephin vastustajat ovat CIA:n sisältä. Ja Higgins on luultavasti kaiken takana...

     *     *     *

Vähitellen paljastuu, että iskuntekijöiden kohteena on ensisijaisesti ollutkin Joseph Turner, ja hän mielessään kelaa nopeasti viime aikaisia tapahtumia. Hän on tehnyt raportin, joka on toimitettu myös Lähi-idän osaston päällikölle Leonard Atwoodille (Addison Powell).

Raportissaan Turner on esittänyt teorian, että CIA on kiinnostunut Lähi-idän öljystä (Irak, Kuwait!) ja siksi suunnittelee sotaa tms. Persianlahdelle tai jonnekin lähialueelle taatakseen USA:n taloudelliset edut alueella.

Palattuaan reissultaan Kathyn asuntoon hän kehittelee illan aikana suunnitelman, miten edetä asian suhteen, mutta suunnitelmaan hän tarvitsee apulaista - ja sopivaksi apuriksi osoittautuu yllättäen Kathy. Kaiken lisäksi parilla on epäuskottavuutta hipova eroottinen ilta ja yö, ja aamuksi heistä on viilautunut toimiva parivaljakko.

     *     *     *

Todellisuus lyö kasvoihin heti aamulla kaksikon herättyä. Ovikello soi ja oven takana on postimies, joka on edellispäivän murhaajan apulainen. Lyhyen kamppailun jälkeen, ja Kathyn avustuksella, kaksikko selviää tilanteesta - ja lähtee toteuttamaan Josephin suunnitelmaa.

He onnistunut Washington D.C.:ssa ujuttamaan Kathyn vierailijaksi, joka käy vain katsomassa miltä J. Higgins näyttää. Tämän jälkeen Kathy ja Joseph vain odottavat, milloin mies tulee ulos rakennuksesta - ja he sieppaavat hänet.

Joseph vie hänet sivummalle kaupungissa, ja hieman kovistelee. Tapaus avautuu vähitellen Josephille ja hänen mielessään kehittelemänsä teoria saa vahvistusta. Atwood liittyy tapaukseen ja on jotenkin sen takana. Seuraavana Josephin kohteena onkin Atwood - ja hän onnistuu pääsemään huomaamatta miehen asuntoon.

Elokuva huipentuu siihen, että Atwoodin työhuoneeseen Josephin ja Atwoodin lisäksi saapuu palkkamurhaaja, joka yllättäen ampuu Atwoodin. - J. Higgins on kääntänyt takkinsa, ja takaa-ajetusta on tullutkin tietämättään takaa-ajaja.

     *     *     *

Palkkamurhaaja selvittää tilanteen Josephille, joka ei ole uskoa korviaan. Lopuksi ennen kuin miehet eroavat tappaja varoittaa Josephia esimiehistään. Hän ei olisi turvassa missään tietoineen ja kokemuksineen. 

Joseph järjestääkin tapaamisen J. Higginsin kanssa, tietäen että hänet yritettäisiin ehkä tässä yhteydessä tappaa. Kun CIA:n johtaja saapuu paikalle, Turner osoittaa häntä aseella - ja kehottaa tätä lähettämään heitä vaivihkaa seuranneen auton pois. Mies tekee työtä käskettyä. 

Keskustelu päättyy siihen, että Joseph ilmoittaa toimittaneensa raporttinsa New York Timesiin. J. Higgins on kauhuissaa ja kysyy tietääkö Turner, miten paljon haittaa hän teollaan aiheuttaa. Joseph sanoo tietävänsä ja toivoo, että kaikki CIA:n tekemiset paljastuvat. Lopuksi Higgins kysyy Turneriltä, miten hän voi olla niin varma, että lehti myös julkaisee saamansa tiedot.  Joseph sanoo lyhyesti, että hän on varma asiasta - ja katoaa väkijoukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti