keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

RUNO ON VAPAA. Osa 202: "Pyhä Cecilia"

Cecilia

1. Salaperäinen Sydäntenmurskaaja. Tuntematon henkilö, jonka voi vain nähdä ja kuvitella olevan olemassa -  ja jonka täytyy olla tosi hot.

Esimerkki 1. "Ai, että Cecilia on tuolla? Sinäkö näet hänet? Kuka hän on?"

Esimerkki 2. "Olen täysin Cecilian lumoissa."

2. Mystisen kaunis nainen. Hän vaikuttaa viileältä, tyyneltä ja hienostuneelta. Hänellä ovat upeat kasvot ja hämmästyttävä vartalo, ja hän saa miesten (ja miksei myös naisten) päät kääntymään.

Kuitenkin parasta hänessä on putipuhtoinen sielu. Hän voi olla kuka tahansa mitä vain haluaakin, ja hän on uskomattoman uskollinen ja lojaali sille, jonka hän valitsee. Hänen sanansa ja tekonsa vastaavat aina toisiaan - ja hän on aina paikalla, kun tarvitset häntä.

Cecilia on nainen, joka saa sinut hymyilemään :) ja tuntemaan olosi rennoksi. Jos päästät hänet menemään, kadut sitä kuolemaasi asti. Hän on sitä tyyppiä, jonka kanssa haluat viettää loppuelämäsi.

Esimerkki. "Kaveri: Hitto! Näetkö tuon tytön?!
Kaveri 2: Hänellä on paras perse, jonka olen koskaan nähnyt!
Kaveri 1: Yeah! Täyttä tavaraa - ja hän on älykkäin tyttö, jonka tunnen. Hän on Cecilia!" 

3. Aivan uskomaton tyyppi, joka tavallisesti pukeutuu hipsteriksi ja silti - tai juuri sen takia - kaikki tykkäävät siitä. Ja mikä parasta: Cecilian kanssa on aina hauskaa :D

4. Super-hotti ja muodikas tyttö. Sydänten murskaaja. Rakastaa omaa elämäänsä yli kaiken, ja saisi kenet tahansa, jos haluaisi (mutta ei halua juuri ketään).

Esimerkki. "Hei kaveri, sun täytyy tavata Cecilia: sen on seksin jumalatar!"

(Urban Dictionary)

     *      *     * 

Cecilia

Cecilia on latinalaisperäinen naisen etunimi, joka johtuu sokeaa tarkoittavasta latinan sanasta caecus. Kristityissä maissa nimen on tehnyt suosituksi varhais­kristillinen, mahdollisesti legendaarinen marttyyri Pyhä Cecilia, joka tunnetaan muusikoiden, erityisesti kirkko­musiikin ja urkujen suojelus­pyhimyksenä.

Cecilian nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 22. marraskuuta, joka on myös Pyhän Cecilian muistopäivä katolisessa pyhimyskalenterissa.

(Wikipedia)

     *     *     *

Pyhä Cecilia

Cecilia on yksi kuuluisimmista Rooman marttyyreistä. Vaikka autenttista materiaalia naisen kohtalosta ei ole löytynytkään, hän on legenda lajissaan. Hän eli 200-luvulla ja häntä on juhlittu 400-luvulta lähtien, mutta historian kirjoista hän löytyy vasta 500-600-luvuilla.

Cecilia oli ylhäinen roomalainen nainen, joka nuorena naitettiin Valerianus-nimiselle miehelle. Heidän avioliittonsa ei kuitenkaan täyttynyt, sillä Cecilia ei suostunut menemään miehen kanssa sänkyyn, eikä sivistynyt mies ottanut naista väkisin. Ylhäiset miehet ja naiset olivat tuohon aikaa tasavertaisempia kuin myöhempinä kristillisinä aikoina.

Nainen perusteli ratkaisuaan aika erikoisella tavalla, mikä lopulta johti siihen, että hänestä tuli yksi ensimmäisiä pyhimyksiä. Hän nimittäin sanoin miehelleen olevansa jo naimisissa enkelin kanssa. Tätä ei mies tietenkään uskonut vaan vaati lisätodisteita. Luonnollisesti hän oli myös hieman mustis toiselle miehelle.

Cecilia kertoi miehelleen, että jotta tämä pystyisi näkemään enkelin, hänen oli ensin annettava paavi Urbanuksen kastaa hänet kristityksi. Mies suostui mihin tahansa - ja hän antoikin kastaa itsensä, mistä seurasi se, että hän todellakin alkoi nähdä enkeleitä, minkä jälkeen hän ei enää vongannut seksiä vaimoltaan.

Sen kummemmin Cecilia kuin Valerianus eivät tapahtuman jälkeen suostuneet enää palvomaan Rooman virallisia jumalia, mikä johti oikeudenkäyntiin. Pariskunta valitsi marttyyriyden tien, ja heidän tuomittiin kivitettäviksi kuoliaiksi omasta vakaasta ja vapaasta tahdostaan. Myös heitä auttanut sotilas Maximus ja Cecilian veli Tiburtius kokivat saman kohtalon.

Kristittyjä ei heidän julma kohtalonsa huolettanut, sillä tempullaan he pääsivät suoraan taivasten valtakuntaan, eivätkä joutuneet odottamaan taivaan porteilla Pyhältä Pietarilta lupaa päästä taivaan iloihin. Legendan mukaan Ceciliaa ei kuitenkaan lopulta kivitetty vaan hänelle suotiin armollisempi kohtalo - ja hänet mestattiin miekalla. Kolmellakaan miekan iskulla naisesta ei kuitenkaan lähtenyt henki vaan hän kitui kolme päivää ennen kuolemaansa.

     *     *     *

C-RUNO

Tästä alkaa C- eli Cecilia -runojen sarja. Runot ovat .. sanoisinko elävästä pyhimyksestä. Kaarlo Atran roolihenkilö Olavi kuvasi elämystä kirjassaan "Pyhä Cecilia" (1915) 100 vuotta sitten oivaltavasti. Olaville kokemus syntyi siitä, kun hän katsoi valokuvaa Donatellon veistoksesta, joka esittää Ceciliaa.

Olen pitkään odottanut merkkiä.

Aamulla, kun 
auringon 
ensi
s
ä
t
e
e
t

lämmittivät 
kasvojani,
tunsin 

hänen huulensa huulillani

Näin hänet äkkiä
unessa edessäni

Siinä hän oli:
ihka elävänä

Hän ojentautui eteenpäin -
ja antoi suudelman,
johon heräsin

Huuleni olivat kosteat
vielä kun katsoin
kylpyhuoneen
peiliin

"Cecilia, Cecilia!"
sanoin

Linkki:

Cecilia. Wkipedia
Golden Legend - Saint Cecilia. Saints.SQPN.com
Simon & Garfunkel. Cecilia (1970). YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti