keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Schlöndorff: "Sodan lapset" (1996)

"Sodan lapset" (1996) on saksalais-ranskalais-brittiläinen elokuva, joka kertoo sotavangiksi jääneestä ranskalaisesta, joka pääsee palvelijaksi Hermann Göringin kartanoon ja sen jälkeen linnaan, jossa koulutetaan sotilaiksi Hitler-Jugendin nuoria. (Wikipedia)

     *     *     *

Ranskalainen, ehkä hieman yksinkertainen, Abel Tiffauges pitää lapsista, mikä ymmärretään väärin. Hänen haluaan suojella lapsia aikuisilta ei ymmärretä .. onhan hänkin aikuinen ja vielä kaiken lisäksi aika omituinen.

Erään kerran, ennen 2. maailmansotaa, häntä epäillään aiheetta pikkutytön väitteiden takia pedofiiliksi. Tyttö kosti Abelille sen, ettei mies antanut tytön leikkiä hänen kamerallaan. Tapauksesta seuraa se, että Abel joutuu vankilaan - ja vaihtoehtona tuomiolle hänet päästetään sotimaan Saksaa vastaan.

Ranskan sota on kuitenkin lyhyt, ja Abel jää sotavangiksi, mistä alkaa huikea selviytymis - ja jopa menestystarina, jos ajattelee miestä vangin roolin kautta. Abel karkailee vankileiristä läheiseen metsään, mistä hän löytää pienen metsästysmajan, jossa käy mm. metsästämässä ja ruokkimassa kesyä, sokeaa hirveä.

Majan sattuu omistamaan mies, joka on - ei enempää eikä vähempää - kuin valtakunnanmarsalkka Herman Göringin hovijahtimestari, mitä Abel ei tietysti tiedä. Erään kerran miehet kohtaavat, ja jahtimestari ihmettelee, mitä mies tekee hänen majallaan. Abel kertoo rehellisesti mistä on kyse, minkä jälkeen saksalainen kehottaa häntä palaamaan vankileiriin ja olemaan tulematta enää hänen majalleen.

Jonkin ajan kuluttua Abel noudetaan vankileiristä ja hänet viedään hulppeaan, linnamaiseen Göringin metsästysmajaan, missä ranskalaismies työskentelee seuraavat 2 vuotta - ja tutustuu ja ystävystyy itsensä valtakunnanmarsalkkan kanssa.

Kun venäläiset joukot lähestyvät, Abel siirretään vanhaan Kaltenbornin aatelislinnaan, joka on Hitler-Jugendin koulutuskeskus. Linnassa ei ole enää saksalaissotilaita esimerkiksi vartijoina, koska kaikki kynnelle kykenevät ovat lähteneet rintamalle, joten Abel saa vastuullisen tehtävän huolehtia parinsadan pojan kurissa pitämisestä.

Abel joka tulee lasten ja nuorten kanssa hyvin toimeen menestyy uudessa tehtävässään loistavasti. Lisäksi hän hankkii keskuksella ympäröivältä maaseudulta ruokaa - ja vahingossa saa rekrytoitua uusia poikia keskukseen, mikä lisää Abelin mainetta.

Koulutuksen kääntöpuolena on tietysti se, että se on sotilaallista - ja vanhimmat 15-16-vuotiaat pojat joutuvat koulutuksen jälkeen rintamalle. Kun Saksa vihdoin on häviämässä sodan, saapuvat venäläiset, jolloin Abel joutuu vastatusten saksalaisten kanssa, sillä hän haluaisi evakuoida koulutuskeskuksen ja viedä lapset turvaan. Vanhimmat lapset kuitenkin estävät Abelin suunnitelman - he haluavat taistella vihollista vastaan ja isänmaan puolesta.

Elokuva huipentuu lasten ja venäläisten sotilaiden taisteluun, jonka lapset tietysti häviävät. Abel pakenee pienen juutalaispojan kanssa, jonka hän oli löytänyt eräänä päivänä metsästä ja vienyt salaa omaan huoneeseensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti