sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

RUNO ON VAPAA. Osa 201: "Feeniks"

Feeniks

1. Feeniks on myyttinen lintu, jolla on värikäs höyhenpeita ja pyrstö kultaa ja purppuraa. Se elinkaari on 500:sta 1 500 vuoteen, ja elämänsä lopulla se rakentaa itselleen pesän oksista. Lopuksi se sytyttää pesän ja itsensä palamaan - ja palaa tuhkaksi. Tuhkasta nousee uusi, nuori Feeniks tai sen muna, ja näin lintu syntyy uudelleen. Uusi Feeniks elää taas niin kauan kuin elää.

Sanotaan, että linnun huuto on yhtä kaunis kuin kaunis laulu. Feeniks tunnetaan eri puolilla maailmaa (Kreikka, Persia, Kiina, Japani, Venäjä). Myyttinen lintu esiintyy myös eri puolilla Raamattua (Psalmit, Jobin kirja).

2. Upea nuori nainen jolla on kiinnostava luonne. Hän on hieman ujo, ja hän on samaan aikaan sekä hieman paheellinen että aika kuuli. Hän on hyvin taiteellinen ja hauskaa seuraa.

Feeniks on outo tapaus.

(Urban Dictionary)

     *      *     * 

Feenikslintu

Feeniks on muinaisen Egyptin mytologiassa myyttinen ja pyhä tulilintu.

Linnun sanottiin elävän kerrallaan 500 ... 1 500 vuotta, ja olevan häikäisevän kaunis punakultaisissa höyhenissään. Tarinan mukaan aikansa tullessa täyteen feeniks rakentaa itselleen kanelipuun oksista pesän ja sytyttää sen, jolloin pesä ja lintu itse palavat roihuten tuhkaksi. Tuhkasta nousee uusi nuori feenikslintu, joka kokoaa edeltäjänsä tuhkat mirhaiseksi munaksi ja vie sen Heliopolikseen, Auringon kaupunkiin.

Sanotaan myös, että feenikslintu tulee aina kun apua kipeimmin tarvitsee ja feeniksin kyyneleet parantavat jopa kuolemasta.

(Wikipedia)

     *      *     *

Jobin kirja (29:18-20)

Minä ajattelin: "Olen kuin tarun lintu. Vaikka se tuhoutuu pesänsä kanssa, sen päivät vain lisääntyvät.

Minun juureni ovat vedelle avoimet, yön kaste viipyy minun oksillani.

Minun kunniani säilyy alati kirkkaana, jousi ei kädestäni herpoa, nuoli seuraa toista taukoamatta."

(Vanha testamentti)

     *     *     *

Tunnistus kasvojen perusteella?

Yliopistossa oli biologian loppukoe, jossa oli läsnä suuri määrä opiskelijoita. Yhtenä tehtävänä oli tunnistaa lintuja - jalkojen perusteella. Opiskelijat olivat raivoissaan tehtävästä, sillä tehtävä oli mahdoton. Silti kaikki paitsi yksi nuori nainen tekivät tehtävän kuuliaisesti.

Nainen kävelee kesken kokeen luentosalin eteen, läiskäisee koepaperin professorin nenän eteen pöydälle ja kysyy: "Tämä on typerin koe, jossa olen koskaan ollut!" Professori katsoo naista ja tämän tyhjää koepaperia ja kysyy: "Mikä on teidän nimenne?" Opiskelija ojentaa jalkansa, paljastaa pohkeensa ja kysyy: "Sanokaa te se, proffa!" ja marssii ulos.

Tällaiset legendat - mahdottomista testeistä ja kokeista - ovat tavallisia yliopisto- ja koulumaailmassa.

(Brunvand, Encyclopedia of urban legends)

     *     *     *

H-RUNO

Kuka ja mikä olet? 

Mistä tulet - ja minne menet?

Outo lintu, tunnistamaton
lentävä kohde (UFO),
auringonkehrässä.

Häikäiset minut
naamioiduilla
kasvoillasi. 

Hymylläsi.

Linkki:

Phoenix. Wkipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti