sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

RUNO ON VAPAA. Osa 196: "Tomaattimehua & vodkaa = Bloody Mary = Svarta Madam"

bloody mary

Eräs urbaanilegenda, joka ajoittuu lapsuuteesi.

Ja sehän meni jotenkin tähän tapaan:

Jos menet kylpyhuoneeseen ja sammutat valot ja lausut  ääneen 3 kertaa "Bloody Mary" peilin edessä, Mary tulee näkyviin sen näköisenä, kun hän näytti sen jälkeen, kun jätit hänet baariin, minkä jälkeen hän joutui hirveään kolariin (= mistä 'Bloody Mary' -juoman nimi) ja NYT hän aikoo TAPPAA SINUT!

Esimerkki. "Bloody Mary... Bloody Mary... Hei, kaverit! En halua tehdä tätä enää!" (= avatkaa ovi)

bloody mary

1. Vodka & tomaattimehu

Klassinen cocktail, joka on valmistettu vodkasta, tomaattimehusta, suolasta, pippurista, selleristä ja muista mausteista. Parasta juomaa saa - kuningatr Maria Verisen - kotikaupungista Lontoosta, missä vodkaa ei säästellä.

Esimerkki. "Hieman liian mausteista, Mr Pen. Mä olen nyhverö, myönnän. Mutta saisinko hieman lisää jäitä, kiitos!"

2. Nimi jonka joku on antanut hullulle isoäidilleen. Hän ei välitä nimityksestä...

Esimerkki. "Haluaisitko kupin teetä, Bloody Mary?"

bloody mary

Vodka & tomaattimehu

Cocktail joka on valmistettu vodkasta, tomaattiehusta, mmuista mausteista ja sellerinvarresta. Voidaan käyttää myös krapularyyppynä. Yksi resepti on tällainen:

1.5 osaa vodkaa
2 osaa tomaattimehu
2 ripausta Worcester-kastiketta
1 töräys Tabascoa
hippusellinen piparjuurta
vähän suolaa ja pippuri

Täytä lasi jäillä. Kaada vodka, Worcester-kastike, Tabasco ja tomaattimehu lasiin  - ja sekoita sellerinvarrella. Heitä piparjuuri perään, sitten pippuri ja suola. Sekoita taas - ja jätä selleri koristeeksi.

Esimerkki: (Kaveri:) "Baarimikko! Toinen Bloody Mary!" (Baarimikko:) Hitto, Donnie. Sä oot juonu jo 4 drinksua. Menisit kotiis!"

(Urban Dictionary)

     *      *      *

Bloody Mary (urban legend)

Legenda: Kun lausuu 13 kertaa peilin edessä, kynttilän valossa Bloody Maryn nimen, kostonhimoinen nainen saattaa ilmestyä näkyviin.

Legendasta on monia eri variaatioita esimerkiksi Ruotsisa Bloody Mary on saanut nimekseen Svarte Madame.

Alkuperä: Folkloristi Janet Langlois kirjoitti v. 1978 ensimmäisen kerran tästä legendasta esseessään, jolloin legenda oli levinnyt jo hyvin laajalle USA:ssa.

Rituaalia harrastivat erityisesti tytöt keskenään. He menivät kylpyhuoneen peilin eteen kynttilä kädessään ja kutsuivat Maryä (Worth). Tällainen oli tavallista ainakin 1970-luvulla.

Kun Mary oli ensin manattu esiin, hänet täytyi loihtia myös pois ja se tehtiin sanomalla: "En usko sinuun, Mary Worth!"

Mikä tarinan mukaan Mary sitten oli? Häntä pidettiin satoja vuosia sitten eläneenä noitana. Toisissa tarinoissa hänet yhdistettiin edesmenneeseen Englannin kuningatar Maria I:een, jota kutsuttiin Bloody Maryksi (Maria Verinen).

(Ainakaan tämän kirjoituksen mukaan yhteyttä Mary Worthin ja Maria I:n välille ei ole pystytty osoittamaan. Maryä on kutsuttu myös muille nimillä.)

Mistä tällaiset lasten ja teinien tarinat sitten juontavat? Yhden tulkinnan mukaan 9-12-vuotiaat lapset ovat sellaisessa kehityspsykologisessa vaiheessa, että he saavat nautintoa tällaisista pelottelutarinoista ja -rituaaleista. Siitäkin huolimatta että uhkana uskomuksen mukaan on jopa henkensä menettäminen.

Erään tulkinnan mukaan legenda juontaa vanhasta lähteeseen- tai kaivoonkatsomis-rituaalista, jolloin nuoret naimattomat neidot halusivat nähdä tulevan sulhasensa.

(Snopes.com)

       *      *     *

"I Believe in Mary Worth" (urban legend)

Jan Harold Brunvand viittaa kirjassaan Alan Dundesin artikkeliin 'Bloody Mary in the mirror: A ritual reflection of pre-pubescent anxiety' (1998), jossa legenda yhdistetään mm. historialliseen henkilöön kuningatar Maria I:een.

Legendaa ei ole aukottomasti pystytty jäljittämään mihinkään tiettyyn / tiettyihin lähteisiin.

Brunvand korostaa sitä, miten lähinnä nuorten tyttöjen harjoittamaa rituaalia on vaikea ymmärtää. Monet naiset muistelevat omaa rituaaliaan nostalgisesti, mutta eivät osaa loppujen lopuksi kertoa siitä sen syvällisempää. - Se on ikään kuin eräänlainen naiseksi-tulemis-riitti, mihin myös Dundes viittaa.

Maryn kohtaaminen on joissain tarinan versioissa väkivaltainen kohtaaminen, jolloin Mary tulee ulos peilistä, ja käy nuorten naisten kimppuun ja saattaa esimerkiksi raapia heidän kasvojaan - ja yrittää (oikeasti) tappaa heidät.

Rituaalin väkivaltaisuus tekee siitä absurdin: miksi joku haluaa, että joku käy hänen kimppuunsa ja pahoinpitelee häntä?

Naisiksi muuttumassa olevat teinit tai nuoret naiset eivät pysty (kystyttäessä) kertomaan mitään kovin tarkkaa tarinaa, millaiseksi he Maryn kuvittelevat, kuka Mary ehkä on - ja mikä on ollut hänen kohtalonsa. He ovat siis vain ikään kuin uponneet omaan pelkoonsa tai kauhun tunteeseensa ja yrittävät saada sen hallintaan.

("Encyclopedia of urban legends", 2002)

     *     *     *

"Övernaturligt i focus" (2009) -blogissa yksi keskustelija kertoo tutkineensa Svarta Madam -tarinan taustaa Ruotsissa.

Kyse on ilmeisesti kansantarinasta, joka liittyy 1760-luvulla syntyneeseen köyhään tyttöön / naiseen Klara Drifvenbladhiin, joka piikoi isossa kartanossa ja onnistui elämään itsellistä elämää.

Klara harrasti astrologiaa ja ennusti Tarot-korteista - ja oli suosittu, mikä aiheutti kateutta toisissa nuorissa naisissa, ja hän joutui vaihtamaan työpaikkaa. Toinen Trångsundin kartano oli sitten se paikka, jossa syntyi legenda Svarta Madamista.

Klara oli nuori ja nainen, jolla olivat pitkät, tummat hiukset ja hän miellytti herrasväkeä, niin miehiä kuin naisia, mutta herätti uudessakin paikassa muissa palkollisissa kateutta.

Piika, joka oli mustasukkainen Klaralle miehestä, jolle tämä oli ilmeisesti tullut raskaaksi, alkoi levittää Klarasta huhuja noitana ja kutsui häntä Svarta Madamiksi.

Erään kerran toiset naiset tekivät Klaralle karkean pilan, ja kertoivat miehen, jonka kanssa hän oli ilmeisesti saamassa lapsen, haluavan tavata hänet. Sen sijaan että mies olisi tullut paikalle, naiset kävivät Klaraan käsiksi, hänet sidottiin ja hakattiin hengiltä.

Hieman ennen kuolemaa, myöhemmin väitettiin, Klaran sielun / hengen uskottiin siirtyneen veren mukana peiliin, jonka eteen hänet oli retuutettu. Naiset säikähtivät sitä, mitä oli tapahtunut - ja sitoivat ruumiin jalkoihin ankkurin ja upottivat hänet järveen.

Vieläkin kun Trångsundin kartanossa menee peilin eteen ja kutsuu Svarte Madamia, Klara saapuu ja näyttäytyy, kun koskettaa kolme kertaa veteen kostutetulla sormella peiliin.

Klara näyttää peilissä siltä, kun hän näytti ennen kuolemansa - ja hän haluaa vain kertoa tarinansa siitä kiinnostuneelle.

(TrevorS)

     *     *     *

uskon mariaan
uskon mariaan
uskon mariaan

uskon mariaan
uskon mariaan
uskon mariaan

uskon mariaan
uskon mariaan
uskon mariaan

uskon mariaan
uskon mariaan
uskon mariaan

uskon mariaan

Linkki:

Serapis Svarte Madame. YouTube
Vem är svarta madam? Övernaturligt i focus. -blogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti